Не е важен лектора, не е важна програмата, не са важни дори и темите за обучение. Важното е друго - в днешното забързано ежедневие, в което всеки си има дълъг списък от чакащи задачи, как ще отдели 2-3 месеца да отиде в друг град на курсове и да изостави жена, семейство, собствен бизнес и всичко останало? Та това си е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА !!!

По принцип обучението и въобще цялото образование е настроено да работи с ХОРА БЕЗ РАБОТА. Нашите деца - ученици и студенти са именно такива. Те все още лежат на гърба на мама и тати и в главата им е само коя мацка да изчукат и къде тази вечер да се напият. И между другото през деня докато им отмине махмурлука биха могли да отидат на някоя друга лекция или практика, та белким нещо им остане в главата. Това е единственият начин за дългосрочно обучение, с бавно и постепенно навлизане в материята.

В момента в който един младеж се ожени и семейството легне на плещите му, този човек е загубен веднъж завинаги за образователната система. За него остава единствено самообучението от книжките или от интернет (но само ако е ученолюбив), и ако въобще се наложи да отиде някъде на друго място, за да научи нещо дребно, то това трябва да е КРАТЪК ТРИДНЕВЕН КУРС.

Та не знам дали някой от вас се идентифицира като ЧОВЕК БЕЗ РАБОТА, но за мене лично този период изтече преди 30 години и от тогава до ден днешен аз не съм имал нито ден почивка. Ха-ха ..... дори и когато с жената и децата отидем например на море или планина, нося си лаптопа и познайте какво правя - ами пак работя. Няколко пъти съм ходил тук или там на двудневни или тридневни курсове, и след това със седмици не мога да разчистя задръстените ми задачи.

Колкото до практиката - каква практика очаквате в тридневен курс? Да, на пчелина сме и да, нещо се прави практическо, но по-голямата част от курсистите ПАК ГЛЕДАТ ОТСТРАНИ и нищо не правят със собствените си ръце. В общия случай такива курсове ги класифицирам като ЗАГУБА НА ВРЕМЕ, защото няколко дена след това курсистите забравят всичко и пак се налага да вадят книжките или да тръгват да търсят в интернет.

Та според мене най-вярната форма на обучение е САМООБРАЗОВАНИЕТО !!! Правил съм го цял живот - всяка една вечер и всяка една свободна минута. И като гледам какво аз знам и какво показват мои колеги и приятели - смело мога да кажа, че ползата от самообразованието е ОГРОМНА. И това е така, защото се ПРАВИ ДОБРОВОЛНО и защото ИМА ЛИЧЕН ИНТЕРЕС, а не защото някой се опитва да набута в главата ми материал, който ми е безинтересен или на който все още не му е дошло времето да ме заинтересова.

Сега като гледам себе си и личната си история, смело мога да кажа, че двете ми висши образования С НИЩО НЕ СА МИ ПОМОГНАЛИ. От тях имам само две дипломи, но това са само хартийки. Всичко, което го знам и което ми е полезно в момента, е защото в различни моменти от време ми е трябвало, и искам или не съм търсил източници на знания и ДОБРОВОЛНО и С ЖЕЛАНИЕ съм ги чел и препрочитал пак и пак и пак. Само тогава човешкият мозък е в състояние да научи много и за кратко време - когато ИМА ЖЕЛАНИЕ това да се случи. Между другото много от лидерите във форума са лидери именно защото СА СЕ САМООБРАЗОВАЛИ С ЖЕЛАНИЕ, а не защото са ходили на някакви си курсове.

В заключение ще кажа една моя си мисъл, която според мене е много правилна:
НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ Е НЕВОЛЯТА !!!
Тя принуждава човек да се мобилизира, да включи сивото си мозъчно вещество да работи на пълни обороти, и именно в такива моменти се раждат великите неща - идеи, решения, действия и постигнати резултати.