Цеко ,нямам представа ,не съм копувал и не съм търсил.Ама сега като си мисля ,за да дават 8лв. сигурно има предлагане.
Пусни една обява в " Ало Бургас" може да искочи нещо.
при нас цената е вече 15л за кило восак врачанско колега
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аз се старая да икономисвам труда навсякъде, където е възможно, а ровенето из плодника определено отнема много труд. От друга страна обаче срещу него се получава допълнителен доход, и ако той е достатъчно голям, струва се да се вложи този труд.
Към днешна дата все още нямам данни, защото не съм засичал времето на тази операция и не съм правил каклкулации на нейната ефективност. Напролет ще го направя и чак тогава ще взема икономически оправдано решение. Ако сметката се провали, ще търся варианти с по-малко труд. Например слагане на цял корпус с основи над пилото, за да принудя майката да се качи при тях. Ще търся и други варианти, ще обсъждаме и във форума.
Засега не предлагам конкретно решение, а само изтъквам факта, че восъка може да бъде една допълнителна екстра към общите доходи, стига да си струва количеството на допълнителния труд. Вдигането на цената на восъка пряко влияе на решението дали да се полага този труд или не. И ако при 4-5 лева сметката не излизаше, при 15 лева тя вече изглежда доста по-розова. Затова и написах всичко това - високата цена на восъка ще съблазни пчеларите да положат допълнителен труд с цел усвояване и на това вече печелившо перо.
Ти сам намекна, че има и вариант със строителни рамки. Така пък ще се борим и с акара. Само дето не знаем дали ще ги градят така интензивно, както биха ги градили, ако рамките са при пилото.
Има и още нещо. Така или иначе трябва да провеждаме мероприятия за избягване на задръстването на майката, както и мероприятия за подтискане на роенето. Ами че тогава защо да не ги съчетаем тези неща. Един цял корпус с основи за градеж на 20 април няма ли да създаде огромно количество работа на семействата и така да предотврати роенето в поне част от тях?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))