Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 39 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 385
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    На лозовите пръчки листата ли ядът или пръчките? А синия камък не им ли вреди?
    От корите и другите "мокри" храни не им ли става нещо?
    У нас ябълките ферментират и минават през серпентината.
    На барата (която е едната ограда на двора), върби и топли да искаш. Ще падне събиране тази година...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Пръчката я ошмулват от листата и почват кората и докъдето стигнат . Синият камък в определени дози се дава като лекарство на някои СС животни, забравил съм схемите, пък сега не ми се търси. Иначе ако са пръскани с модерни неизвестни препарати безброй пъти, естествено че се въздържаш. При мен пръчката от лозята тогава беше план Б и сработи, иначе винаги рязаното и колтученото от моите асми минава през заешките хранилки. Мокрите храни са вид сочен фураж и за зайци се дават в ограничени количества, по малко, за разлика прим. от сено, люцерна, клонак които са на воля. А и те не им се нахвърлят чак толкова, като има друго основно, по-скоро са за витаминно-минерална гарнитура. Основен принцип е да не се сменя рязко храната, постепенно и по малко! Треволяк, люцерна и което е много сочно трябва да е завехнало! Върбата на първо място и тополата ги даваш колкото могат да изядат и колкото можеш да им събереш. Едно лято бях направил наръчи топола, изядоха я зимата, но върбата е трошлива. Може би има значение и сортовете де, но не съм се задълбавал чак толкоз в детайлите. Нали знаеш, трябва да имат дърво за гризкане? Ако нямат клони, почват каквото дървено намерят, така че може и някоя дъска да им се подава. Салкъм и бук не обичат, предполагам че и дъб, така че скари и хранилки трябва да са от такова. А па хранилките от дъски от военни сандъци ги ядат с кеф. Една буца каменна сол слагам, следващата седмица местя в друг бокс/кафез и така обикаля докато я изближат...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Върбата има високо съдържание на аспирин и горчи-поне така ми каза нашия ветеринар.Пробвал съм да храня с върба,но трудно я ядат.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Е тя върбата е чудно растение и от салицила правят аспирин

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%...80%D0%B1%D0%B0

При тебе що не я ядат, не знам. При мен покрай Осъма има два вида - дребнолистна и едролистна, едрата действително не я обичат твърде. Ноо, дребната направо им я хвърлям без никаква подготовка и я почват. Иначе по принцип зайовците си обичат горчиво - пелина и бъзето си го ядат, ама не трябва да се прекалява, че променя вкуса на месото. Към някои по-особени вкусове трябва да се приучават и привикват постепенно, копривата например, тя пък е неизчерпаем ресурс и по някои показатели даже бие люцерната. Орехови клонки, не знам дали нещо друго СС ги яде, но аз на втори трети месец възраст и им давам по малко. Първите ден два само ги душат и после ги почват. Имах някъде из книжките една схема за йод и калиев перманганат във водата и преди години съм я прилагал, но сега вече - не. Само един месец преди клането трябва да се спира с тия храни с по-особените вкусове. Акацията май не я споменах, абсолютно внимание заслужава и тя.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик

Wink

Акацията май не я споменах, абсолютно внимание заслужава и тя.
    Преди 7-8години гледах зайци интензивно(8 майки калифорнийки 5-6 озайчвания годишно) основно на гранула. След тях оставих само две майки за задоволяване на семейството и храненето беше предимно листна маса най вече акация. Заслужава си вниманието определено, като недостатък са убожданията при събирането и после при изхвърлянето на обелените пръчки. А, да и конфликта на интереси с другите любимци относно нея...

Потребител
    Регистриран
    03.08.2012
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Standard .... В момента имаш ли от калифорнийските? Нещо което ...... щом си гледал от тях ....предполагам знаеш какво би ме заинтересувало

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Дайте някоя снимка на най-удобните си кафези за отглеждане на майки и малки до отбиване, моля.
    Оказа се, не само че от 14.02 през 3 дена ще имам новородени, ами вероятно и преди това ще има изненади... След като от 4 сестри едната се оказа брат...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Потребител
    Регистриран
    03.08.2012
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Клетките ми са с размери 60/80/35 в см. А родилните сандъчета с размери 30/40/30 . Като дадените размери са широчина дълбочина и височина

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от kseno Виж публикацията
    Standard .... В момента имаш ли от калифорнийските? Нещо което ...... щом си гледал от тях ....предполагам знаеш какво би ме заинтересувало
    За съжаление от зайците имам само спомени... Поверих ги на тъста и подгоних пътищата из Европата преди няколко години. За няколко месеца ги довърши на100%. Сега съм му поверил само да пази кошери и съм почти сигурен, че с гледане от десетина метра не може да ги умори

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Хаха, убожданията от акацията са си част от играта. Все едно че правиш букет от рози...

Корагруп, тъй ли стана? Знаеш ли колко е забавно да заложиш едно женско стадо за угояване в някоя стая, ма то си имало и някой мискинин из вътре и в един прекрасен ден ги гледаш как почват да си свиват гнезда една до друга? За кафезите кажи първо каква ти е идеята, че да говорим по същество. Аз досега съм направил, развалил и преправял сигурно 10 броя и всеки път има нещо за доизкусуряване. Има много дребни неща дето са от значение после. Ако са на закрито може да са изцяло от метал, ламарини, мрежи, решетки от хладилници или кошници и каквото се сетиш и каквото имаш. Ако са навън, дали под навес или на открито, вече трябва да се мислят по-сериозно и да отговарят на повече условия. Желателно да са предимно от дърво, някои дървесини ги гризат както казах... Вътрешната височина, за нашите едри породи, 35-40 см, долу-горе гледай с ръка да можеш да стигаш навсякъде в клетката. Единична, двойна, на един, на два етажа, варианти всякакви. Ако имаш подходящи помещения, гласи им боксове и ги гледай на земя. Сега на тия сестри-септемврийки им нагласи по едно хубаво дървено сандъче, както е казал колегата в по-горния пост и отпред да имат дупка колкото да влизат, вътре сложи слама. Ако са заплодени, най-вероятно е по едно и също време, така че докато минат 30+ дена от клането на мъжкия, може да имаш озайчвания. Ако имаш начин, остави ги от двете страни на тая общата хранилка но ги раздели с мрежи или тараби една от друга и при това положение после може да смесиш зайчетата. Почти винаги се разгонват след раждането и както са първескини ще се разбесуват и може да изпотъпчат малките, така че е хубаво да са ти под око. Мъжкия да е в друго помещение. Вода трябва да имат постоянно... Бе и други работи има , ама засега толкоз.

Страница 9 от 39 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •