Колега Павлов ,за мен е ясно от къде са майките.Беше ми интересно дали аудиторията ще научи.Е имате си основание за тайна ,уважавам я.
До колегата Павлов: Случайно имаш ли информация за ползване на коктейл антибиотици или сулфонамиди като профилактика на евентуални заболявания?
До колегата Скутелатор: Като най-изявен във форума познавач на пчелната генетика , какво е виждането ти за отглеждане на майките в среда на семейства чието здраве се подържа с антибиотици и сулфонамиди?
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Въпрос от зуница " Случайно имаш ли информация за ползване на коктейл антибиотици или сулфонамиди като профилактика на евентуални заболявания?"
Педи години когато съществуваха пчеларските предприятия антибиотици се стоварваха с камиони, тази практика не бе само в българия. Забраната за употреба е от скоро което не означава че в момента не се прилагат, по - възрастни пчелари си ги прилагат и до днес. По интересно е че на Българската Митница все по- често се конфискуват антибиотици за пчели.Митница - Летище София / количество осем опаковки /.
Коктейли колкото щеш, всеки пчелар фармацевт.
Този пост е редактиран от PABLO PAVLOV; 09.01.2015 в 19:17.
А, колко минават!?
Аз познавам двама пчелари, на които нозематозата им е унищожила пчелите на 100%. Причината - и при двамата е външна зараза от купени майки. И двамата са направили отчаяни опити за спасение, но вече е било късно. И двамата са на мнение, че единственият начин това да не се случи друг път е ПРОФИЛАКТИЧНОТО ТРЕТИРАНЕ с Фумагилин. Иначе ако чакаш да се прояви болеста и тогава да лекуваш - това няма как да стане. Щом я видиш болеста в един единствен кошер, значи вече е късно за каквото и да било спасение на целия пчелин.
Та всеки може да се пищови колко е велик и как гледа пчели без антибиотици, но това ще е до момента, до който загуби всичките си кошери. И тогава ще започне да скуби коси, но вече ще е късно. И въпросът не е дали ще стане - то е повече от ясно, че ГАРАНТИРАНО ЩЕ СТАНЕ, само дето не се знае дали ще е тази зима или след 5 години.
Аз лично не съм използвал досега антибиотици, но още първия път когато загубя някой пчелин и ще започна да ги използвам. Добре че имам много пчелини и мога да си позволя да загубя един. Така ли е обаче с всички останали пчелари? Могат ли да си позволят загубването на цял пчелин или е по-добре напук на закона да си третират профилактично? Както виждате майкопроизводителите вече се осъзнаха.
Та това ми е и въпроса - има ли някакъв начин профилактично да се използва фумагилин поне веднъж годишно, без при това да се появят остатъци в меда или восъка?
Благодаря, колега Павлов. И аз имам същата информация. За съжаление, "Нищо ново под слънцето".
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Аз съм от хората ,които ползувахме антибиотици и това си го пишеше във всяка книга.Бил съм и на лекции на Гургулова ,на тази тема.Тогава тя препоръчваше излолзуването им профилактично.Когато се каза ,че няма да се прилагат повече - спрях.Е добре но никой не казва с какво да ги заменим.Знам ,че има хора ,които продават на дребно и си ги ползуват.Другите се спасяват ,както могат.Сигурно много ще ми скочат,но от него време не съм имал такива силни семейства.И както казва колегата ,видя ли зор -никакви наредби и закони няма да ме спрат.
Е как можа да го напишеш това ?тази практика не бе само в балгария.
Тази практика и в момента си е доста актуална за не малко страни. Смятам също , че една част от произведения мед в Сърбия и Турция си се реализира баш на европейския пазар .
Аз друго се запитвам ако дадеш няколко грама антибиотик на кошер пролетта какво количество евентуално ще се натрупа в меда??
Сигурно трябва да изядеш няколко тона мед да погълнеш такова количество антибиотик равняващо се на 1 хапче което почти всеки минава зимата през него.
Всеобща тайна е че големите пчелини масово използват антибиотици защото последно време пчелата е станала много податлива на болести.
Лично за мен това е пропаганда заради финансова облага.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))