Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Цитат Първоначално публикувано от Владо-Gillan Виж публикацията
    Колеги и пичове, преди години пиех доста и всичко, но от няколко години насам пия само бира.Тази година обаче взех функциите на дядо ми , и баща ми върху казана.Та имам нужда от помощ, и се надявам някой да помогне.Досега варих само беловици и джанарки, и ракията която изкарах е добра.Оставих я на 52 градуса, и я насипах в големи стъклени бутилки, без да затварям тапите им все още напълно.Казаха ми че така трябва, защото била прясна.Та питам какво да правя с патоката, да я сваря ли заедно със сливите, или да я сваря със крушите и ябълките.Дядо ми дава акъл, да я сваря в джибрето на виното, защото тъкмо сега береме лозето, и изпразваме бъчвите от джибрето.Баща ми пък казва, да изваря всичкия материал (останаха сливи, круши и ябълки, малко праскови и джибрето)И да събера патоката от всички, и да я сваря само нея, като трябвало първо да и добавя толкова вода, колкото патоката да стане 28 градуса.Кое е правилно от всичко това, и ако има други варианти и начини споделете.
    Другия ми въпрос е в какво да съхранявам, по натам ракията.В стъклени бутилки или в някакво ПВЦ?Имам една стара голяма стъклена бутилка около 40 литрова, но ще я напълня с ракията която изварих досега от беловиците и джанарките.Ще ми се освободят шишетата, в който е насипана сега, но няма да ми стигнат за другия материал.Имам някакви ПВЦ туби от минерална вода, подходящи ли са за съхранение?

    П.П. Може темата да остане, в този раздел под някакво име каквото решат модераторите, защото варенето на алкохол е неизменна част от пчеларството.Освен за мед и всичко което ни дават пчелите, те опрашват и плодовете, защо да не се възползваме от това.
    Владо запомни от мене-не слушай старило,а слушай патило.Четвърто поколение вариме ракия в къщи.Единствената промяна на казана е добавянето на маслоуловителя.Ракията винаги съм я оставял 45гр.Съхранявам я в дъбови и акациеви бурета.100л.буре губи 3л. на година.Доливам всяка година при варенето на нова.На 7г. пълня в стъкло.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 655303-e2de1f059f3fe5a9045abc46b59f0c88.jpg‎   655319-d06fe69fb838115aa751b6b15be4b322.jpg‎   DSCF0300.jpg‎  

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Я сподели, какво е това "маслоуловител" при варене на ракия т.е. в казана.

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от wenciautoklima Виж публикацията
    Владо запомни от мене-не слушай старило,а слушай патило.Четвърто поколение вариме ракия в къщи.Единствената промяна на казана е добавянето на маслоуловителя.Ракията винаги съм я оставял 45гр.Съхранявам я в дъбови и акациеви бурета.100л.буре губи 3л. на година.Доливам всяка година при варенето на нова.На 7г. пълня в стъкло.
    Колега по колко ракия варите и по колко пиете, че пълните бурета по 100 литра и след 7 години ги пресипвате в стъклени бутилки? Моята ракия е правя „двоен препек“, т.е. първия път всичко изкарвам на „паток“ и после пак преварявам /„препичам“ както му викат по нашия край/с много вода. Каквото ми тръгне от лулата под 45 градуса го водя за паток и не го смесвам с другата ракия, градуса /около 55-53/ го догаждам с дестилирана вода, не ползвам разни уловители, но при „препека“ първия един литър задължително го изхвърлям. Със стотина литра изкарвам годината като имам и доста помощници де

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    То препичането е хубава техника, ама ако имаш (като мене) три материала? Преваряваш ли и по-малки количества примерно 30-40л ?
    При мен има кайсии, сливи и грозде.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Маслоуловителя е буркан с вода който се слага на лулата и през него е прекаран байпас който минава през буркана и в него се отделят доста боклуци - гадости. Виждал съм го на казана на колега. Иначе ракията когато я варя, разделям на три части - първак - средна част и патока. Отделям средната част, първака и патоката слагам в следващия казан с джибри и пак така. Накрая преварявам само средната част и спирам на 45 гр.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    То препичането е хубава техника, ама ако имаш (като мене) три материала? Преваряваш ли и по-малки количества примерно 30-40л ?
    При мен има кайсии, сливи и грозде.
    Да, разреждам с вода ракията която ще преварявам - до 30 градуса и преварявам. Преварявал съм и 12 л черешова ракия. Правих и от киви, но аромата беше отвратителен.

    Иначе държа ракията 1 година в буре и после в стъкло и на тавана - денем да се нагрява, нощем да изстива. На 5 тата година я почвам и така постоянно си имам 5 годишна ракия.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    Ей тука са профитата в областта:

    http://www.rakiyata.com/forum/viewto...t=443&start=60
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  8. #8
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Ей тука са профитата в областта:

    http://www.rakiyata.com/forum/viewto...t=443&start=60
    Имената на професиналите са тукаhttp://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=29&t=2769

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Иначе държа ракията 1 година в буре и после в стъкло и на тавана -
    Внимавай че нали знаеш че понякога може да се превърне във вода като във вица

  10. #10
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Мнения
    302
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Колега по колко ракия варите и по колко пиете, че пълните бурета по 100 литра и след 7 години ги пресипвате в стъклени бутилки? Моята ракия е правя „двоен препек“, т.е. първия път всичко изкарвам на „паток“ и после пак преварявам /„препичам“ както му викат по нашия край/с много вода. Каквото ми тръгне от лулата под 45 градуса го водя за паток и не го смесвам с другата ракия, градуса /около 55-53/ го догаждам с дестилирана вода, не ползвам разни уловители, но при „препека“ първия един литър задължително го изхвърлям. Със стотина литра изкарвам годината като имам и доста помощници де
    Цеко те надолу по Българията
    ракия като нашата не пият при нас е нормално 53 и нагоре градуси а на татак си я правят по 38-42 и си мислят че пият ракия.А за нас това си е чист паток.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •