В пчеларските митологии се казва, че сиропа трябва да се подгрява, когато се дава зимно време. Аз обаче не вярвам на митологии, и затова седнах да понаправя малко сметки. И ето какво се получи:

От предишни сметки ние знаем, че зимно време пчелното кълбо се явява топлинен източник с мощност средно около 5W, като за да поддържа тази мощност, то консумира около 1 грам мед на час. В случай на нужда (напр. при -20 градуса външна температура) кълбото лесно може да повиши тази мощност 2, 3 или 5 пъти, но това ще коства увеличена консумация на мед респективно 2, 3 или 5 грама на час. Ако искаме да повишим температурата на 0.5L сироп с 20 градуса за 1 час, то за тази цел е необходима мощност точно 10W. Пчелното семейство може да я генерира на майтап, и тази операция ще му коства само 2 грама допълнително изяден мед или 3 грама от самия сироп. На практика вероятно се получава така, че самата пчела докато пренася капчицата сироп от хранилката в гнездото, то тази капчица вече е стоплена от интензивно работещите мускули. Самият сироп и той донякъде се стопля от отделената от кълбото топлина, защото той стои точно над кълбото.

Та това показват сметките, пък вие сами си преценете има ли полза от подгряване на сиропа или не. Който иска сам да си направи същите сметки, достатъчно е да знае, че 1W мощност увеличава температурата на 1L вода с 1 градус за 1 час.

ПС: В дивата природа никой не подгрява нектара или студената речна вода, които пчелите носят в гнездото. Аз също мисля да не го подгрявам, но това не е препоръка към останалите. Който иска - нека да подгрява, а докато го налива, може и някоя приказка да им разкаже на пчелите или да им изпее някоя песен. При всички случаи ако не помогне, поне няма да попречи.