Здравейте, колеги.
И аз съм нов във форума, и това е първият ми пост. Нов съм и в пчеларството, но за това малко по късно ... регистриран съм във този форум на 5 януари тази година и вече съм изчел поне 70 % от постовете във форума (като съм си ги класифицирал по важност за мен и съм определил приоритет кои теми да чета на първо място) и няколко книги на тема пчеларство. Цялостната ми оценка за форума е "много добър", но не мога да дам оценка "отличен" главно заради "лиричните отклонения" от почти всяка тема (за пример вижте последните няколко поста в текущата тема - те с нищо не помагат на icaka78 !). Моите уважения към колегите - имат много интересни постове и много съм научил за този 1 месец през който съм член на форума, но отново подчертавам, че е доста отегчително да четеш нещо което не е по темата, а и не можеш да го пренебрегнеш, защото не знаеш дали е така докато не го прочетеш! И за да не се отклонявам повече и с цел да съм полезен, ще споделя моя опит в пчеларството, а бъдещия колега сам да прецени дали това ще му е от полза.
През 2013 година заедно с брат ми купихме 5 нови кошера ЛР и отводки на по 4 ДБ пити (такива си намерихме). Посещавахме ги рядко (неделно пчеларство през седмица - 2 а понякога и 3), никакъв практически пчеларски опит (само теоретичен) и в резултат зазимихме 1 силно 2 средни и 2 слаби семейства. Иззимуваха само 2 - логично при такова зазимяване. през 2014 година оставих брат ми да се занимава сам с тях, като той ги прмести на по-близко място и си осигури възможност да ги посещава по-често. Направил си е отводки и е зазимил 5 семейства (как, какво и защо е правил не мога да кажа - мисълта ми е, че с практика и четене идват уменията и знанията). В средата на януари е подхранвал с медено-захарни питки и каза, че 4 са в добро състояние а 1 е жертва заради глад. Аз на 20 август 2014 си купих 3 отводки на по 7-8 ДБ покрити с пчели на които на 5-6 пити имаше пило мед и прашец в кошери самоделки (стиропор облечен с фазер отвън и отвътре). Подхранвах ги почти до средата на септември и ги зазимих с добро количество запаси. Прослушвал съм ги периодично и до края на годината и началото на януари тази година звучаха перфектно. Към края на януари като отидох да видя какво е състоянието с готовност да подхраня, ако има нужда установих, че едното семейство е умряло поради навлизане на вода от топящия се сняг в кошера(както споменах самоделен кошер с лошо качество). Другите 2 семейства в идеално състояние - зимно кълбо колкото футболна топка. Цялото това изложение го направих за да обоснова изводите които направих за себе си какво е необходимо да се има впредвид от начинаещ пчелар:
1 - качествено оборудване.
2 - колкото се може по-добра теоретична подготовка.
3 - правилен избор за място за пчеларстване (не само с оглед на наличната паша и метеорологичните условията, а и възможността за своевременно посещение на пчелина)
4 - за алергията към пчелна отрова е ясно ... (дори и с пълна екипировка да си пак нямаш гаранция, че няма да бъдеш ужилен - при януарското подхранване макар и с предпазна мрежа една ми пропълзя в пазвата на топло и ме жилна по ключицата)
5 - разучаване до най-малка подробност физиологията и инстинктите на пчелите с цел правилното им подпомагане в развитието на пчелното семейство, възползване на наличната паша/и и усвояване на продукцията.
6 - избор на система/и кошер и набавянето на отводки или семейства с добро качество (силни и без болести и с добро потекло ... макар че последното едва ли ще е във възможностите на "прохождащ" пчелар - на доверие на продавача и каквото се случи, пък в последствие има как да се коригира това)
7 - разучаване на различни технити за работа със съответния модел кошер с който ще се работи с цел прилагане и адаптиране на най-подходящите за съответните условия на работа.
8 - ...
...винаги има какво още да се научи. Това че съм ги подредил и номерирал не означава, че такъв им е приоритета и че се изчерпват всички аспекти, но нека колегите с опит да допълнят и поправят ако съм сгрешил някъде. И не на последно място както каза в една друга тема г-н Матеев - план за действие. Моят план за 2015 е максимално разширяване и увеличаване броя на пчелните семейства според това колко финанси ще отделя за оборудване (любител съм все пак и нямам намерение да се занимавам професионално в близките години - имам си добра професия - програмист), без добив на мед. Та на тая тема сам колега icaka78 ще трябва да изберете с колко пчелни семейства да започнете - 1,2,5 .. 50 или 500 - според целта, финансите с които разполагате и самочувствието което имате.
Поздрави и успехи на всички!
Христо Кирилов

Цитат