Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 200

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това казвам и аз. Младите пчели така или иначе произвеждат восък, и ако не им сложим пита за градеж, този восък ще бъде безвъвзвратно загубен.
    Не е точно така, четох някъде в една книжка че за изграждането на една рамка коства на семейството 700 - 800 гр. мед.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Не е точно така, четох някъде в една книжка че за изграждането на една рамка коства на семейството 700 - 800 гр. мед.
    Не Цеко младата пчела така или иначе си произвежда восъчни люспици и ако няма къде да го сложи просто се изхвърля навън.А тя така или иначе си хапва мед.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Не Цеко младата пчела така или иначе си произвежда восъчни люспици и ако няма къде да го сложи просто се изхвърля навън.А тя така или иначе си хапва мед.
    Не съм много сигурен дали е така, но явно авторите са имали в предвид, че пчелите „градачки“ консумират повече храна когато са принудени да градят и по малко когато не са принудени да градят? Пак казвам само съм го чел някъде, нямам преки наблюдения по въпроса.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Не съм много сигурен дали е така, но явно авторите са имали в предвид, че пчелите „градачки“ консумират повече храна когато са принудени да градят и по малко когато не са принудени да градят? Пак казвам само съм го чел някъде, нямам преки наблюдения по въпроса.
    Истината, според мен, е не само консумацията, а и продукцията. 1 рамка = 7-800гр мед ПО-МАЛКО. Дали ще е изяден или непроизведен все тая.
    Тук опираме и до идеята на Матеев с корпуса основи над пилото. Моя опит показва, че пчелите градят, когато има принос на нектар. Случвало ми се е да се мръщят и на 1-2 основи между пилото, камо ли на цял корпус. Тази година едни отводки изградиха от цял магазин с основи по 2-3, а за сметка на това задръстиха плодника и майката.
    Идеята на Матеев е добра, но за да има 100% успех и качество, трябва да се прибегне до гол рой. Нов кошер или корпус/и само с основи и майката без никакви стари рамки и пило, на мястото на досегашния кошер. Стария на другия край на пчелина с нова майка. Казват, че при такива условия, старите пчели (които налитат при майката, започват супер интензивен градеж и то супер качествен - без никакви търтееви килийки.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Концепциите за бързо градене задължително включват изобилно хранене със захарен сироп 1:1 и изобилие от прашец в природата. Също така трябва да има и изобилие от млади пчели. Слагането на цял втори корпус през март, когато пчелите едвам запълват само първия, наистина ще доведе до неуспех. А това че пчелите не искат да се качват в него - ами тогава може да им се помогне с 1-2 пити с прясно пило.

Това че пчелите понякога имат склонност да задръстват майката дори и тогава, когато в кошера има много място, е описано много добре от Венер. Той е правил много експерименти и е достигнал до извода, че полукорпус с меден венец над ханемановата решетка е най-доброто разрешение. Аз не съм го пробвал, но мои колеги са правили опит да работят по Венер и твърдят, че при тях не им се е получило. Може би при различните раси пчели е различно.

При всички случаи въпросът с незадръстването на майката остава един от нерешените проблеми в пчеларството, който може би трябва да пообсъждаме в отделна тема. Аз лично се нуждая от надеждно гарантирано работещо решение, което да го включа в плана за вложен труд през тази година. Иска ми се да вярвам, че периодичното слагане на 2 рамки за градеж ще разреши проблема, но това все още е неизпробвана идея.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз първата година понеже нямах изградени пити им сложих по време на пашата да градят цял корпус с основи и 4-5 дена от пашата се загуби в градене. За да няма загуби от мед трябва да се слага една изградена и една основа за да има къде да складират мед докато младите изградят основите или евентуално да се изградят преди пашата но тогава ще се наложи хранене.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Понеже темата много се отклони от заглавието си, та колко е последно актуалната цена на восъка в момента? Преди месец време бях при един дистрибутор на восъчни основи, който тогава ми се кълнеше че ще има не ограничено количество основи за свободна продажба при цени ЛР основа - 0.95 лв и ДБ основа - 1.00лв /леки/, а днес ми сервира че продава само срещу замяна + 12 ст. за преработката за основа и с голям зор дава по 1 кашон срещу заплащане, но вече по 1.20 бройката. При това положение цена от 14-15 лв за килограм восък е доста приемлива стига да има предлагане.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •