Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 120
    Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Всички приходи в пчеларството зависят от:
    1.Броя на пчелните семейства-човекът при когото стажувах ми казваше така:по добре малко на брой,но винаги готови за бой!
    2.Здрави и силни семейства!
    3.Да имат добри паши/най-малко три основни/
    4.Района в който се намира пчелина/планински или равнинен/,имайки в предвид,че на всеки 1000м температурата пада с 6,5градуса,кога на едните ще започнат работа и кога на другите!
    5.МТО,да е благоприятно по време на пашите!
    Ако 2,3 и 5 се издънят,тогава има вероятност приходите да ги умножа по 0/тогава ни за директора в случая АЗ,нито за работника пак АЗ/,и ще ми останат само разходите!

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    1.Броя на пчелните семейства-човекът при когото стажувах ми казваше така:по добре малко на брой,но винаги готови за бой!
    4.Района в който се намира пчелина/планински или равнинен/,имайки в предвид,че на всеки 1000м температурата пада с 6,5градуса,кога на едните ще започнат работа и кога на другите!
    Ако 2,3 и 5 се издънят,тогава има вероятност приходите да ги умножа по 0/тогава ни за директора в случая АЗ,нито за работника пак АЗ/,и ще ми останат само разходите!
    От всички точки само 3 точка ако я имам мога да гледам с успех 300-400 кошера сам без проблем те пчелите сами ще се гледат.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Радо ,как ве братче се вадят 25-30 т.мед?Ами то си иска хора.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Радо ,как ве братче се вадят 25-30 т.мед?Ами то си иска хора.
    Да не си мислиш ,че пчеларя трябва да разпечатва пити ,да носи тенекий ,да натиска копчето на центрофугата неговата задача е да накара пчелите да напълнят магазините ,а за останалото си има хора.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Тъй ,тъй аз разчитам на моите юнаци.Ако успея да включа и снахите , ще разширявам бизнеса.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Температурата се изменя с 1 градус на 100 метра!Разбира се всяко правило има изключния!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Днес подхранвах,и забелязах че леската е цъфнала.Джанката до нея също с надути пъпки.Климата се променя,ние трябва също!

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Тъй ,тъй аз разчитам на моите юнаци.Ако успея да включа и снахите , ще разширявам бизнеса.
    Тъй,тъй аз не разчитам на моите,че са алергични към пчелите,ама май и към работа

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Ако смяташ да работиш на стационарен пчелин с 100 кошера увеличението на добива зависи от района така да го кажа ако нямаш потенциална паша в радиус от 3-3.5 км. за да добиеш тези 100кг. от кошер каквото и да правиш няма да успееш.При повече кошери и това означава повече пчелини се разпределя риска и вероятността за добър добив е по голяма .
    Добива на мед в пчеларството винаги лежи върху три стълба - паша/район, пчелата/ите с която се работи и принципите/методите залегнали при отглеждането им (някои биха казали "технология на пчеларстване", но всъщност не е нужно да има ясно определена такава. Наличието на някакви основни принципи е напълно достатъчно).

Пашата - няма какво да я коментирам
    За пчелите ... тук е ясно - при равни условия по-добрите ще донесат повече мед
    Методите на пчеларстване....
    Ами например, ако само намалим бройката на пчелните семейства в един пчелин на половина (да речем от 100 на 50), това би могло да ни повиши средния добив за семейство с 20%, при това без да се налага променяме нищо друго от начина си на работа с пчелите.
    Друг пример - подредбата на семествата. Налитането в пчелина води до увеличаване на рекордните добиви ( от отделни семейства), но в същото време намалява средня добив за семейство. Ако кошерите в пчелина са подредени така, че да предизвикват масови налитания, само едно малко преподреждане на кошерите в пчелина би повишило средния (и общия) добив (или да речем % на завърнали се майки от брачен полет).
    Друг пример- подхранването.
    Ако подхранваме (тук за да не правя нещата прекалено сложни, ще се огранича само до подхранването със захари) в правилното време ( и съответно не подхранваме, когато това би нанесло повече вреда), с това бихме могли да удължим живота на пчелите, да поддържаме пчелите със силен вторичен имунен отговор, а използвайки принципите на епигенетичната наследственост в наша полза, да получим семейства със физически и физиологично свъх развити пчели-шампиони.

Дявола винаги е бил в детайлите.

Тези три фундамента/стълба са взаимосвързани и взаимозависещи едно от друго. Напр.: - Ако пчелите с които работим имат нисък роеви индекс, те имат потенциала да развиват по-силни семейства, които да дават повече мед. Ако от друга страна, имаме пчели, които започват да се роят преди да достигнат набелязаната от нас сила на семейството, то непредприемането на някакви разроеви мерки ( напр. отнемане на пило) би понижило добивите и в случая би било грешка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ами например, ако само намалим бройката на пчелните семейства в един пчелин на половина (да речем от 100 на 50), това би могло да ни повиши средния добив за семейство с 20%, при това без да се налага променяме нищо друго от начина си на работа с пчелите.
    С това съм напълно съгласен но ако са само твоите пчели защото комшията пчелар може да реши пък да увеличи семействата .

Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •