Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 120

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    тук грешиш последния който каза че е имал 100 кг среден добив беше оплют, обруган и обиждан до "припадък" и човека макар и все още е тук (виждам го онлайн от време на време) стана сигурно 1-2 години не е написал и дума а човека си беше написал и че работи с две майки с ЛР и магазини по Палет.... имаше 4-5 човека се надпреварваха сякаш бяха на конкурс кои ще се подиграе най-много и добре на колегата... не е до завист....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    тук грешиш последния който каза че е имал 100 кг среден добив беше оплют, обруган и обиждан до "припадък" и човека макар и все още е тук (виждам го онлайн от време на време) стана сигурно 1-2 години не е написал и дума а човека си беше написал и че работи с две майки с ЛР и магазини по Палет.... имаше 4-5 човека се надпреварваха сякаш бяха на конкурс кои ще се подиграе най-много и добре на колегата... не е до завист....
    Такова беше и моето посрещане във форума. Четири-пет човека ми се нахвърлиха и започнаха да ми се подиграват и оплюват. И ако не го бях купил този форум, сега и аз щях да съм от напусналите, които само гледат отстрани. Някой трябваше да им подреже крилата на тези 4-5 човека, но тогавашните модератори не го направиха. Е поне това време вече отмина.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Аз ако имам 100 кошера, няма да си помисля да работя за някого, защото ако работя за него за 800-1000лв месечно примерно, той така ще ми уплътни раб.време през тия 12 месеца, че още на втория месец ще избягам и ще си отида на моя пчелин, освен това човек разполага сам с времето си, ако си е сам началник, в пчеларството има 3 макс.4 месеца усилена работа, през останалото време по-полечка, 100 кошера могат да докарват доста добри доходи мисля

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Аз ако имам 100 кошера, няма да си помисля да работя за някого, защото ако работя за него за 800-1000лв месечно примерно, той така ще ми уплътни раб.време през тия 12 месеца, че още на втория месец ще избягам и ще си отида на моя пчелин, освен това човек разполага сам с времето си, ако си е сам началник, в пчеларството има 3 макс.4 месеца усилена работа, през останалото време по-полечка, 100 кошера могат да докарват доста добри доходи мисля
    Ако работиш за 800-1000 лв. на месец през цялата година и те осигуряват на тези пари изобщо не се занимавай с 100 кошера.Е ако не ти се работи по 8 часа на ден 5 дена в седмицата тогава е друга работата.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Преди време бях трьгнал да робувам на бройката, но сега имам други интереси. Тьрся здрави семейства и увеличаване на добива от кошер. Ако можех да настигна онзи колега за когото говорят, че вадил по 100 кг. ще е добре за начало

Имам познати дето вадят по 3 тона от 300 кошера и се скапват от работа. Вадят меда януари на печка щото не смогват лятото.
    Винаги може по-добре.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Имам познати дето вадят по 3 тона от 300 кошера и се скапват от работа. Вадят меда януари на печка щото не смогват лятото.

това е някаква шега предполагам
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Преди време бях трьгнал да робувам на бройката, но сега имам други интереси. Тьрся здрави семейства и увеличаване на добива от кошер. Ако можех да настигна онзи колега за когото говорят, че вадил по 100 кг. ще е добре за начало
    Ако смяташ да работиш на стационарен пчелин с 100 кошера увеличението на добива зависи от района така да го кажа ако нямаш потенциална паша в радиус от 3-3.5 км. за да добиеш тези 100кг. от кошер каквото и да правиш няма да успееш.При повече кошери и това означава повече пчелини се разпределя риска и вероятността за добър добив е по голяма .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Ако смяташ да работиш на стационарен пчелин с 100 кошера увеличението на добива зависи от района така да го кажа ако нямаш потенциална паша в радиус от 3-3.5 км. за да добиеш тези 100кг. от кошер каквото и да правиш няма да успееш.При повече кошери и това означава повече пчелини се разпределя риска и вероятността за добър добив е по голяма .
    Добива на мед в пчеларството винаги лежи върху три стълба - паша/район, пчелата/ите с която се работи и принципите/методите залегнали при отглеждането им (някои биха казали "технология на пчеларстване", но всъщност не е нужно да има ясно определена такава. Наличието на някакви основни принципи е напълно достатъчно).

Пашата - няма какво да я коментирам
    За пчелите ... тук е ясно - при равни условия по-добрите ще донесат повече мед
    Методите на пчеларстване....
    Ами например, ако само намалим бройката на пчелните семейства в един пчелин на половина (да речем от 100 на 50), това би могло да ни повиши средния добив за семейство с 20%, при това без да се налага променяме нищо друго от начина си на работа с пчелите.
    Друг пример - подредбата на семествата. Налитането в пчелина води до увеличаване на рекордните добиви ( от отделни семейства), но в същото време намалява средня добив за семейство. Ако кошерите в пчелина са подредени така, че да предизвикват масови налитания, само едно малко преподреждане на кошерите в пчелина би повишило средния (и общия) добив (или да речем % на завърнали се майки от брачен полет).
    Друг пример- подхранването.
    Ако подхранваме (тук за да не правя нещата прекалено сложни, ще се огранича само до подхранването със захари) в правилното време ( и съответно не подхранваме, когато това би нанесло повече вреда), с това бихме могли да удължим живота на пчелите, да поддържаме пчелите със силен вторичен имунен отговор, а използвайки принципите на епигенетичната наследственост в наша полза, да получим семейства със физически и физиологично свъх развити пчели-шампиони.

Дявола винаги е бил в детайлите.

Тези три фундамента/стълба са взаимосвързани и взаимозависещи едно от друго. Напр.: - Ако пчелите с които работим имат нисък роеви индекс, те имат потенциала да развиват по-силни семейства, които да дават повече мед. Ако от друга страна, имаме пчели, които започват да се роят преди да достигнат набелязаната от нас сила на семейството, то непредприемането на някакви разроеви мерки ( напр. отнемане на пило) би понижило добивите и в случая би било грешка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    От 5 страници обяви в Джобса за Русе, 4-5 са за заплати над 600лв на месец и те са за специалисти в някакво производство. Другото е за готвачи, сервитьори, шивачи, шофьори и т.н., които трудно вземат тези пари, за съжаление.
    В Бургас мой познат продава закуски и си търси един месец продавачка.Поема всичките осигуровки+ 500 чиста заплата за общо 40 часа на седмица.Паднах от смях като ми каза,че половината кандидатки му казали дирекно в лицето,че не е нормален да дава толкова ниска заплата хахаха.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Ходил си мъж из гората. Изведнъж пред него изкочили трима с мечове, маски и кимона.
    - Кои сте вие?-попитал кротко мъжът.
    - Ние сме седемте самураи! - отговорил му един от тях.
    - Как седемте, като сте само трима?
    - Еее, нема хора бе, братче....
    Working....

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •