Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Колко са вашите загуби през зима(2014-2015)

Гласували
180. Не можете да гласувате в тази анкета
  • 0%

91 50.56%
  • 10%

50 27.78%
  • 20%

16 8.89%
  • 30%

11 6.11%
  • 40%

6 3.33%
  • 50%

3 1.67%
  • 60%

2 1.11%
  • 70%

0 0%
  • 80%

0 0%
  • 90%

0 0%
  • 100%

1 0.56%
Страница 4 от 12 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 111
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    Колеги имам голяма смъртност от 150-50 семейства,миналата година беше същата работа пак имах 50 загинали.Пчелар съм от 13 г.Не съм имал до преди това такива загуби.Умирали сами 5-10 семейства нищо страшно.Миналата зима след като загубих горе-долу съща бройка си помислих че е заради неправилно третиране на акара понеже сложих само по 2-3 ленти варотом.Пролета третирах с тимол с фогър есента също като започнах от началото на август до средата на сеп.също така и едновремедно с това и подхранвах 2-ти седмично.Зазимих ги началото на окт.На всички които ми се сториха,че имат малко мед сложих по 2 хр.мед.Сложих и найлон за затопляне.Със сиропа есента им варих билки; кора от дъб,коприва,пелин,лайка,тет ера и витамини.Бяха силни при зазимяването 6-7 рам.Сега работата е рлачебна 50 загинали,30 с по една шепа муха.И интересно че тези които са умрели вътре има по една шепа пчела,а бяха силни.Диария имат само 3 от тези 50 сем.Някои знаели къде да изпратя пчели за анализ.Казаха ми за проф.Румен Вълчовски които правел иследване за нозема-70лв.и ДНК за всички болести-160лв.Някои ползвал ли е услугите на професора.Дайте съвет какво да правя.
    И при мен е така.Обеден съм ,че една от причините е тимола,защото и аз третирах с него.Ноември след като пръсках с ОК дъната почерняха от акар.А основната е акара.Аз на мойте не съм видял диария.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Колеги имам голяма смъртност от 150-50 семейства,миналата година беше същата работа пак имах 50 загинали.Пчелар съм от 13 г.Не съм имал до преди това такива загуби.Умирали сами 5-10 семейства нищо страшно.Миналата зима след като загубих горе-долу съща бройка си помислих че е заради неправилно третиране на акара понеже сложих само по 2-3 ленти варотом.Пролета третирах с тимол с фогър есента също като започнах от началото на август до средата на сеп.също така и едновремедно с това и подхранвах 2-ти седмично.Зазимих ги началото на окт.На всички които ми се сториха,че имат малко мед сложих по 2 хр.мед.Сложих и найлон за затопляне.Със сиропа есента им варих билки; кора от дъб,коприва,пелин,лайка,тет ера и витамини.Бяха силни при зазимяването 6-7 рам.Сега работата е рлачебна 50 загинали,30 с по една шепа муха.И интересно че тези които са умрели вътре има по една шепа пчела,а бяха силни.Диария имат само 3 от тези 50 сем.Някои знаели къде да изпратя пчели за анализ.Казаха ми за проф.Румен Вълчовски които правел иследване за нозема-70лв.и ДНК за всички болести-160лв.Някои ползвал ли е услугите на професора.Дайте съвет какво да правя.
    Така както разказваш, това е типична клинична картина на Нозема Церане. Двама мои познати са ми разказвали същото, като при единия от 50 семейства за една пролет не е останало нито едно. При втория от около 200 кошера за 2 години са загинали почти всички, с изключение на само 6 бройки. И двамата са използвали антибиотици в отчаянието си, но и при двамата това не е помогнало. Единия е ползвал съвети и препоръки на известен български учен (не му помня името, но мога да попитам), но това също не му е помогнало особенно много.

Според мене спешно трябва да предприемеш ДРАСТИЧНИ МЕРКИ за борба с болеста. Първо изследвания и после - лечение с маркови западни медикаменти, без да те интересува дали са разрешени по закон или не. Също така и разделяне на здравите от болните семейства в два отделни пчелина (премести здравите, а болните и съмнителните ги остави там, където са си). След това задължително спазване на лична хигиена, когато ходиш в здравия пчелин. Пълна дезинфекция на целия пчеларски инвентар и дрехите, които обличаш. Имай предвид, че част от заразените семейства ти сам си ги заразил посредством дрехите си, ръкавиците, рамкоповдигача и т.н.

