Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 12 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 120
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Изтървал съм дебата снощи.Нещо пак сте сравнявали различните райони.Въпроса според мен се отнасяше за един и същ район.Та ако някой колега от моето село извади повече мед ,това ще е около 20% повече .Няма начин да изкара 100%.Говоря за стационар.Аз хващам две паши ,за да се изкара двойно трябват поне още две.Това може да се случи само ,ако се преместят кошерите тоест -подвижно.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Не е точно така.
    Кое не е точно така: - че земята в Добруджа е най богатата , че парцелите са най големи по 1000 дка., че се сее много рапица и слънчоглед. В по предишен пост бяха дадени медоносни растения всеки пчелар преди да направи пчелин трябва да направи оценка на района.Обикновено пчелите се слагат там, където сме чули ,че колеги изкарват много мед и по този начин им ставаме пряка конкуренция и естествено добива пада особено когато пчелините са наблизо един от друг.Медоносните растения икономически изгодни за нас пчеларите са -рапица,акация,кориандър,ре ене,липа,слънчоглед и маната всички останали са екзотика защото са на малки площи и в отделни райони пример аморфата и сигурно ще дадете други примери характерни за вашия район.При оценката на района пчеларя ако има намерение да се занимава сериозно с по голям брой кошери трябва да има в радиус от 3-3.5 км. едно от изброените растения на голяма площ и ако го има той вече има една главна паша като при това района можем да го наречем среден при наличието на две от тези растения района става добър ,а вече при наличието на три от тези растения и това означава три главни паши районът вече е отличен. Много фактори оказват влияние върху отделянето на нектар но аз писах за земята на Добруджа и ще ви кажа само информативно ,че например слънчогледа прави корен от 2 метра и естествено там, където почвения слой е плитък и отдолу е скала слънчогледа няма да се чувства добре и няма да даде толкова нектар колкото в Добруджа и самата технология на отглеждане оказва влияние ако арендатора не тори с нужните торове ,не пръска навреме или пръска с некачествени препарати посевите са слаби и некачествени и естествено дават малко нектар. Препоръка към всички когато пчелина ви е до обработваеми площи трябва да имате връзка с хората обработващи тези площи и не само заради пръскането ,а заради информацията какво ще се сее за да може да си планирате подготовката за следващата година защото добрите арендатори спазват някакъв сейтбооборот .

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    60-70 % от пчеларите тук не виждат повече от 30 кг на година добив
    Ако са от тези с 1500-2000 кошера в населеното място то тогава и това им е много.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    говорим за различни неща...

Край морето е едно а във вътрешността съвсем друго. Не рядко разчиташ само на една паша слънчоглед а ако имаш рапица стискаш палци да не пострадаш. Ако беше така както го описваш на десетки пчелари нямаше да се налага да купуват захар за да спасяват пчелите си от глад и да устискат до слънчогледа.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Та ако някой колега от моето село извади повече мед ,това ще е около 20% повече .Няма начин да изкара 100%.Говоря за стационар.Аз хващам две паши ,за да се изкара двойно трябват поне още две.Това може да се случи само ,ако се преместят кошерите тоест -подвижно.
    Ами да си призная, аз съм стигал до среден добив от 90кг (макар и само за единия пчелин), там където в много добра година (4 паши) 40 кг среден добив се считаше са абсолютния максимум. Естествено, в подобна добра година (два пъти в десетилетието), когато някой извадеше подобен добив, обикновенно и всички останали бяха извадили също по толкова. Еми когато всички пчеларстват с ДБ с 1 магазин, това е не е нещо неочаквано. Във въпросната година аз хванах само две паши ( ливадна и горска, по 30 и 60 кг съответно), колкото и бяха през повечето сезони.
    От опита който бях натрупал дотогава, бях преценил, че ако не мога да хвана първата паша (детелина), значи нищо не правя, тъй като два пъти дотогава се бе случило това да е единствената паша за сезона, а на слънчогледовата паша въобще не можеше да се разчита - в годините в които имаше достатъчно влага, беше цяла радост ако по-силните семейства успееха да съберат колкото за тях си за през зимата и да не се налага подхранване.

Ако човек промени малко начина си на мислене, има вероятност да открие колко много преди това е пропускал да забележи.

Айде сега плюйте ме колкото си искате.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Ако беше така както го описваш на десетки пчелари нямаше да се налага да купуват захар за да спасяват пчелите си от глад и да устискат до слънчогледа.
    Нещо май искаш да избягаш от темата с високите 100 кг.-ви добиви и вече говориш за глад .За храненето ако прочетеш първите ми мнения ще разбереш ,че аз храня и то храня редовно през ден/два през целия сезон като имаш предвид ,че имам поддържаща паша от липа,гледичия,клен която в Добруджа я няма единствено спирам, когато започне масовия цъфтеж на главната ми паша и майката е блокирана.Като храненето през различните месеци е с различна концентрация в зависимост от нуждите на семействата.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Браво на майсторите.Изобщо не мисля ,че аз като вадя 30кг. от кошер ,вие не можете да вадите по 90-100кг.Някъде избяга казуса.Хващате се за отделни думи. Скутелатор ,няколко пъти ми нашепваш да си променя начина на мислене ,ама ко да прайш.Закостеняло мислене ,празна глава.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    още не съм срещнал такъв пчелар дето да се зарадва или да покани друг пчелар в неговия си район и да забие табелата Добре дошли или Заповядайте

пчели, инвентар (за пчелин от 300 кошера), техника, къщата с двора - ако искаш да провериш колко точно мога да ти ги продам аз имам къде да отида
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Да ве!Мерси.Не искам после да сънувам всяка вечер ,как ме обират хайдути.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Скутелатор ,няколко пъти ми нашепваш да си променя начина на мислене ,ама ко да прайш.Закостеняло мислене ,празна глава.
    Просто защото е много важно човек да бъде с отворено съзнание. Като го повтарям на другите, един вид си напомням и на себе си. Всеки ден се опитвам да бъда отворен към света, макар че не винаги ми се получава - още от едно време съм върл противник на пчеларските технологии и нищо не мога да направя по въпроса. Но това че едно нещо аз не го мога, на мен не ми се получава, не ми е по вкуса или не съм го виждал, не означава че не съществува и че не работи някъде.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 9 от 12 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •