Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 817

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    12.06.2014
    Здравейте, имам един въпрос.
    Коя е по-добра порода пчели за отглеждане в корпусна система Лангстрот Рут, тоест с коя порода се постигат по-добри резултати.
    Моля споделете вашия опит.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от pepoing Виж публикацията
    Коя е по-добра порода пчели за отглеждане в корпусна система Лангстрот Рут, тоест с коя порода се постигат по-добри резултати.
    Дори и да ти се поднесе най-точната нформация и до последната запетая,докато не извървиш пчеларския си път без значене колко е дълъг той.Не би могъл никой да ти помогне.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от pepoing Виж публикацията
    Виж коя порода се използва най-много по света. След това виж и каква порода се използва най-много в страните, където Ланстрот е най-разпространената система. Като за начало, започни от там. Имай в предвид, че всяка порода/раса си има като добри така и лоши представители на своя вид и ако не ти хареса от първия път, не я зачерквай от списъка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Имам колебание какъв вид прелка и прилетна дъска да си поръчам на корпуси ЛР, с които ще работя за първи път тази година.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	prelka.png
Прегледи:      581
Размер:	713.1 KB
ID:	3105
    Това са вариантите, между които трябва да избера. Снимките са примерни от форумите.
    Вариант 1: прелетна дъска 12 см примерно и дискова прелка на нея;
    Вариант 2: прелетна дъска 12 см примерно и отвор като тези на дъното, само, че по-малък.

При вариант 1 предимството е, че зимата няма да слагам мишепредпазители, а само завъртам диска на мрежестия отвор, докато при вариант 2 ще трябва да се ползва мишепредпазител, но пък ще е по-удобно на пчелите да влизат, тъй като е по-широко и няма да се налага да се бутат на отвора на вариант 1. Има и други предимства и недостатъци на 2-та варианта предполагам, чакам мненията ви.
    Да предупредя, че не можах да изчета всички страници на темата

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    аз съм за вариант 2
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Според мен е без значение кой вариант ще използваш. Аз съм с вариант 1 и още не съм видял пчели да се бутат на отвора и бих казал че им е много удобно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз пък мисля, че пчелите въобще не се нуждаят от прелетна дъска. Те спокойно могат да кацат на стената на кошера, както и да ходят по нея. Могат и спокойно да уцелят дупката в полет - представете си как безпогрешно уцелват малки клатещи се цветчета и как кацат на тях без да има прелетна дъска. Също и в дивата природа кой им осигурява прелетни дъски?

Според мене това с прелетната дъска е поредният пчеларски мит. Някога някой пчелар си е помислил, че има полза от нея, и я сложил. После другите са започнали сляпо да подражават, без да се замислят. И като цяло ето ти я новата мода .....

Та според мене прелетната дъска е ненужна, но за собствено успокоение можете да я слагате. И ако не помогне, поне няма да попречи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Да постоянно валя, и аз през ден бях на пчелина с тубите и нямам роене!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Лично аз бих ти препоръчал кръгъл отвор, независимо дали ще му сложиш пластмасова врътка или не. Площта за раминаване на пчелите е същата, ако не и по-голяма, сравнено с продълговатия.
    Недостатъците на дървените прилетни дъсчици. Влиза влага във фугите между прилетната дъсчица и корпуса и там където има гвоздеии/видии. При транспортиране (и нареждане плътно един до друг), независимо дали празни или пълни, са много неудобни прелчиците лесно се закачат някъде и повреждат, а пък ако са на пантички - като бъдат ударени няколко пъти, провисват.

Колкото от нуждата от прелка. Африканските пчели, например, не ползват такава - влизат директно в дупката. Европейските пчели, обаче, кацат преди входа и пропълзяват в дупката. Когато са много натоварени, често и не уцелват прелката от първия път, кацат някъде за да си починат малко, след което предприемат нов опит за кацане на прелката. Точно това е предназначението на дъските, поставяни пред прелките ( т.е. един вид удължение на прелката).Особенно във влажен климат те са много полезни - вместо пчелите да кацат по мократа трева или почва, където често загиват, кацат върху дъската и пропълзяват до прелката и от там до входа. Когато става въпрос за прелки по корпусите, обаче, те не са от голяма полза за пчелите и дори напротив. Когато корпуса няма прелка, пчелите просто кацат на него и пропълзяват до дупката.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    На прелетната дъска пчелите кацат и вентилират през горещите дни,според мен не е излишна.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •