Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 385

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Може би си прав. За съжаление и зърното не е това, което беше. Темата е много дълга, но ще бъда кратък Нейде из форума сме говорили за царицата на полята, съща работа е и с житата. Моите зайци изяждат по-малко от килограм гранула всеки от 3та до 6та седмица, после до 18-20та седмица /клането/ още 5-6 кг зърно. Имам бегла представа какво има в гранулата и знам долу-горе моето зърно по каква технология е. Не ползвам ваксини и лекарства и през годините съм преценил каkво да слагам. Та в гранулката, за радост, башка другото, ама има и някои неща които им помагат по-бързо и по-лесно да преминат през най-трудния период в живота си... Действително обаче, ако съм сигурен че точно тогава ще мога да ги наблюдавам ежедневно, вероятно бих си спестил и гранулата. Ноо, както казваше моята баба "Като не можем както искаме, ще искаме както можем". С тая философия живя 84 години и се трудеше до последния си ден.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    ... Не ползвам ваксини и лекарства и през годините съм преценил каkво да слагам.
    ... Ноо, както казваше моята баба "Като не можем както искаме, ще искаме както можем". С тая философия живя 84 години и се трудеше до последния си ден.
    Дай Боже и ние да доживеем тия години!

Ама с първото ме озадачи. Доколкото знам и ти си край Дунава, а не вярвам да няма кОмари кат' врабци... и така като те слушам бая стока щъка из двора ти и едва ли си на центъра до Академията, та вероятно имаш и комшии със зайци. Не те ли е страх от някоя епидемия?
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Аз живея в крайдунавски град, но стоката ми е на село, на 20ина километра от Дунава. Там си имаме пък стари корита на Осъма, лонгози и всякакви такива красоти, хаха, и в някои години комарите са напаст! Покрай Дунава поне ги пръскат чат пат, но действително много хора от града се отказаха от зайците. А на село, в радиус поне 150 метра около мен никой не гледа зайци. Основното ми стадо е в боксове /по около 2 кв.м./, под навес, навремето там насипвахме зърно. Отдолу цимент, от три страни ламарина, отгоре и отпред с портичката е рабица /против гризачи/. Лятно време отстрани слагам стари врати и тараби за сянка, а върху рабицата мятам комарна мрежа. Кафезите отдолу са със скара и там няма спасение, затова слагам някои единични бройки. По-добро от това не съм измислил, с химии няма да се занимавам. Всяка година почти, имам по 1-2 заека с миксоматоза /2014 - 1 бр/, но не ги броя за загуба, защото са били готови за клане. Затова и лятото се въздържам от озайчвания. Събота, неделя ги оглеждам, глася си нещата, вуйчо съм го пазарил през седмицата да минава по 1-2 пъти да залага фураж и вода ако трябва и ако забележи нещо да сигнализира. От епидемии не ме е страх, не гледам много бройки или скъпи разплодни животни, от близо 10 години съм на смъртност под 5% твърдо, в някои години и 0, дори и да имам 100% смъртност, дезинфекция и стартирам наново. Бе същата работа като с пчелите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Пшеницата и царевицата са обем с ниска хранителна стойност. За здрави и вкусни зайци ви трябва овес и ечемик,като на расови жребци. Качествените гранули трябва да са с това/по принцип/ ако не са се увеличава себестойността.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Съгласен съм с теб, но в първото изречение не си съвсем точен. От четирите вида зърно овесът е с най-ниска хранителна енергия, но има висок % лесноусвояеми протеини, което го прави почти перфектна храна за млади животни. Може би затова през 50те години овесът е избран за нещо като еталон - 1кг овес-1 кръмна единица. Царевицата е с висока енергия /мисля че беше някъде около 1,3 КЕ/, но на зайците им липсва някакъв ензим и не могат да я усвояват напълно. Затова дажбите концентриран фураж ги правят с 20-25% царевица, толкова и пшеница, като царевицата даже препоръчват едросмляна с кочаните. Овесът може да е 100% в концентрата, ечемика над 50%, долу горе към тия пропорции се придържам и 10% кюспе за аромат. За жалост от по-миналата година в наше село никой не се занимава с овес, но пък ечемик имаме хубав. Имал съм и периоди да ги карам само на ечемик или само царевица, добре че е люцерната да оправя всичко. Абе искат си разнообразна и балансирана храна и да не им се сменя рязко менюто, това е. Па ако човек има време и условия спокойно може да наблегне на листно-клонков фураж и рязко да намали зърното /и себестойността/, то това е една от хубавите страни на зайовците.

Сега има дъбова шума ,като им начупя клони ги ядът като солетки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Йорданович, лятото, обичат да гризат и динени кори
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Охоо, кори задължително, тиквица, жълти краставици, цвекла всякакви, по някое стебло пипер като почнем да го търгаме... Ябълки, като ги почна с петровката и докато има да падат от дърветата, само да не са загнили. По някой зелев лист докато падне снега... Имал съм години по цяло лято съм ги изкарвал на клонак топола и върба и по малко орех. Коприва могат да ядат, само да има кой да им угажда. Едно лято люцерната се провали, а пък се очертаваше да вляза в зимата с бая бройка и кво направих - изчаках хората да си изрежат есента лозята /аз вече моето го режех пролетта/ и от купищата пръчка с ножицата си нагласих 2 ремаркета снопчета с дължина на пръчката колкото са ми хранилките. Ми изкараха си цяла зима бейски! По-нагоре Росен вика за дъбовата шума, нямам при мене иначе бих ги пробвал и на жълъди.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •