Преди 2 седмици си купих два кашона основи (без восък) от сливенските на пенчев ако не се лъжа. Тогава още даваха свободно, вече без восък не дават. Та прибирам се и отварям кашоните, какво да видя, първо единия кашон изтърван при ниски температури и 5 см. в ъгъла на рамките натрошени до една, второ единия кашон основите почти сиви а другия кашон жълти като лимон. А кажи ми сега как да купувам основи.
Твоята услуга е много добра, аз щях да се възползвам от нея ако на есен не си бях дал восъка, но какво да се прави тогава ми трябваха парите. Повече съм се зарекъл основи само на ишлеме, но от моя си восък. А опитите ни да си правим основи си остават в сферата на личното удовлетворение и експерименти.
П.С.
Проблема с липсата на восък ще си остане, защото според мои сметки цената му трябва да е около цената на 5 кила мед или 22-25 лева. Градежа не пречи на медосбора, но за да накараш пчелата да гради трябва да я лишиш от място. Без място няма къде да се сложи меда, почва градеж (правене на място) и пропускане на пашата. Проблема е времеви. Единствения восък който идва без загуба на мед е восъка от разпечатки, който обаче стига само за лични нужди на пчеларя и оттам недостига за другите индустрии. Когато цената на восъка стане 25 лева (5 кг. мед) ще е все едно дали ще събираме мед или ще правим градеж. И дори тогава пак ще е по-изгодно да събираме мед защото един кошер може да даде и 80кг мед а няма как да даде 15кг восък.

Цитат