Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 56

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Колеги, защо не опитате да сте малко по-толерантни към различното мнение?
    А ако Zampo е започнал с 50 кошера преди 2 години, никога не се е занимавал с пчели и до момента няма нито един умрял кошер?
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Колеги, защо не опитате да сте малко по-толерантни към различното мнение?
    А ако Zampo е започнал с 50 кошера преди 2 години, никога не се е занимавал с пчели и до момента няма нито един умрял кошер?
    Ами нали и ние имаме мнение нека новака има избор все пак той взема решенията ,а това е най важното да умееш да вземеш правилното решение.

Автор
    Регистриран
    21.07.2013
    Ще ти кажа аз какво направих.Почнах първата година с 10 кошера.Зимата ми умряха 4.На следващата година ги направих 30,като през цялото време постоянно и непрекъснато четях и събирах информация.Не съм взимал акъл от никой и никой не ми е помагал.Правих това,което аз преценя,че е добре за пчелите ми.Сега след няколко години имам 4 пчелина по 150 кошера и продължавам да чета и да събирам информация.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Явно на някои им е скучно.Въпреки неодобрението ще кажа ,че пчеларството не е дъвка.Бъдещият колега даже не знае какъв въпрос да зададе.Въпреки това Матеев му отговаря перфектно.Какво повече ,нали не трябва да го хвърляме на лъвовете.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Добро утро на всички. Изчетох темата и мисля че съм много подходящ за нея да споделя и аз моето начало. Едва ли от мен някой може да научи нещо или ще му бъда от полза. От дълги години винаги съм се възхищавал от хора който отглеждат пчели, но никога не съм знаел нищо за тях. Всичко започна май месец през 2014г. Един мой добър приятел хвана един рояк и го настани в кошер. Съответно и аз да не остана по назад от него тъй като сме нещо от сорта на дупе и гащи, запретнах ръкави и с много усилия за кратко време разчистих едно старо лозе което вече от дъги години не се поддържа което беше занемарено обрасло във високи треви и храсти. Та на 10.06.2014г. Си купих 4 бр. отводки който настаних в кошери ДБ. Всяка събота и неделя бях при тях, не че имах кой знае колко работа по семействата но довършвах мястото: почистване, косене, доизкусоряване, с една дума намирах си работа. В края на месец 08.2014г. и купих от един човек който заминаваше за чужбина 11 кошера ДБ с пчели. Настаних си ги на моето местенце. След около 2 седмици, едното семейство бе унищожено от восъчен молец, опитах се да го спася но не успях. Направо сърцето ме болеше по тази причина. През всичкото това време четях и литература, стремях се да прилагам всичко както е описано в нея, но това в последствие ми изигра много лоша шега. Благодарени на един приятел който за жалост виждам твърде рядко, имам в момента отселели кошери, неговите съвети как и какво да променя за в бъдеще ми помогнаха много. През месец септември при преглед на семействата, установих че единия кошер е много слаб за разлика от преди 2 седмици както го бях проверил. Оказа се че нещо се е случило с майката и има пчела търтовка. Видя ми се прекалено сложно в литературата да го присъединя към друг кошер, макар и късно му предадох нова майка която след 2-3 дни приеха. След още 4-5 дни вече майката работеше и беше почнала да снася. Като настъпи и времето за третиране. Въпреки че им бях сложил екостоп /май беше/ с моя приятел си купихме и фогър с който реших да ги опуша с тимол и течен парафин. Когато опуших въпросния слаб кошер на прелката се измикна от вътре един стършел който беше замаян и седеше на прелката, въпреки капаните който бях окичил по мрежата и бяха пълни със доста вече умрели стършели, смачках го със крак и отворих кошера в който намерих само умрели пчели без ни една жива. Тогава за втори път ми се сви сърцето и ми бе трудно да прежаля още един загинал кошер. В края на месец 11.14г. въпреки добрите запаси от мед който им бях оставил им сложих и по една медена питка който си бях направил сам. На 01.02.15г отново им сложих медени питки на всеки по един, питките са отново собствено производство от пудра захар и мед и още някой неща. За момента нямам друг загинал кошер и дано така стартирам на пролет. Тази година първата или най късно втората седмица на месец 05.15г. мисля вместо да чакам да се роят, да си направя отводки и да си размножа кошерите, като съм си приготвил освен ДБ и кошери ЛР 10 рамкови. Има още много, много неща да уча, но определено имам по големи знания за разлика от миналата година и имам някой виждания сам за себе си тази година как ще процедирам. Като моята цел е да си направя пчелин със 50 кошера, +/- 4-5бр. тъй като за толкоз имам време, и да си заслужава претърчането до пчелина. Може би звучи смешно за човек без знания, но полагам всички усилия и прилагам всички знания който имам за момента за тяхното благоприятно развитие.
    Този пост е редактиран от asti; 05.02.2015 в 08:56.

