Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Ами нали затова го казах. Че аз от 240 сандъка имам всичко на всичко 3 купени.
По темата искам да похваля едни питки от които преди 2-3 години останах изумен. Те са разработка на пчеларски център южен-стара загора. Тяхно производство са и се ядяха светкавично. Половин кило питка изчезваше за ден!
Съдържат глюкоза, фруктоза, захар, соев протеин, малко сухо мляко, няколко витамина и прашец. Давах ги заедно с жълтите питки с прашец на Апитом и ги вземаха поне 10 пъти по-бързо от апитома. Въпреки това обаче ги давах само една година поради страха от използвания прашец. Така и не съм ги питал дали е обеззаразяван по някакъв начин. Струваха около 4.70 килото.
Не съм се изразил много правилно, но не е важно.
Виж зоо форума и в един друг бях срещал UV обеззаразяване-направи си сам. Мен ме интересува за обеззаразяване на инвентара, но това е друга тема и не и е времето.
Според мен трябва да гледаме какво има в пергата, а не в прашеца. Разликата е голяма. Пример: Мляко на прах и кисело мляко.
Ако имаш нещо по темата пускай

Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
Дамяне, съгласен съм със всичките твои доводи започващи с АКО..........Това е истината и самата действителност.Аз не очаквам, че държавата ще помогне/разбирай както на зърнопроизводителите/на пчеларите в близките 30–50 години,затова през сезона есен–зима храня само със мед ,ако има нужда, пролет–лято давам захарен сироп,неинвертиран,ако има нужда.Прашец има в кошера,дори сега/миналата седмица/ имаха по 2 рамки запечатан с мед и се чудя ,че колеги се оплакват от техните пчелни с–ва,че нямат прашец.Темата е нужна–съгласен съм, но не съм съгласен да правим пчелите на напомпани културисти с анаболи,хр. добавки и др. такива набухватели.Ще направим КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА.Ще рухне при първия дъжд т. е. при първото заболяване.Цената на меда е5лв.–3.5=15лв.Това е цената за едно с– во.Това е при положение ,че на есен си ги изтискал максимално/оставил си ги на 5–7кг. мед/ Така мисля аз,затова и така подхранвам–ако има нужда.
Всяко едно животно(прасе, пиле, говедо и т.н) се тъпчат с къде-къде по-злобни химии. Тук говорим за захар, протеин и витамини, а не става дума за стимуланти, хормони и т.н.
Ако искаме да сме с пчеларство с мащабите на САЩ, то нашия модел трябва да е близък до техния. Това е! - Капитализъм...какво да го правиш!