Цитат Първоначално публикувано от mivanov Виж публикацията
Аз си направих ръчна преса, по празниците докато безделствах.Използвах двукомпонентен силикон от Фирма "Химатех", специално за леене на восъци-цената е около 40лв. с доставката в рамките на София.В Бриколаж ми отрязаха две плочи от
ламинирана плоскост-около 10лв.Още около 15лева за страничните алуминиеви профили и панти.Първият ден направих десетина основи докато уцеля точно как стават най-добре.Вторият ден отлях около 50.Не бих казал, че са съвършени, на места леко прозират, но това предполагам е някаква моя грешка.Тежат около 85-90гр.Пресата е без никакви охлаждания, основата стяга за около3-4минути.Спокойно за един ден могат да се отлеят стотина основи.Единственият проблем ,който се появи ,е че силиконът се отлепи от плоскостите и единственото ,което можа да го залепи е каноконлит.Восъкът го поддържам топъл във фритюрник от алпака, като нагласявам температура около 80-90градуса.Силиконът е специален за направа на матрици за леене на восък и след 200основи не забелязвам абсолютно никакви деформации.Удоволствието е голямо и цялата къща се ароматизира.
Поздравления колега, пусни някоя снимка да видим изработката!
Преди време подхвърлих идеята за основи от хартия, но тогава никой не подхвана темата. Аз обаче си действах по малко и постигнах следното:
Две плочи от гипсова смес и може би първата хартиена основа в бг На пролет живот и здраве ще разберем що е то хартиена основа и има ли тя почва у нас.
Производството ми зацикли понеже гипсовите плочи от водата постепенно започнаха да се отмиват и проекта остана на фаза ... изчакване. Благодарение на тази тема обаче ми се роди нова идея за продължаването му и като остане време усилията ще продължат. Хареса ми идеята за валяците с пластмасово покритие.

П.С. Гладките восъчни заготовки за валяците се правят много лесно. Взема се един картон и се топи и вади във разтопения восък няколко пъти така от двете страни се образува няколко милиметра гладък слой восък.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      400
Размер:	139.6 KB
ID:	3116

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      395
Размер:	126.5 KB
ID:	3117