Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 363

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Аз предлагам в самото начало да изясним въпроса от необходимостта сиропа да се инвертира. Защо е необходимо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Аз предлагам в самото начало да изясним въпроса от необходимостта сиропа да се инвертира. Защо е необходимо.
    Инвертирания и неинвертирания сироп имат два различни състава. Неинвертирания съдържа предимно захар и с него чудесно бихме могли да имитираме нектара, добавяйки естествено и другите необходими микроелементи. Инвертирания пък от своя страна съдържа глюкоза и фруктоза, и той може да послужи за основа на имитирането на меда (пак с други микроелементи). И най-накрая съобразно изискванията на сезона (пролет, лято, есен или зима) можем да смесваме в различни пропорции инвертирания и неинвертирания.

Пак повтарям, че основните изисквания към направената от нас храна ще се определят от ПРИРОДАТА!!! Какво ядат пчелите в даден период от време? Ами каквото ядат, такова ще им даваме и ние. Нали такава е логиката.

Сега е зима, и ако не беше човека, семейството щеше да яде мед. От тука идва и логиката, че инвертирания сироп е по-добра алтернатива от неинвертирания.

Наближава пролетта - тогава семейството яде както мед, така и малко нектар и много много прашец заради пилото. Следователно променяме рецептата - инвертиран + неинвертиран + протеини + дълъг списък от микроелементи.

Идва лятото. Семейството набляга на нектар и прашец. Следователно спираме да инвертираме и започваме да даваме третата наша рецепта, състояща се от неинвертиран сироп, протеини и другите му там съставки съгласно калкулатора.

Във всеки един момент от време си задаваме въпроса:
    Какво би яло семейството, ако пчеларите ги нямаше?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пак повтарям, че основните изисквания към направената от нас храна ще се определят от ПРИРОДАТА!!! Какво ядат пчелите в даден период от време? Ами каквото ядат, такова ще им даваме и ние. Нали такава е логиката....
    Във всеки един момент от време си задаваме въпроса:
    Какво би яло семейството, ако пчеларите ги нямаше?
    Извинявай, че отрязах малко, но да не правя много дълъг пост.

Дали тази логика е правилна? Нали знаеш, че ако още в началото допуснеш грешка и всичко отива...
    Първо трябва да стане ясно дали е най-добре да се съобразяваме с това какво яде семейството на датата "Х".
    Според мен това не е така. Пчелите правят грешки(доказано). Дали не е по-добре да гледаме при какво хранене пчелите се развиват най-добре? Или да търсим минимума нужно или максимума?
    Аз съм се спрял на минимума, но е много далеч от истината. Просто с наличната информация съм взел това решение, но то далеч не е правилното!
    Ако още сега направим дори една грешка, то ще си я влачим...(вярвам,че си ме разбрал)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Много навременна тема, Матеев!

Точно в последните дни/седмици това проучвам, съставки и рецепти за питки и сиропи (в частност прашецо-заместителни формули), защото тези готовите нещо не ми допадат... Стигнал съм до извода: 'ако искаш нещо да е добро-направи си го сам'... то, май целия ми живот под това мото минава, много некадърност и некомпетентност по тоя свят, ей!

Като, начало ще се включа с този линк:
    http://scientificbeekeeping.com/bee-nutrition/

Човека доста научно подхожда, прави тестове, сравнения и т.н. доста полезна информация, като цяло.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А необходими ли са тия витамини, протеини, млека, извари, жълтъци, белтъци и ред други бъркочи? .........
    Разбира се, че са необходими. Нали знаеш поговорката "Храната прави борбата ....". Повече от ясно е, че ако пчелния организъм изпитва недостиг на някаква съставка, той все някакси ще компенсира от друго място, но дали пчелата ще е така работоспособна, ако всичко си беше наред и тя е в цветущо здраве?

Ще ти дам няколко примера с хора, за да разбереш за какво говоря. Например Омега-3 е една съставка, от която нашето тяло се нуждае за изграждането на новите клетки, а такива с милиони се създават всеки един ден. И ако ти ежедневно не я доставяш тази съставка, тялото пак ще изгражда клетки, но от Омега-6 или от Омега-9. Представи си каква къща ще стане, ако вместо тухли четворки строим с кирпич - ами ще стане кекава нетрайна къща, която ще се срути при първия по-голям дъжд. Омега-3 я има в изобилие в морските продукти и от всички хора на планетата единствено японците си я доставят в достатъчни количества. Ха-ха .... и както знаем, японците са нацията с най-голяма средна продължителност на живота.

Ще дам пример и с магнезия - той е ключов микроелемент за поддържането на здрава сърдечно-съдова система. Последните 100 години поради интензивното земеделие запасите от магнезий в повърхностния слой на почвата се изчерпват, в резултат на което днешните ябълки, чушки, жито и т.н. съдържат много по-малко магнезий от тези преди 100 години. Резултата - на световно ниво се наблюдава голям ръст на сърдечно-съдовите заболявания, едно от обясненията за които е хроничния дефицит на магнезий в голяма част от населението.

Примера с витамин С - когато хората сме били маймуни ежедневно сме си доставяли на организма по 10-12 грама витамин C, хранейки се предимно с банани и други плодове. Съвременния човек рядко си доставя повече от 1-2 грама на ден, което води до имунни проблеми, и най-вече до ранно заболяване от различни видове рак и разни други сърдечни болести. Ако не знаеш - витамин C е един от най-мощните антиоксиданти, без които борбата на човешкото тяло със свободните радикали е почти невъзможна. А многото свободни радикали водят до лесното образуване на тромби, които пък водят до инсулт или инфаркт.

