Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 17 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 166
    Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Може цъфтежа на джанките по места да е критерии да се започне със сиропа!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    В пчеларските митологии се казва, че сиропа трябва да се подгрява, когато се дава зимно време. Аз обаче не вярвам на митологии, и затова седнах да понаправя малко сметки. И ето какво се получи:

От предишни сметки ние знаем, че зимно време пчелното кълбо се явява топлинен източник с мощност средно около 5W....
    Сигурен ли си в тази информация, защото аз съм срещал че 1000 пчели генерират 7 вата. Ако имаме 7 000 пчели в кълбото то става около 50 вата. Ако това е максималната мощност която може да генерира такова семейство значи ти казваш, че то нормално зимува с 1/10 от максимума си. Което може и да е така.
    Каква връзка има това обаче със подгряването на сиропа. По-скоро има значение ми се струва метаболизма на пчелата какъв сироп може да усвои при какви градуси.
    Примерно отговор на въпроса ще яде ли пчелата сироп затоплен на 30 градуса при темп. в кошера от 16 градуса? Отговора ще ви го кажа утре.

П.С. Заложил съм 2 кошера на 16 градуса в кошера и подхраних със сироп на 30 градуса. Целта е да разбера минималната темп. в кошера при която ще започнат да взимат сиропа. За по-добро наблюдение без да отварям кошерите използвах магазин със стъкло по средата и вата над стъклото. Толкова ми хареса, че направо ми се прииска всички кошери да са така.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      612
Размер:	73.4 KB
ID:	3158

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      604
Размер:	87.2 KB
ID:	3159
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Един лектор преди време разказа, как една лелка пчеларка слагала питките във фризера преди да ги сложи на семействата, защото били "меки и течали".
    Еми да спре да си купува течни питки. Ако са течни при стайна температура, колкото и да ги замразява, след като ги сложи в кошера те ще се разтекат върху пчелите. Лично аз предпочитам питките оставени лятно време на слънце, да бъдат с консистенцията на пластелин. Според мен тук е единственият недостатък на немските питки.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Сигурен ли си в тази информация, защото аз съм срещал че 1000 пчели генерират 7 вата. ...
    Това че едно семейство генерира средна топлинна мощност от 5W го изчислих на база калориите, които се съдържат в 800 g мед. Нали толкова се консумира в един зимен месец. Няма как да се изгенерира повече енергия, отколкото се съдържа в този мед.

Твоето число също може да е вярно, но то вероятно е максимално възможната мощност, а моето е средната мощност през зимен месец.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Нещата се изясниха, по 360 мл. сироп са изсмукани през нощта.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега ,ти си направил своя извод .За мен ще е интересно да повториш опита ,но със сироп примерно 16 градуса и пак да споделиш.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Не виждам смисьл да охлаждам сиропа. При забьркване на стайна темп. е около 20 градуса така че според мен това е минимума. Едва ли ще им е от полза да преработват студен сироп. Колкото по топьл толкова по-лесно изпарение. Следващия тест е за киселинност и ще го дам на 20 градуса. Но ще трябва да го направя сьс захарен сироп, защото се оказа че инверирания сироп на Апиинверт е леко кисел. При тест сьс PH лента ми даде 5.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Нямах предвид да охлаждаш умишлено сиропа ,просто за експеримента.Да се видят заблудите.Аз го давам топъл ,защото кипвам водата и не го чакам да изстине повече от 35-40 градуса.Мисля че го вземат добре ,но не съм сравнявал с по-студен.

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Колеги,вчера давах питки от пудра захар и мед,и забелязах,че едно от семейството пчеличките вдигат дупетата нагоре.Аз ги прослушвах не много отдавна и чух като почукам,че бръмченето е мнодо дълго и не затихва.Според вас какво мога да направя,нямам запасни майки,аз се занимавам от малко над половин година.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от the_lefty Виж публикацията
    Колеги,вчера давах питки от пудра захар и мед,и забелязах,че едно от семейството пчеличките вдигат дупетата нагоре.Аз ги прослушвах не много отдавна и чух като почукам,че бръмченето е мнодо дълго и не затихва.Според вас какво мога да направя,нямам запасни майки,аз се занимавам от малко над половин година.
    За сега не се прави на майстор и не пипай.Когато времето позволи прегледай за пило и майка.След това пътища много в зависимост от това, което установиш.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 14 от 17 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •