Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 120

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Преди време бях трьгнал да робувам на бройката, но сега имам други интереси. Тьрся здрави семейства и увеличаване на добива от кошер. Ако можех да настигна онзи колега за когото говорят, че вадил по 100 кг. ще е добре за начало
    Ако смяташ да работиш на стационарен пчелин с 100 кошера увеличението на добива зависи от района така да го кажа ако нямаш потенциална паша в радиус от 3-3.5 км. за да добиеш тези 100кг. от кошер каквото и да правиш няма да успееш.При повече кошери и това означава повече пчелини се разпределя риска и вероятността за добър добив е по голяма .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Ако смяташ да работиш на стационарен пчелин с 100 кошера увеличението на добива зависи от района така да го кажа ако нямаш потенциална паша в радиус от 3-3.5 км. за да добиеш тези 100кг. от кошер каквото и да правиш няма да успееш.При повече кошери и това означава повече пчелини се разпределя риска и вероятността за добър добив е по голяма .
    Добива на мед в пчеларството винаги лежи върху три стълба - паша/район, пчелата/ите с която се работи и принципите/методите залегнали при отглеждането им (някои биха казали "технология на пчеларстване", но всъщност не е нужно да има ясно определена такава. Наличието на някакви основни принципи е напълно достатъчно).

Пашата - няма какво да я коментирам
    За пчелите ... тук е ясно - при равни условия по-добрите ще донесат повече мед
    Методите на пчеларстване....
    Ами например, ако само намалим бройката на пчелните семейства в един пчелин на половина (да речем от 100 на 50), това би могло да ни повиши средния добив за семейство с 20%, при това без да се налага променяме нищо друго от начина си на работа с пчелите.
    Друг пример - подредбата на семествата. Налитането в пчелина води до увеличаване на рекордните добиви ( от отделни семейства), но в същото време намалява средня добив за семейство. Ако кошерите в пчелина са подредени така, че да предизвикват масови налитания, само едно малко преподреждане на кошерите в пчелина би повишило средния (и общия) добив (или да речем % на завърнали се майки от брачен полет).
    Друг пример- подхранването.
    Ако подхранваме (тук за да не правя нещата прекалено сложни, ще се огранича само до подхранването със захари) в правилното време ( и съответно не подхранваме, когато това би нанесло повече вреда), с това бихме могли да удължим живота на пчелите, да поддържаме пчелите със силен вторичен имунен отговор, а използвайки принципите на епигенетичната наследственост в наша полза, да получим семейства със физически и физиологично свъх развити пчели-шампиони.

Дявола винаги е бил в детайлите.

Тези три фундамента/стълба са взаимосвързани и взаимозависещи едно от друго. Напр.: - Ако пчелите с които работим имат нисък роеви индекс, те имат потенциала да развиват по-силни семейства, които да дават повече мед. Ако от друга страна, имаме пчели, които започват да се роят преди да достигнат набелязаната от нас сила на семейството, то непредприемането на някакви разроеви мерки ( напр. отнемане на пило) би понижило добивите и в случая би било грешка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ами например, ако само намалим бройката на пчелните семейства в един пчелин на половина (да речем от 100 на 50), това би могло да ни повиши средния добив за семейство с 20%, при това без да се налага променяме нищо друго от начина си на работа с пчелите.
    С това съм напълно съгласен но ако са само твоите пчели защото комшията пчелар може да реши пък да увеличи семействата .

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    ами нека си ги увеличава това в случая не би ти попречило
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    А възможно ли е човек с 50 кошера да изкара добив като от 100 ? и ако да, тогава логиката каква е ? че колкото са по малко семействата в пчелина толкова грижата и акуратността на пчеларя е по добра.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Според мен е възможно само в един вариант.Ако моите 100 са на стационар ,а твоите 50 са на подвижно.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Към тезите на скутелатор бих добавил и ефективното управление на празните пити и килийки по време на пашата, както и по-бързото изпарение на водата от нектара. Тук потенциала според мен също е в десетки проценти.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    че на стационар в добър район ще изкарвам повече.

rosty_sz,мисля ,че тук е ключа за бараката!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •