Здравейте, имам един въпрос.
Коя е по-добра порода пчели за отглеждане в корпусна система Лангстрот Рут, тоест с коя порода се постигат по-добри резултати.
Моля споделете вашия опит.
Здравейте, имам един въпрос.
Коя е по-добра порода пчели за отглеждане в корпусна система Лангстрот Рут, тоест с коя порода се постигат по-добри резултати.
Моля споделете вашия опит.
Виж коя порода се използва най-много по света. След това виж и каква порода се използва най-много в страните, където Ланстрот е най-разпространената система. Като за начало, започни от там. Имай в предвид, че всяка порода/раса си има като добри така и лоши представители на своя вид и ако не ти хареса от първия път, не я зачерквай от списъка.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Имам колебание какъв вид прелка и прилетна дъска да си поръчам на корпуси ЛР, с които ще работя за първи път тази година.
Това са вариантите, между които трябва да избера. Снимките са примерни от форумите.
Вариант 1: прелетна дъска 12 см примерно и дискова прелка на нея;
Вариант 2: прелетна дъска 12 см примерно и отвор като тези на дъното, само, че по-малък.
При вариант 1 предимството е, че зимата няма да слагам мишепредпазители, а само завъртам диска на мрежестия отвор, докато при вариант 2 ще трябва да се ползва мишепредпазител, но пък ще е по-удобно на пчелите да влизат, тъй като е по-широко и няма да се налага да се бутат на отвора на вариант 1. Има и други предимства и недостатъци на 2-та варианта предполагам, чакам мненията ви.
Да предупредя, че не можах да изчета всички страници на темата![]()
аз съм за вариант 2
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Според мен е без значение кой вариант ще използваш. Аз съм с вариант 1 и още не съм видял пчели да се бутат на отвора и бих казал че им е много удобно.
Аз пък мисля, че пчелите въобще не се нуждаят от прелетна дъска. Те спокойно могат да кацат на стената на кошера, както и да ходят по нея. Могат и спокойно да уцелят дупката в полет - представете си как безпогрешно уцелват малки клатещи се цветчета и как кацат на тях без да има прелетна дъска.Също и в дивата природа кой им осигурява прелетни дъски?
Според мене това с прелетната дъска е поредният пчеларски мит. Някога някой пчелар си е помислил, че има полза от нея, и я сложил. После другите са започнали сляпо да подражават, без да се замислят. И като цяло ето ти я новата мода .....
Та според мене прелетната дъска е ненужна, но за собствено успокоение можете да я слагате. И ако не помогне, поне няма да попречи.
Да постоянно валя, и аз през ден бях на пчелина с тубите и нямам роене!
Лично аз бих ти препоръчал кръгъл отвор, независимо дали ще му сложиш пластмасова врътка или не. Площта за раминаване на пчелите е същата, ако не и по-голяма, сравнено с продълговатия.
Недостатъците на дървените прилетни дъсчици. Влиза влага във фугите между прилетната дъсчица и корпуса и там където има гвоздеии/видии. При транспортиране (и нареждане плътно един до друг), независимо дали празни или пълни, са много неудобни прелчиците лесно се закачат някъде и повреждат, а пък ако са на пантички - като бъдат ударени няколко пъти, провисват.
Колкото от нуждата от прелка. Африканските пчели, например, не ползват такава - влизат директно в дупката. Европейските пчели, обаче, кацат преди входа и пропълзяват в дупката. Когато са много натоварени, често и не уцелват прелката от първия път, кацат някъде за да си починат малко, след което предприемат нов опит за кацане на прелката. Точно това е предназначението на дъските, поставяни пред прелките ( т.е. един вид удължение на прелката).Особенно във влажен климат те са много полезни - вместо пчелите да кацат по мократа трева или почва, където често загиват, кацат върху дъската и пропълзяват до прелката и от там до входа. Когато става въпрос за прелки по корпусите, обаче, те не са от голяма полза за пчелите и дори напротив. Когато корпуса няма прелка, пчелите просто кацат на него и пропълзяват до дупката.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
На прелетната дъска пчелите кацат и вентилират през горещите дни,според мен не е излишна.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))