Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
Аз предлагам в самото начало да изясним въпроса от необходимостта сиропа да се инвертира. Защо е необходимо.
Инвертирания и неинвертирания сироп имат два различни състава. Неинвертирания съдържа предимно захар и с него чудесно бихме могли да имитираме нектара, добавяйки естествено и другите необходими микроелементи. Инвертирания пък от своя страна съдържа глюкоза и фруктоза, и той може да послужи за основа на имитирането на меда (пак с други микроелементи). И най-накрая съобразно изискванията на сезона (пролет, лято, есен или зима) можем да смесваме в различни пропорции инвертирания и неинвертирания.

Пак повтарям, че основните изисквания към направената от нас храна ще се определят от ПРИРОДАТА!!! Какво ядат пчелите в даден период от време? Ами каквото ядат, такова ще им даваме и ние. Нали такава е логиката.

Сега е зима, и ако не беше човека, семейството щеше да яде мед. От тука идва и логиката, че инвертирания сироп е по-добра алтернатива от неинвертирания.

Наближава пролетта - тогава семейството яде както мед, така и малко нектар и много много прашец заради пилото. Следователно променяме рецептата - инвертиран + неинвертиран + протеини + дълъг списък от микроелементи.

Идва лятото. Семейството набляга на нектар и прашец. Следователно спираме да инвертираме и започваме да даваме третата наша рецепта, състояща се от неинвертиран сироп, протеини и другите му там съставки съгласно калкулатора.

Във всеки един момент от време си задаваме въпроса:
Какво би яло семейството, ако пчеларите ги нямаше?