Това са стандартни методи за борба с инфекциозни болести, и колкото по-рано ги предприемеш, толкова по-много семейства имаш шанс да спасиш. Не се бави - спешно изпрати образци за изследвания от съмнителните семейства, а здравите дори не ги докосвай с пръст, докато не дойдат изследванията. И ако съмненията за нозема церане се потвърдят - въобще не чакай нито ден, защото всяко едно облитане в слънчев ден може да означава прехвърляне на болеста в поредния все още здрав кошер.

Имаш шанс да спасиш само семействата, които в момента изглеждат силни и имат много пчели. Прехвърли в отделен пчелин само тях и нищо друго. Не рискувай със съмнителни семейства, за да не заразиш и здравия пчелин. Което семейство преживее пролетта и се развие успешно, до есента ще имаш спокойствие, но при зазимяването задължително направи отново едно третиране с маркови западни лекарства или антибиотици, защото опасноста няма да е отминала напълно и следващата зима отново може да загубиш голям процент семейства.

И последно - огледай се какви други пчелини има в близките 2-3 километра. Позаинтересувай се каква е смъртноста при тях. Има голяма вероятност някой от тях да те е заразил, или пък ти да заразиш него. Обикновенно при заразни болести пламват цели региони, и ако борбата се води само от един пчелар, резултатите са незадоволителни, защото източника на заразата си остава и той заразява пак и пак и пак докато му измрат всичките кошери.

Съжалявам за тези неприятни препоръки, но ако на мене ми се случи нещо подобно, ще действувам точно по този начин. И освен това ще се разровя в интернет и дни наред ще чета всичко изписано по света за конкретната болест.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето две лекции за болестите по пчелите на проф. Калинка Гургулува. Дано в тях намериш нещо полезно:

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ако егото на колегите с 0% беше толкова голямо, колкото знанията им, то пчеларството в България щеше да е цъфнало.
    Ще помоля отново колегата който ми писа за 50% загуби да пише тук публично. Срам е като умориш пчелите на цялото село, а не като ти се заразят семейства и предупредиш колегите.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Къде да изпратя проби за анализ?

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    От зазимени 35 семейства-1 загинало по Коледа.Причини-късна майка,малко пчели,слаба организация.Виновни-аз .Освен това едно семейство ми се струва ,че няма майка. Гласувах с 10% .За сега толкова.Март ще видим.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Ако егото на колегите с 0% беше толкова голямо, колкото знанията им, то пчеларството в България щеше да е цъфнало.
    Въздържайте се от лирични отклонения, моля.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    15.11.2014
    Пчеларски район
    общ.Две Могили обл.Русе
    НЕ ме е срам ,че имам такава загуба ,която докато свърши зимата ще е много по -голяма.Преди месец разбрах ,че на майко-производителите не е забранено използването на антибиотици.При мен положението е същото както при колегата,Георги Руменов.За първа година купувам майки.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Къде да изпратя проби за анализ?
    Провери в Областната дирекция по безопасност на храните в твоя областен град- трябва да имат лаборатория. Правят се проби за вароатоза и нозема само, цената беше 12 лева на проба. Вземи поне от 2 кошера по една шепа пчели в найлонови торбички и ги номерирай. Дано да е само вароатоза. Дали имаш нозема или не, третирай профилактично с Нозестат както препоръчва проф. Гургулова, защото с акара върви и всичко лошо. Ако имаш познания в областта на химията може да закупиш основните съставки на Нозестат от някоя сигурна лаборатория- Мравчена киселина, Йод на кристали и Калиев йодид, излиза по евтина ако третираш повече от 20 семейства.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kamvelcan Виж публикацията
    НЕ ме е срам ,че имам такава загуба ,която докато свърши зимата ще е много по -голяма.Преди месец разбрах ,че на майко-производителите не е забранено използването на антибиотици.При мен положението е същото както при колегата,Георги Руменов.За първа година купувам майки.
    Аз тази година също закупих голямо количество майки (няколко стотин), но НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ не е от лицензиран майкопроизводител. И както виждате - нямам никакви проблеми с болестите.

Отново повтарям, че ВРАГ НОМЕР ЕДНО на всички български пчелари е доцент Пламен Петров от Пловдив, който вероятно е заразил с нозема церане ВСИЧКИ ЛИЦЕНЗИРАНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, а те от своя страна заразяват в момента ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛИНИ. Ето до какво доведе МАЙКОПРОИЗВОДСТВЕНИЯ МОНОПОЛ !!!

Страница 4 от 12 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •