Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 327

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Колеги, хайде да уеднаквим понятията и да се уточним за какво говорим.
    Видно е от чертежите на Дамянов, че същия говори за разстоянието между една от страниците / лява или дясна/ на кошера и страничната летва на рамката. Казвам страниците като имам в предвид, че кошера има четири страни - две страници /лява и дясна/ и предна и задна страни. Та колега Цеко, разстоянието за което говори Дамянов ако се увеличи или намали, това по никакъв начин няма да се отрази на луфта, който е между краищата на горната летва на рамката и предната и задната страни на кошера.
    Да се върнем на въпроса на Дамянов. Разстоянието между една от страниците / лява или дясна/ на кошера и страничната летва на рамката може да се разглежда в два варианта. Първият е то да бъде равно на разстоянието между две съседни рамки за да може пчели пълзящи по питата и такива пълзящи по стената на кошера да се движат без да си пречат.На старите модели кошери имаше закован на страницата хофманов разширител в който се опираше последната рамка.
    Втория вариант е разстоянието да е равно на половината от разстоянието между две рамки, като за него се изхожда от мнението, че пчелите нямат работа по стената на кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Диян Димитров Виж публикацията
    Колеги, хайде да уеднаквим понятията и да се уточним за какво говорим.
    Видно е от чертежите на Дамянов, че същия говори за разстоянието между една от страниците / лява или дясна/ на кошера и страничната летва на рамката. Казвам страниците като имам в предвид, че кошера има четири страни - две страници /лява и дясна/ и предна и задна страни .
    Кое наричате странична летва на рамката, за мен това са вертикалните летви и те стоят до предната и задната страна, а не до страниците на кошера. Ако рамката е с уширител или разделител, то тя би трябвало да лежи плътно до страницата на кошера, друг е въпроса че е малко кофти за вадене на първата пита.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Кое наричате странична летва на рамката, за мен това са вертикалните летви и те стоят до предната и задната страна, а не до страниците на кошера. Ако рамката е с уширител или разделител, то тя би трябвало да лежи плътно до страницата на кошера, друг е въпроса че е малко кофти за вадене на първата пита.

Ако рамката е плътно до стената на кошера, то разстоянието между питата и стената е колкото уширителя(от едната страна).
    Ние говорим за разстоянието между страничната летва и стената на кошера(нали има 4 страни/стени/лица)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Аз много добре знам за кое разстояние ставаше въпрос в по горните постове, но Диян Димитров нещо се опита да ми размъти главата с неговите страници и страни .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Аз много добре знам за кое разстояние ставаше въпрос в по горните постове, но Диян Димитров нещо се опита да ми размъти главата с неговите страници и страни .
    Всеки да си ги назовава както си иска...ВАЖНОТО е да си разбираме идеята или мисълта.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Малии, тая тема както тръгна, мъка ми е за начинаещите дето са решили сами да си правят кошерите и от тук да се учат.

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    нека да го направи по чертежите и да го напълни с пчели пък после ще коментираме
    според мен има много грешки в размерите и спирам да коментирам
    за тези които искат все пак да научат нещо ето линк http://en.wikipedia.org/wiki/Langstroth_hive
    и да знаете в БГ не се работи американския стандарт за кошери

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от joromainata Виж публикацията
    нека да го направи по чертежите и да го напълни с пчели пък после ще коментираме
    според мен има много грешки в размерите и спирам да коментирам
    за тези които искат все пак да научат нещо ето линк http://en.wikipedia.org/wiki/Langstroth_hive
    и да знаете в БГ не се работи американския стандарт за кошери
    Жоро, за 8965-и път...не само, че имам готови, а и са пълни с пчели. Изкараха лятото без да правят поразии и така като гледам ще изкарат и зимата.
    Имам чувството, че пишеш, а не четеш.
    Ърнест Хемингуей

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •