Извинявам се за въпроса, какво е Троптина?
Извинявам се за въпроса, какво е Троптина?
Към тези материали се отнасят бракуваните пчелни пити, восъчните надграждания извън рамките, градежът от строителната рамка, отпечаткнте при изваждането на меда, парчетата от восъчни основи и др. Всичко това се нарича общо вощина. При преработката на вощината се извлича само част от восъка. Остатъкът след тази преработка се нарича троптина и съдържа до 40% восък. Троптина се дели на две качества. Първо качество троптина се получава, когато вощината се преработва без разтваряне във вода и пресуване. Такава троптина трябва да бъде суха, без примеси от мед и прашец, да има светлокафяв до кафяв цвят. При стисване в ръка трябва да образува топка, която не се разпада. Второ качество е тази троптина, която се получава след варенето и пресоването на вощината и първокачествената троптина. Тя не трябва да съдържа прашец и други примеси. Има кафяв до тъмнокафяв цвят и при стисване в ръка не се слепва поради по-ниското съдържание на восък. Восъкът от нея се извлича чрез екстрахиране с бензин и се използва само за технически цели.
Вощината е нетраен продукт и трудно се съхранява поради бързото й нападение и унищожаване от восъчния молец. Вощината не трябва да се задържа повече от една седмица във временен склад или на пчелина, а трябва по възможност бързо да се преработи. Временно може да се съхранява в сухи хладилни помещения с осигурено добро проветряване, т. е. в помещенията да има постоянно въздушно течение. При такова течение восъчният молец не се размножава. При същите условия, но отделно от вощината се съхранява троптината.
(от интернет)
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))