Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 144

Тема: ПОИЛКИ

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    При течаща вода под налягане е най-добре да си купите от магазина стандартно тоалетно казанче с поплавък. То ще ви реши проблема с автоматичното доливане на водата. След това от дъното извеждате един маркуч, който отива на дъното на една хоризинтално разположена поилка с голяма площ и ребра за кацане на пчелите. Горния ръб на водата в поилката трябва да е равен на горния ръб на водата в казанчето и това е всичко. Получавате поилка с автоматично доливане на водата, при която не се пилее излишна вода.

...
    Супер идея! Благодаря.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Супер идея! Благодаря.
    Ха-ха .... ами тогава и да те подсетя, че казанчето трябва да е порцеланово, за да издържа на атмосферните условия и на UV радиацията. Ако е пластмасово - ще се наложи да му правиш кутия, за да стои винаги на сянка, а още по-добре - на тъмно. Може да го скриеш и в някое близко помещение, а маркуча да е доста по-дълъг. Дори и при дълъг маркуч правилото за скачените съдове си остава и нивата на поилката и казанчето трябва да са еднакви. За маркучите също внимавай - повечето от тях деградират на слънчева радиация. Знам го от личен опит. Купи си по-качествен маркуч или ако е евтин - закопай го под земята.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    По колко грама сол слагате на литър вода?

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    1.5-2гр.,това е на база количество вкарана вода в кошера,спрямо брой пчели в семейството.Та грамажа е среден за целогодишна консумация на вода.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Наблюдател
    Регистриран
    07.03.2011
    Да споделя и за моята поилка,като събото-неделен пчелар.100л бидон с кранче,капещо върху оребрена дъска,долния край на която опира в пластмасово корито с едър пясък.В бидона съм монтирал поплавък от тоалетно казанче и съм го свързал към външна чешма.След като бидона се напълни,поплавъка спира водата и колкото вода изкапе през крана, се допълва до заданеното ниво чрез поплавъка.Обикновено допълването става също с капене от поплавъка и водомера не го усеща.Предимството е ,че при спиране на водата,винаги има 70-80л вода запас.След напълване на бидона крана от към чешмата го намалявам до минимум,за да се избегнат неприятности с наводняване на двора при повреда в дните когато отсъствам.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Имам възможност да използвам за поилка, както чешмяна вода, така и вода от хидрофор теглена от 20 метра под земята.
    Коя вода е по-полезна за пчелите?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Имам възможност да използвам за поилка, както чешмяна вода, така и вода от хидрофор теглена от 20 метра под земята.
    Коя вода е по-полезна за пчелите?
    Като гледам къде си водата в чешмите е софийска - от язовир Искър. Преди да стигне до чешмата минава през пречистване и обеззаразяване с хлор и флуор. Което си е жива химия и отрова. Аз бих ползвал тази от хидрофора.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Има ли значение каква сол се слага в поилките? Видях, че е споменато 1,5-2гр. на литър водя, но никъде не видях да е споменато каква сол - морска, готварска или? Направило ми е впечатление, че пчеличките ходят не само по кравешките л... на, но и в тоалетните, явно солчица търсят. Та мисля от напролет 1 поилка със сол да слагам и една без. Благодаря предварително за отговорите.

file:///C:/Users/USER/Desktop/photo%20(3).htm

Наблюдател
    Регистриран
    16.02.2014
    Цитат Първоначално публикувано от XAHKPYM Виж публикацията
    Има ли значение каква сол се слага в поилките? Видях, че е споменато 1,5-2гр. на литър водя, но никъде не видях да е споменато каква сол - морска, готварска или? Направило ми е впечатление, че пчеличките ходят не само по кравешките л... на, но и в тоалетните, явно солчица търсят. Та мисля от напролет 1 поилка със сол да слагам и една без. Благодаря предварително за отговорите.
    Солта си е сол. 90% от продаваната сол в БГ е морска. Друг е въпроса колко е едра. А каменната сол и тя е морска , само че е "изсъхнала" преди няколко милиона години.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •