Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 166

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Много благодаря за отговора!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Колеги подгрявате ли сиропа за първото течно подхранване и ако да на какви градуси е най-добре?
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В пчеларските митологии се казва, че сиропа трябва да се подгрява, когато се дава зимно време. Аз обаче не вярвам на митологии, и затова седнах да понаправя малко сметки. И ето какво се получи:

От предишни сметки ние знаем, че зимно време пчелното кълбо се явява топлинен източник с мощност средно около 5W, като за да поддържа тази мощност, то консумира около 1 грам мед на час. В случай на нужда (напр. при -20 градуса външна температура) кълбото лесно може да повиши тази мощност 2, 3 или 5 пъти, но това ще коства увеличена консумация на мед респективно 2, 3 или 5 грама на час. Ако искаме да повишим температурата на 0.5L сироп с 20 градуса за 1 час, то за тази цел е необходима мощност точно 10W. Пчелното семейство може да я генерира на майтап, и тази операция ще му коства само 2 грама допълнително изяден мед или 3 грама от самия сироп. На практика вероятно се получава така, че самата пчела докато пренася капчицата сироп от хранилката в гнездото, то тази капчица вече е стоплена от интензивно работещите мускули. Самият сироп и той донякъде се стопля от отделената от кълбото топлина, защото той стои точно над кълбото.

Та това показват сметките, пък вие сами си преценете има ли полза от подгряване на сиропа или не. Който иска сам да си направи същите сметки, достатъчно е да знае, че 1W мощност увеличава температурата на 1L вода с 1 градус за 1 час.

ПС: В дивата природа никой не подгрява нектара или студената речна вода, които пчелите носят в гнездото. Аз също мисля да не го подгрявам, но това не е препоръка към останалите. Който иска - нека да подгрява, а докато го налива, може и някоя приказка да им разкаже на пчелите или да им изпее някоя песен. При всички случаи ако не помогне, поне няма да попречи.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    В пчеларските митологии се казва, че сиропа трябва да се подгрява, когато се дава зимно време. Аз обаче не вярвам на митологии, и затова седнах да понаправя малко сметки. И ето какво се получи:

От предишни сметки ние знаем, че зимно време пчелното кълбо се явява топлинен източник с мощност средно около 5W....
    Сигурен ли си в тази информация, защото аз съм срещал че 1000 пчели генерират 7 вата. Ако имаме 7 000 пчели в кълбото то става около 50 вата. Ако това е максималната мощност която може да генерира такова семейство значи ти казваш, че то нормално зимува с 1/10 от максимума си. Което може и да е така.
    Каква връзка има това обаче със подгряването на сиропа. По-скоро има значение ми се струва метаболизма на пчелата какъв сироп може да усвои при какви градуси.
    Примерно отговор на въпроса ще яде ли пчелата сироп затоплен на 30 градуса при темп. в кошера от 16 градуса? Отговора ще ви го кажа утре.

П.С. Заложил съм 2 кошера на 16 градуса в кошера и подхраних със сироп на 30 градуса. Целта е да разбера минималната темп. в кошера при която ще започнат да взимат сиропа. За по-добро наблюдение без да отварям кошерите използвах магазин със стъкло по средата и вата над стъклото. Толкова ми хареса, че направо ми се прииска всички кошери да са така.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      612
Размер:	73.4 KB
ID:	3158

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      604
Размер:	87.2 KB
ID:	3159
    Винаги може по-добре.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •