Според мен няма да имаш проблем аз местих този месец на 20 метра от местата им не бяха излизали 12 дена, преместих ги и на следващия ден се облетяха нямаше една пчела на старото си място, по това време се облитат само пред кошерите си.
Според мен няма да имаш проблем аз местих този месец на 20 метра от местата им не бяха излизали 12 дена, преместих ги и на следващия ден се облетяха нямаше една пчела на старото си място, по това време се облитат само пред кошерите си.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Аз в събота преместих няколко кошера на 200 м, изчаках по обед да се поразпусне леко кълбото, за да няма изпадане и измръзване на пчели. Трябва да се следи и прогнозата. Сега е най-подходящо да се местят, защото поне в близките 10 тина дни няма да могат да излизат навън и ще забравят старото място. А и положителните температури са идеални за обедно преместване.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
При мен го дават петък и събота топло и ако познаят ще има летеж, но ще местя няма за кога да чакам.
Има технология за местене на пчели на големи разстояния през зимата, но трябва да се използва камион-фургон. Кошерите се товарят внимателно на камиона и след това фургона започва да се затопля. Вдига се температура 16-18 градуса и се изчаква няколко часа, за да се темперират всички кошери. Пчелите разпускат кълбетата и транспортирането на стотици километри вече е възможно да стане безопасно.
На новото място не се разтоварват веднага, защото бързото изстиване няма да им даде време да образуват новото кълбо. Изстиването трябва да става бавно и постепенно вътре в камиона и да трае поне 24 часа. След това кошерите внимателно се разтоварват по местата си и това е.
Не съм я пробвал тази технология, но изглежда логична. Тази зима ще пробвам с малко кошери, защото се нуждая от известно пренареждане между пчелините. Ако някой мисли да я пробва на риск, нека първо да я провери с 1-2 кошера в колата, за да не ме обвинява после, че давам непроверени идеи.
Иначе моя личен опит в местенето е огромен. Преди две години, когато купувах много кошери от цяла България, съм извършвал грандиозни размествания насам-натам през март и април при ниски температури. Тогава си нямах никаква представа за опасностите, затова действувах смело въпреки предупрежденията. Въпреки това щети от местенето на практика нямах почти никакви.
Един плюс на местенето преди първия пролетен преглед е, че рамките са здраво заклеяни към корпуса и по време на транспорта не се клатят. Това осигурява безопасноста на местенето и единствения проблем остава нервноста на пчелите. Тази нервност обаче им помага, защото когато са нервни те вдигат температурата на гнездото.
Също да ви кажа и за последната буря в Ловеч, която беше натъркаляла десетина кошера в един от пчелините ми. Когато ги намерихме кошерите лежаха на земята, но бяха цели, защото бяха стегнати с колани. Изправихме ги и толкова. На семействата им нямаше абсолютно нищо освен предполагам нервноста, която са изпитвали когато вятъра ги е търкалял по поляната. Имаше и кошери с отвят капак, хранилка и найлон. Снега валеше и се беше натрупал директно върху рамките. Ами пак на семействата им нямаше нищо. Жертви от това не съм имал. Виж от кълвачите вече имам 14 жертви, което е направо непонятно предвид факта колко издръжливи се оказаха пчелите в други тежки и критични ситуации.
Nik_m щом не са излизали 10 дена мести, може да не ти се отдаде друга възможност. Имам предвид дълго време да не излизат, при нас от както съм ги преместил през два дена са навън а като гледам прогнозата на gismeteo.ru и февруари ще е така. Както ти писах в предния коментар разместих ги в долната част на пчелина отделно си пренаредих редиците в пчелина. Аз ги преместих в по хладен ден и една не се показа но сега температурите са по високи така че сложи нещо на входа да не излизат. Иначе по темата има много изписано ако те е страх да не се върнат мести ги на 4-5 км и след месец ги върни но за мен по това време на годината е излишна гимнастика
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Аз няма да ги местя а ще ги размествам. В момента са ми на 4 реда искам 4тия да го разхвърлям из останалите 3 и малко да сбия редовете от 3метра разстояние на 2.40 да ми се хване и 5тия ред. Утре отивам и почвам пък петък ще видим резултата. От тези които ще местя 5 са късни отводки, при тях няма много летеж и само 2 силни семейства които преди 10 дена носеха прашец, останалите не са проблем само ще ви върна около метър на зад.
Свърших работа днес, трамбовах и нивелирах хубаво земята под всички кошери с пясък и вече може да идва пролетта
Добре че махах капаците като ги местя, че един беше протекъл та го смених с друг.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))