Аз съм си направил лр рамки разделени на 2 с летвичка и съм обтелил доланта полвина. Така във всеки корпус мисля да имам по 1 такава рамка, като преди паша като махнеш търтеите ще ти правям мед в питка за хапване....
Аз съм си направил лр рамки разделени на 2 с летвичка и съм обтелил доланта полвина. Така във всеки корпус мисля да имам по 1 такава рамка, като преди паша като махнеш търтеите ще ти правям мед в питка за хапване....
Аз лично мисля, че за търтеево пило е по-добре да се използва долната част от рамката. Логиката е следната:
За да се прехвърли един акар в търтеева килийка, първо пчелата трябва да го занесе до тази килийка. Ако тази пчела никога не се доближи до поне една търтеева килийка, то тогава акара така и ще си остане върху нея. Къде в кошера е най-посещаваното от пчели място? Ами в ЦЕНТЪРА НА ГНЕЗДОТО, при пилото. Не в горния край - там има венец от запечатан мед, който веднъж направен вече се посещава много рядко. Не и в двата края. Там е същото - има мед и перга, които се посещават по-рядко. Освен това ако една пчела-работничка се грижи за десния край на кошера, тя почти няма шанс да отиде в левия край, където например е сложена строителната рамка. Виж ако рамката е в центъра на кошера, тогава има реален шанс да бъде посетена буквално от всяка една пчела в семейството.
На базата на тази логика най-подходящото разположение на площта за търтеи е следното:
ДБ - в долния край на централната рамка, защото там е пилото. В горния край е венеца.
ЛР - в горния край на долния корпус или в долния край на горния корпус. Тъй като горния корпус е по-лесен за обслужване, аз лично избирам варианта с ДОЛНИЯ КРАЙ на централната рамка от горния корпус.
ФАРАР - най-подходящо място е централната рамка от централния корпус. За по-лесно обслужване обаче аз пак избирам ДОЛНИЯ КРАЙ на централната рамка от горния корпус.
Какво излезе от всичко това? Ами и при трите системи рамки по-доброто място за разполагане на площта за търтеево пило е в ДОЛНАТА ЧАСТ. И при трите системи кошери най-доброто място е рамката да е ЦЕНТРАЛНА, а за по-удобно обслужване и при трите системи рамката се слага в НАЙ-ГОРНИЯ КОРПУС от плодника.
Матеев ти твърдиш, че семейството ще заслабва с използване на строителна рамка, а как ще обясниш прословутия филм с жената.. техника с лр кошер. С онези 11 рамкови многокорпусни кошери. Не видях слаби семейства, напротив!
Попитай нея как го прави, а не мене. Има 1000 начина да се увеличи броя на пчелите-работнички в семейството - качествена майка или втора майка или добавяне на пити с пило или директно раздаване на пчели с черпака ........
Иначе да, твърдя че семейството ще заслабне с използването на строителна рамка, и ще продължавам да го твърдя това дори и да ме сложите на клада, както са го сложили Галилео Галилей. Просто няма как - когато фактите или числата говорят, и боговете мълчат.
Добре де като не използвате стройтелна рамка от къде ще добивате восък?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))