А бе Матеев, тия нуклеуси да не са от финландските за които ще правим комбина?Че то на един кълвач като не могат да се опрат,е...... ти !!! Да дойдат в Б–я да ги научим да правят,, корави"кошери.Или слагат в химията нещо привлекателно за кълвачите за да ги дупчат и след това –нова поръчка,нови парички,просто да става,, далавера''.Красавеца наистина е красавец!!! И е едър екземпляр,при нас са по дребнички–ядат само дървояди!!!
Интереснооооо!Нападат твоите пчелини.Защо ли" ?Може и Господ да ти ги изпраща?!!! Пред теб се появява нова възможност за пореден експеримент.Дерзай !!!И......успех!
.... точно тогава аз го посъветвах да си ги направи от фазер и отвътре да си залепи фибрана за изолация, ама той тогава ги разправяше едни колко як бил фибрана. Обаче кълвача явно не е на същото мнение. Чудесно изглеждат, но за жалост твърде много приличат на къщички за птички.
Сега ще им бодне по едно фазерче отстрани и ще заспят иначе след 2-3 години ще са на решето. От няколко години си стеснявам входовете със същия фибран и на пролет си го изгризват сами.
Имаше и други колеги, които приведоха собствен опит:
Винаги може по-добре.
Полиестерната смола разяжда фибрана, трудно ще се нанесе на тънък слой на гладка повърхност и може би най-неприятното е, че има много силна неприятна миризма, която остава след като се втвърди. Ако трябва фибран да се покрие със смола, то предварително повърхността му дебело да се намазва с латекс (например) и тогава следва смолата, която трябва да е под формата на гел, за да не се събере на капки по повърхността и стече на пода. На твое място бих направил експеримент да покрия нуклеус с парчета от разпененото ПВЦ - гладко е, не се раздува от вода, ниска цена.
Според мен добър вариант също е мрежата, която защитава цялата група нуклеуси.
Христо Йорданов
От всички идеи, които дадохте, най-работоспособна ми изглежда тази да покрия нуклеусите с плоскости от разпенено PVC с дебелина 1mm. Заедно с видиите и труда едва ли ще струва повече от 2 лева, като самото разпенено PVC ще струва по-малко от лев. PVC-то е с гладка повърхност и кълвача няма да има къде да си забоде ноктите и да се захване стабилно. Единственото, което не го знам, е дали това PVC е UV стабилизирано. Може да възникне и проблем с цвета - не знам дали пчелите виждат белия цвят.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))