Потребител
    Регистриран
    15.01.2015
    Пчеларски район
    Русе
    Колега, iskren.
    Както споменах в предния си пост, съм изчел една никак не малка част от форума и сам съм си сдъвкал информацията която съм търсил/намерил, и до сега не съм задал нитоп един въпрос с очакване на готова "сдъфкана" информация. като написах "лирични отклонения", имах предвид точно постове като твоя и моя в момента, а те в тази тема са си чист спам (в съответна тема не би бил такъв) и нека модераторите да преценят какво да го правят. Не упреквам никого от колегите за това къде и какво постват, Просто изказах моето менние и се аргументорах защо не мога да дам оценка "отличен".

п.п. ще прочета темата за статистиката за да разбера какво точно имаш предвид.

Поздрави,
    Христо Кирилов.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от h_kirilov Виж публикацията
    Колега, iskren.
    Както споменах в предния си пост, съм изчел една никак не малка част от форума и сам съм си сдъвкал информацията която съм търсил/намерил, и до сега не съм задал нитоп един въпрос с очакване на готова "сдъфкана" информация. като написах "лирични отклонения", имах предвид точно постове като твоя и моя в момента, а те в тази тема са си чист спам (в съответна тема не би бил такъв) и нека модераторите да преценят какво да го правят. Не упреквам никого от колегите за това къде и какво постват, Просто изказах моето менние и се аргументорах защо не мога да дам оценка "отличен".

п.п. ще прочета темата за статистиката за да разбера какво точно имаш предвид.

Поздрави,
    Христо Кирилов.
    Аз не визирах лично теб, за очакването на готова, сдъфкана информация, но погледни напоследък е ежедневие, влиза някой за 2мин и чака някой сруг да му постве линк към темата, която му е нужна, справка: вчера за производители на кошери по НПП, днес за производител на кошове за центрофуги... Лошо няма да се търси информация, ама някой наистина чакат наготово...

А, в темата за статистиката, прочети поста на rosty_sz, и може би ще разбереш.

http://pchelari.com/forum/showthread...4386#post54386

А, ето утре ще има и лекция в общината, в Русе, имаш уникален шанс да се запознаеш на живо с много колеги от региона, сигурен съм че интереса ще е голям, а също и посещаемостта.

Наблюдател
    Регистриран
    03.02.2015
    Известни са ми някой подробност и за двата вида търся по продуктивният и по сигурен за отцеляването на роя през зимата. Работата и трудностите не ме плашат. А що се отнася до центрофугата ще си направя все пак съм железар . Стар пчелар да помага нямам дядо ми беше но бях малак и нищо не съм доловил от занаята

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Stefan__ Виж публикацията
    ... Работата и трудностите не ме плашат...
    Тука всички сме такива. Продуктивност и оцеляване през зимата - това преди всичко зависи от другаря Пчелар и в много малка степен от системата сандък. Разбира се говорим за пчелин до къмто 100ина кошера. А пък щом си железар, има теми в които трябва да бъдеш активен.

П.п. А да, значи кошерите стават 5
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Всеки сам трябва да прецени с какви финанси разполага, колко време и каква физическа сила има.
    Както се гледа 1 така се гледат и 50, но там става въпрос за сериозна инвестиция и много работа.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •