Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 385

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Съгласен съм с теб, но в първото изречение не си съвсем точен. От четирите вида зърно овесът е с най-ниска хранителна енергия, но има висок % лесноусвояеми протеини, което го прави почти перфектна храна за млади животни. Може би затова през 50те години овесът е избран за нещо като еталон - 1кг овес-1 кръмна единица. Царевицата е с висока енергия /мисля че беше някъде около 1,3 КЕ/, но на зайците им липсва някакъв ензим и не могат да я усвояват напълно. Затова дажбите концентриран фураж ги правят с 20-25% царевица, толкова и пшеница, като царевицата даже препоръчват едросмляна с кочаните. Овесът може да е 100% в концентрата, ечемика над 50%, долу горе към тия пропорции се придържам и 10% кюспе за аромат. За жалост от по-миналата година в наше село никой не се занимава с овес, но пък ечемик имаме хубав. Имал съм и периоди да ги карам само на ечемик или само царевица, добре че е люцерната да оправя всичко. Абе искат си разнообразна и балансирана храна и да не им се сменя рязко менюто, това е. Па ако човек има време и условия спокойно може да наблегне на листно-клонков фураж и рязко да намали зърното /и себестойността/, то това е една от хубавите страни на зайовците.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Сега има дъбова шума ,като им начупя клони ги ядът като солетки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Йорданович, лятото, обичат да гризат и динени кори
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Охоо, кори задължително, тиквица, жълти краставици, цвекла всякакви, по някое стебло пипер като почнем да го търгаме... Ябълки, като ги почна с петровката и докато има да падат от дърветата, само да не са загнили. По някой зелев лист докато падне снега... Имал съм години по цяло лято съм ги изкарвал на клонак топола и върба и по малко орех. Коприва могат да ядат, само да има кой да им угажда. Едно лято люцерната се провали, а пък се очертаваше да вляза в зимата с бая бройка и кво направих - изчаках хората да си изрежат есента лозята /аз вече моето го режех пролетта/ и от купищата пръчка с ножицата си нагласих 2 ремаркета снопчета с дължина на пръчката колкото са ми хранилките. Ми изкараха си цяла зима бейски! По-нагоре Росен вика за дъбовата шума, нямам при мене иначе бих ги пробвал и на жълъди.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    На лозовите пръчки листата ли ядът или пръчките? А синия камък не им ли вреди?
    От корите и другите "мокри" храни не им ли става нещо?
    У нас ябълките ферментират и минават през серпентината.
    На барата (която е едната ограда на двора), върби и топли да искаш. Ще падне събиране тази година...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Пръчката я ошмулват от листата и почват кората и докъдето стигнат . Синият камък в определени дози се дава като лекарство на някои СС животни, забравил съм схемите, пък сега не ми се търси. Иначе ако са пръскани с модерни неизвестни препарати безброй пъти, естествено че се въздържаш. При мен пръчката от лозята тогава беше план Б и сработи, иначе винаги рязаното и колтученото от моите асми минава през заешките хранилки. Мокрите храни са вид сочен фураж и за зайци се дават в ограничени количества, по малко, за разлика прим. от сено, люцерна, клонак които са на воля. А и те не им се нахвърлят чак толкова, като има друго основно, по-скоро са за витаминно-минерална гарнитура. Основен принцип е да не се сменя рязко храната, постепенно и по малко! Треволяк, люцерна и което е много сочно трябва да е завехнало! Върбата на първо място и тополата ги даваш колкото могат да изядат и колкото можеш да им събереш. Едно лято бях направил наръчи топола, изядоха я зимата, но върбата е трошлива. Може би има значение и сортовете де, но не съм се задълбавал чак толкоз в детайлите. Нали знаеш, трябва да имат дърво за гризкане? Ако нямат клони, почват каквото дървено намерят, така че може и някоя дъска да им се подава. Салкъм и бук не обичат, предполагам че и дъб, така че скари и хранилки трябва да са от такова. А па хранилките от дъски от военни сандъци ги ядат с кеф. Една буца каменна сол слагам, следващата седмица местя в друг бокс/кафез и така обикаля докато я изближат...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Върбата има високо съдържание на аспирин и горчи-поне така ми каза нашия ветеринар.Пробвал съм да храня с върба,но трудно я ядат.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Е тя върбата е чудно растение и от салицила правят аспирин

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%...80%D0%B1%D0%B0

При тебе що не я ядат, не знам. При мен покрай Осъма има два вида - дребнолистна и едролистна, едрата действително не я обичат твърде. Ноо, дребната направо им я хвърлям без никаква подготовка и я почват. Иначе по принцип зайовците си обичат горчиво - пелина и бъзето си го ядат, ама не трябва да се прекалява, че променя вкуса на месото. Към някои по-особени вкусове трябва да се приучават и привикват постепенно, копривата например, тя пък е неизчерпаем ресурс и по някои показатели даже бие люцерната. Орехови клонки, не знам дали нещо друго СС ги яде, но аз на втори трети месец възраст и им давам по малко. Първите ден два само ги душат и после ги почват. Имах някъде из книжките една схема за йод и калиев перманганат във водата и преди години съм я прилагал, но сега вече - не. Само един месец преди клането трябва да се спира с тия храни с по-особените вкусове. Акацията май не я споменах, абсолютно внимание заслужава и тя.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •