Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 817

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Имам колебание какъв вид прелка и прилетна дъска да си поръчам на корпуси ЛР, с които ще работя за първи път тази година.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	prelka.png
Прегледи:      581
Размер:	713.1 KB
ID:	3105
    Това са вариантите, между които трябва да избера. Снимките са примерни от форумите.
    Вариант 1: прелетна дъска 12 см примерно и дискова прелка на нея;
    Вариант 2: прелетна дъска 12 см примерно и отвор като тези на дъното, само, че по-малък.

При вариант 1 предимството е, че зимата няма да слагам мишепредпазители, а само завъртам диска на мрежестия отвор, докато при вариант 2 ще трябва да се ползва мишепредпазител, но пък ще е по-удобно на пчелите да влизат, тъй като е по-широко и няма да се налага да се бутат на отвора на вариант 1. Има и други предимства и недостатъци на 2-та варианта предполагам, чакам мненията ви.
    Да предупредя, че не можах да изчета всички страници на темата
    Мишепредпазителите се слагат на основния вход - дънната прелка, който на повечето кошери е доста широк. Никой не слага мишепредпазител на отворите на корпусите, защото отворите на продълговатите отвори е не повече от 6 мм, а от там няма как да влезне мишка.
    Ако не се събира прашец и не се налага да се вкарват вътрешни прашецоуловители, спокойно може отворите на дънната прелка да се правят 6 мм и да се елиминарт мишепредпазителите.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    моите са с вариант 1 зимата облитането е предимно от горните прелки и нямам прелетна дъска
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 2015-01-11 10.24.41.jpg‎   2015-01-11 10.24.47.jpg‎   2015-01-11 10.25.05.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Благодаря за мненията и съветите.
    Спярх се на варианта, който е показал joromainata.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Имах един казус миналата година и така и не успях да разбера къде сбърках.
    След като изпълниха 2 корпуса и дойде време за разширяване поставих 3тия корпус, но пчелите не искаха да се качат доста време в него а започнаха да се събират под рамките и да бездействат.
    Поради студеното време многото дъжд и малкото нектароотделяне или поради някаква друга пречена така и не разбрах, но след това започнаха да роят. Тази година не искам да направя същата грешка.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    След като изпълниха 2 корпуса и дойде време за разширяване поставих 3тия корпус, но пчелите не искаха да се качат доста време в него а започнаха да се събират под рамките и да бездействат.
    Поради студеното време многото дъжд и малкото нектароотделяне или поради някаква друга пречена така и не разбрах, но след това започнаха да роят. Тази година не искам да направя същата грешка.
    Според мен много са факторите които може да са оказали негативно влияние за това пчелите да не се качат в третия корпус. Такива може да са: по-слаби семейства, недостатъчно хранителни запаси, липса на приток на нектар, презарширен втори корпус с основи за градеж, трети корпус с преобладаващи основи за градеж и др. Правило ми е впечатление, че пролетта при постнавени две пити за осеменяване едната новоизградена, другата оглеждала вече пило, осеменяват втората. На първата при по-хладно време доста й се "мръщят". Решенията са много в зависимост от контретната ситуация. Общо казано са своевременно, а не преждевременно разширение. Хранене в периоди на безпашие. Качване на пило и пчели в трети корпус /развитие под формата на пирамида/. Кафяви пити за осеменяване и ......мн други, като не на последно място подържане на силни и здрави семейства.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Значи 2та корпуса бяха пълни и излишъка от пчели вместо да се качат в 3тия правеха кълба под рамките.
    Всички пити в целия пчелин бяха изградени същата година и на 1ви и на 2ри и на 3ри корпус. Аз си го обяснявах така- понеже 3тия корпус е празен а няма силен приток на нектар пчелите нямат работа горе и понеже времето беше хладно а аз бях на изцяло мрежа на дъното, пчелите регулират температурата на гнездото. Ако бях качил крайните пити с мед щях да кача част от пчелите горе, но не се сетих тогава. Тези дни съм натиснал на четене и гледам къде какво куца.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Тъй де Зайо, прав си за всичко, ама нали пусто сме у темата за ЛР кошери? Нали ни учат че голямото предимство тук е да се работи с цели корпуси? Слагаш корпус с ВО, хвърляш корпус за топене... Ако е за хоризонтално разширяване и стесняване, чи то Дадана е по-удобен...
    Никата ако имаше миналата година кошери на които вместо 3 корпус беше поставил ДБ магазин щеше да види разликата. Бездействието на пчелата на тавана на 2 корпус не е нищо друго освен пазене да не бяга топлото още 25 сантима нагоре. А аз между другото от години рапицата я посрещам първо с ДБ магазин за медови корпус и оттам нататък както си трябва.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    11.01.2013
    Колеги работя с лр кошери, като ползвам 2корпуса за плодник а за медови имам и магазини 17см и корпус лр .Може ли някои да даде съвет как наи лесно и бързо след акациевата паша да се предпази кошера от роене.Като след това да може да е ефективен на слънчогледа.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    [QUOTE=jordanov;55379]Тъй де Зайо, прав си за всичко, ама нали пусто сме у темата за ЛР кошери? Нали ни учат че голямото предимство тук е да се работи с цели корпуси? Слагаш корпус с ВО, хвърляш корпус за топене... Ако е за хоризонтално разширяване и стесняване, чи то Дадана е по-удобен...

Напълно съм съгласен с теб колега, но от моя скромен опит до сега съм стигнал до извода, че всичко това което го пишат за ЛР е вярно, НО....при много добре развито семейство и продължителна паша. При липсата на които й да е от тези два фактора нищо не правим. Пример: представи си, че през пролетта на акациева паша на три различни по сила семейства - мършаво, средно и силно сложим по един корпус /не дай си боже и с основи за градеж/ нали се сещаш какъв ще е резултата. Но ако походим ИНДИВИДУАЛНО спрямо силата на всяко семейство, като ползваме магазин, по-малко пити ограничени с преградни дъски в трети корпус или цял такъв, резултата ще е съвсем различен.
    Keep Walking...

Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    А дали поставявенето на 3 корпус трябва да е от горе ????????????????????? Във всички книги пише различни варианти ,но най-правилният според мен не съм го срещал по книгите . На къде се движи семейството през активния сезон ?????
    А защо тогава ние разширяваме на горе ????????
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •