Пшеницата и царевицата са обем с ниска хранителна стойност. За здрави и вкусни зайци ви трябва овес и ечемик,като на расови жребци. Качествените гранули трябва да са с това/по принцип/ ако не са се увеличава себестойността.
Пшеницата и царевицата са обем с ниска хранителна стойност. За здрави и вкусни зайци ви трябва овес и ечемик,като на расови жребци. Качествените гранули трябва да са с това/по принцип/ ако не са се увеличава себестойността.
Съгласен съм с теб, но в първото изречение не си съвсем точен. От четирите вида зърно овесът е с най-ниска хранителна енергия, но има висок % лесноусвояеми протеини, което го прави почти перфектна храна за млади животни. Може би затова през 50те години овесът е избран за нещо като еталон - 1кг овес-1 кръмна единица. Царевицата е с висока енергия /мисля че беше някъде около 1,3 КЕ/, но на зайците им липсва някакъв ензим и не могат да я усвояват напълно. Затова дажбите концентриран фураж ги правят с 20-25% царевица, толкова и пшеница, като царевицата даже препоръчват едросмляна с кочаните. Овесът може да е 100% в концентрата, ечемика над 50%, долу горе към тия пропорции се придържам и 10% кюспе за аромат. За жалост от по-миналата година в наше село никой не се занимава с овес, но пък ечемик имаме хубав. Имал съм и периоди да ги карам само на ечемик или само царевица, добре че е люцерната да оправя всичко. Абе искат си разнообразна и балансирана храна и да не им се сменя рязко менюто, това е. Па ако човек има време и условия спокойно може да наблегне на листно-клонков фураж и рязко да намали зърното /и себестойността
/, то това е една от хубавите страни на зайовците.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Сега има дъбова шума ,като им начупя клони ги ядът като солетки.
Йорданович, лятото, обичат да гризат и динени кори![]()
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Охоо, кори задължително, тиквица, жълти краставици, цвекла всякакви, по някое стебло пипер като почнем да го търгаме... Ябълки, като ги почна с петровката и докато има да падат от дърветата, само да не са загнили. По някой зелев лист докато падне снега... Имал съм години по цяло лято съм ги изкарвал на клонак топола и върба и по малко орех. Коприва могат да ядат, само да има кой да им угажда. Едно лято люцерната се провали, а пък се очертаваше да вляза в зимата с бая бройка и кво направих - изчаках хората да си изрежат есента лозята /аз вече моето го режех пролетта/ и от купищата пръчка с ножицата си нагласих 2 ремаркета снопчета с дължина на пръчката колкото са ми хранилките. Ми изкараха си цяла зима бейски! По-нагоре Росен вика за дъбовата шума, нямам при мене иначе бих ги пробвал и на жълъди.
На лозовите пръчки листата ли ядът или пръчките? А синия камък не им ли вреди?
От корите и другите "мокри" храни не им ли става нещо?
У нас ябълките ферментират и минават през серпентината.
На барата (която е едната ограда на двора), върби и топли да искаш. Ще падне събиране тази година...
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Пръчката я ошмулват от листата и почват кората и докъдето стигнат . Синият камък в определени дози се дава като лекарство на някои СС животни, забравил съм схемите, пък сега не ми се търси. Иначе ако са пръскани с модерни неизвестни препарати безброй пъти, естествено че се въздържаш. При мен пръчката от лозята тогава беше план Б и сработи, иначе винаги рязаното и колтученото от моите асми минава през заешките хранилки. Мокрите храни са вид сочен фураж и за зайци се дават в ограничени количества, по малко, за разлика прим. от сено, люцерна, клонак които са на воля. А и те не им се нахвърлят чак толкова, като има друго основно, по-скоро са за витаминно-минерална гарнитура. Основен принцип е да не се сменя рязко храната, постепенно и по малко! Треволяк, люцерна и което е много сочно трябва да е завехнало! Върбата на първо място и тополата ги даваш колкото могат да изядат и колкото можеш да им събереш. Едно лято бях направил наръчи топола, изядоха я зимата, но върбата е трошлива. Може би има значение и сортовете де, но не съм се задълбавал чак толкоз в детайлите. Нали знаеш, трябва да имат дърво за гризкане? Ако нямат клони, почват каквото дървено намерят, така че може и някоя дъска да им се подава. Салкъм и бук не обичат, предполагам че и дъб, така че скари и хранилки трябва да са от такова. А па хранилките от дъски от военни сандъци ги ядат с кеф. Една буца каменна сол слагам, следващата седмица местя в друг бокс/кафез и така обикаля докато я изближат...
Върбата има високо съдържание на аспирин и горчи-поне така ми каза нашия ветеринар.Пробвал съм да храня с върба,но трудно я ядат.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))