Друго - прекаляването с готварска сол води до високо кръвно налягане, което пак е една от причините за инсулт или инфаркт.
    Друго - недостига на калций води до остеопороза.
    Друго - недостига на желязо води до анемия.
    Друго - ..............

Да продължавам ли с още 100 примера, за да разбереш че качеството на храната е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО за поддържането на ЦВЕТУЩО ЗДРАВЕ, а от там и на ВИСОКА РАБОТОСПОСОБНОСТ? Ти какво искаш - болнави пчелни семейства с висок процент на смъртност и с кекави болнави работнички, подпирайки се на бастун докато работят, или мощно и здраво работливо семейство с голяма продължителност на живота на всяка една пчела?

Според мене даването на пчелите на КАЧЕСТВЕНА ХРАНА е един от най важните фактори за продуктивно пчеларство. Помисли си - за какво ти е качествена майка, снасяща много яйца, ако от тези яйца се раждат болни и недъгави пчели? За какво са ти ротациите на кошерите, двумайчините семейства и другите пчеларски операции с цел създаване на силно семейство, ако това семейство се състои от предимно мързеливи трудоустроени охкащи и куцащи индивиди?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Аууу, каква лекция, какво чудо. Потънах в земята като видях, колко елементарни неща не съм знаел. Хей, Матеев това да не е час по биология или курс за медици? Говорим за пчелите дали е необходимо да се дават витамини. Пчелите са си направили сметка какви витамини са им необходими и затова събират прашец, мед и това е. Когато го имат в кошера просто не им е необходимо друго. Всичко друго е лакомия на пчеларя.
    А дали пчелите са кекави, болнави и са на бастун? Не, не са. Дори са по амбицирани да работят, а не да висят по хранилките с изкъсели хоботи. Фитнес батка, фитнес. Да си ме чул да се оплаквам от болести по пчелите? Аз дори не знам какво е акар, колкото и невероятно да ти се вижда. С това подхранване с витамини и ред други неща правите пчелите си мързеливи и податливи на всички тез вредители. Дори помагате и на вредителите да се развиват по добре вкарвайки им и на тях витамини. Но който, както иска.
    Всеки си има мнение. Аз си казах моето, ти си каза твоето, сега нека да оставим останалите пчелари сами да си решат какво ще правят. С това се надявам, че твоето участие в темата се изчерпа и повече няма да се намесваш в нея, за което предварително ти благодаря.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колеги ,моля не се дразнете един друг .Очаквам да науча много от тази тема ,затова по делово.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В отговор на тезата на Solaris60 ще кажа още едно мое разсъждение. По какво се различават ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ от ЛЕКАРСТВАТА? Ами по ДОЗАТА !!!

При лекарствата дозата е ограничена както ОТДОЛУ, така и ОТГОРЕ. ОТДОЛУ нямат ефект и дори могат да предизвикат резистентност към болестотворния агент, а ОТГОРЕ могат да доведат до натравяне и дори до летален изход.

При хранителните добавки дозата е ограничена САМО ОТДОЛУ - тоест ако ги няма или са недостатъчни, организма може да изпитва дефицит за тях и това да доведе до болестно състояние. ОТГОРЕ дозата не е ограничена. Ако на организма му дадем повече, отколкото се нуждае, то той ще си вземе само колкото му трябва, и останалото ще го изхвърли. При това положение за хранителните добавки важи твърдението АКО НЕ ПОМОГНАТ, ПОНЕ НЯМА ДА НАВРЕДЯТ !!! Или излишъка не е опасен, но недостига може да влоши работата на организма.

От тука можем да си направим извода, че е по-добре да слагаме полезни добавки, особенно когато те са евтини и няма да ни нарушат бюджета. Виж ако са скъпи - тогава вече си струва по-подробно да проучим има ли наистина икономическа полза от тях или не.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Моя принос по темата. Съдържание на пчелния прашец:
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      695
Размер:	48.1 KB
ID:	2974
    Не очаквайте обаче да научите много от колегите. Всеки пчелар си мисли, че е открил топлата вода с неговата си формула на подхранване и едва ли ще я сподели тук.
    Както се казва това е въпрос за един милион долара.....

П.С. Открих, че прашец се обеззаразява и чрез фумигация с етилен оксид. Мисля, че може да се изпълни в "домашни" условия. Има апарати ползвани в медицината. Един апарат за такава фумигация с обем 60л. струва около 6 000 лева. Консуматива (патрона с газа) обаче е евтин около 10 лева.
    Аз бих дал до 10 лева за килограм прашец за такава фумигация. Кило прашец е 20 лева + 10 лева фумигация = 30 лева/килограм. А ако прашеца е собствено добит, то няма да намерите толкова евтина добавка каквото и да се миксира.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Благодаря за информацията. С молба за в бъдеще да публикувате и източника на вашата информация, за да можем да си правим допълнителни справки, както и да проверяваме надеждноста на вашия източник.

Иначе аз вече работя по екселския файл и в него вече въвеждам данните от този източник, в който има много подробна информация за дълък списък от храни и продукти:
    http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2

Когато се получи нещо като за пред хората, ще го публикувам във форума. Давайте още източници, пък аз ще въвеждам във файла.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •