А възможно ли е човек с 50 кошера да изкара добив като от 100 ? и ако да, тогава логиката каква е ? че колкото са по малко семействата в пчелина толкова грижата и акуратността на пчеларя е по добра.
А възможно ли е човек с 50 кошера да изкара добив като от 100 ? и ако да, тогава логиката каква е ? че колкото са по малко семействата в пчелина толкова грижата и акуратността на пчеларя е по добра.
Според мен е възможно само в един вариант.Ако моите 100 са на стационар ,а твоите 50 са на подвижно.
Към тезите на скутелатор бих добавил и ефективното управление на празните пити и килийки по време на пашата, както и по-бързото изпарение на водата от нектара. Тук потенциала според мен също е в десетки проценти.
Винаги може по-добре.
Не съм сигурен дали опитите да изпарим по-бързо водата от нектара няма да доведат до получаването на некачествен мед. Всяка една микрокапчица нектар многократно се поглъща от пчелите и се плюе обратно, като с тази операция дефакто се извършват 2 много важни действия:
1. Добавяне на ензими, които извършват инвертиране на нектара
2. Размесване (разбъркване) на нектара, което също е необходимо да се прави, за да протече правилно инвертирането
И не на последно място е и необходимоста инвертирането да се извършва достатъчно дълго време. Всичките тези неща ги знаем и ние самите, и разбрахме колко са важни когато започнахме да си правим експерименти с инвертиране на захарен сироп.
Та според мене ако по някакъв начин успеем да ускорим изпарението на капчиците нектар, ние с това ще скъсим необходимото технологично време на пчелите, и така ще получим недоинвертиран мед. Аз лично си мисля, че е необходим точно обратният експеримент. Вместо да храним със захарен сироп 1:1 (50%), не е ли по-добре да пробваме с 40%. Така ще удължим времето му на преработка, което ще позволи на пчелите по-много на брой пъти да го гълтат и изплюват. И така ще го инвертират по-добре. Когато има силна паша пчелите ще се мръщят на този сироп и ще ходят по полето да събират нектар. Когато обаче се случи дъждовен ден, пчелите искат или не ще ядат разреден сироп, и по този начин ще поддържаме работоспособноста им, както и няма да им даваме да си мислят за роене.
По скоро имам предвид да улесним пчелите по някакъв начин а не да ускоряваме процеса. Те полагат неимоверни усилия да премахнат едни 60-70% влага от нектара. При дневен приток от 3-4 литра нектар на ден това са много литри вода.
Виж какви неща продават:
http://www.beecoolventilators.com/products.php
Винаги може по-добре.
че на стационар в добър район ще изкарвам повече.
rosty_sz,мисля ,че тук е ключа за бараката!![]()
района си е важен - обикновено 99% от пчеларите се забиват възможно най-близко до града в които живеят, на село при родители или баби и дядовци за да помагат а дали е подходящо за пчели не се отдава такова значение или в район в които са чули че е много добър и така в рамките на едно село се събират 1 500 - 2000 семейства и всички страдат. И друг път съм го казвал/писал - имам две села с къщи и огромни дворове по стечение на обстоятелствата и двете места са крайни къщи и няма кой да ми мрънка че пчелите му пиели водата, жилили или му вдигали мазилката. Но въпреки това в продължение на две години съм обикалял цялата област докато намеря подходящо място за пчелите и което да отговаря на мойте критерии и едва тогава си купих и къща и място и вече 20 години съм там на стационар...
Баща ми има една много добра приказка навремето преди 1989 годи когато е работил на държавните пчелини се оплакал на шефа си че държавния пчелин много далече от града, шефа му се обърнал и казал няма проблем ако искаш ще направим пчелин на центъра на Добрич за да ти е близко и лесно но мед искам...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Аз още преди щях да ти кажа ,че Добруджа е такъв район, където е напълно реално да се изкарват високи добиви и много пчелари ги изкарват само ,че не всички разполагаме с толкова много декари с паша.И колегата дето иска да чиракува ако има пчелин в Добруджа с същите усилия, с които гледа сега пчелите си ще изкара повече мед.Майсторството е в по беден район да постигнеш задоволителни резултати.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))