Може цъфтежа на джанките по места да е критерии да се започне със сиропа!
Може цъфтежа на джанките по места да е критерии да се започне със сиропа!
Сигурен ли си в тази информация, защото аз съм срещал че 1000 пчели генерират 7 вата. Ако имаме 7 000 пчели в кълбото то става около 50 вата. Ако това е максималната мощност която може да генерира такова семейство значи ти казваш, че то нормално зимува с 1/10 от максимума си. Което може и да е така.
Каква връзка има това обаче със подгряването на сиропа. По-скоро има значение ми се струва метаболизма на пчелата какъв сироп може да усвои при какви градуси.
Примерно отговор на въпроса ще яде ли пчелата сироп затоплен на 30 градуса при темп. в кошера от 16 градуса? Отговора ще ви го кажа утре.
П.С. Заложил съм 2 кошера на 16 градуса в кошера и подхраних със сироп на 30 градуса. Целта е да разбера минималната темп. в кошера при която ще започнат да взимат сиропа. За по-добро наблюдение без да отварям кошерите използвах магазин със стъкло по средата и вата над стъклото. Толкова ми хареса, че направо ми се прииска всички кошери да са така.
![]()
Винаги може по-добре.
Еми да спре да си купува течни питки. Ако са течни при стайна температура, колкото и да ги замразява, след като ги сложи в кошера те ще се разтекат върху пчелите. Лично аз предпочитам питките оставени лятно време на слънце, да бъдат с консистенцията на пластелин. Според мен тук е единственият недостатък на немските питки.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Това че едно семейство генерира средна топлинна мощност от 5W го изчислих на база калориите, които се съдържат в 800 g мед. Нали толкова се консумира в един зимен месец. Няма как да се изгенерира повече енергия, отколкото се съдържа в този мед.
Твоето число също може да е вярно, но то вероятно е максимално възможната мощност, а моето е средната мощност през зимен месец.
Нещата се изясниха, по 360 мл. сироп са изсмукани през нощта.
Винаги може по-добре.
Колега ,ти си направил своя извод .За мен ще е интересно да повториш опита ,но със сироп примерно 16 градуса и пак да споделиш.
Не виждам смисьл да охлаждам сиропа. При забьркване на стайна темп. е около 20 градуса така че според мен това е минимума. Едва ли ще им е от полза да преработват студен сироп. Колкото по топьл толкова по-лесно изпарение. Следващия тест е за киселинност и ще го дам на 20 градуса. Но ще трябва да го направя сьс захарен сироп, защото се оказа че инверирания сироп на Апиинверт е леко кисел. При тест сьс PH лента ми даде 5.
Винаги може по-добре.
Нямах предвид да охлаждаш умишлено сиропа ,просто за експеримента.Да се видят заблудите.Аз го давам топъл ,защото кипвам водата и не го чакам да изстине повече от 35-40 градуса.Мисля че го вземат добре ,но не съм сравнявал с по-студен.
Колеги,вчера давах питки от пудра захар и мед,и забелязах,че едно от семейството пчеличките вдигат дупетата нагоре.Аз ги прослушвах не много отдавна и чух като почукам,че бръмченето е мнодо дълго и не затихва.Според вас какво мога да направя,нямам запасни майки,аз се занимавам от малко над половин година.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))