господин Матеев във фейсбука група ПЧЕЛИН ти коментират темата може да я видиш и да си искараш полезни съвети за теб самия(ако имаш желание де)
господин Матеев във фейсбука група ПЧЕЛИН ти коментират темата може да я видиш и да си искараш полезни съвети за теб самия(ако имаш желание де)
Моля да ме запишете за 5бр.Бъкфаст.Кога планирате да започнат доставките?
Аз искам да попитам колегите , които предлагат различни породи майки. Според закона за пчеларството в България е забранено да се внасят или произвеждат породи майки и пчели, различни от местната порода пчели. Какво мислите по въпроса ?
Не е лошо във форума да се публикува ЗАКОНА, за да може всеки потребител или гост да може да го прочете.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Според мен и при двете нарушения - риска е доста голям.
А коя порода е МЕСТНА? Посочи ми в кой нормативен документ го пише това?
Ако не го посочиш, значи всеки може да си тълкува думичката МЕСТНА както си иска. Аз например я тълкувам като ЕВРОПЕЙСКА - все пак България е в континента ЕВРОПА (географски) и е член на Евросъюза (политически и икономически).
Точно така като държава членка на евросъюза ние трябва да се съобразяваме с неговото законодателство а според него в момента по този начин се нарушава свободното движение на животни, стоки и т.н. С една дума законодателството на евросъюза може да си внесеш свободно от всяка една страна членка на евросъюза стига да е придружена с нужния сертификат или не е от някой държава в която е обявена карантина
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Във все още действащия закон е записано точно и ясно.
Публикувай закона, за да го прочетат всички , за да им стане ясно.
Тази порода, която се произвежда в лицензираните лаборатории и тн.
Не искам да влизам в спорове, четох закона и затова зададох този въпрос.
Иначе закона никой не го спазва по който и да е член, това е ясно.
Според мен, качеството на майките и добрите линии, които се произвеждат от майкопроизводителите биха били качествени само чрез прилагане на изкуствено осеменяване, но от екип специалисти и в оборудвани лаборатории, а не от всеки самозванец, който си е купил апарат за ползване в домашни условия и се бие в гърдите, че е специалист в тази област.
Съвсем не е записано точно и ясно. Използваният термин е МЕСТНИ ОТРОДИЯ !!! Трябва да знаеш, че се побърках да търся тълкование на този термин, и не намерих нищо друго, освен бълнуванията на доцента, които обаче се посрещат на нож от повечето български и световни учени.
Ето текста на спорния член:
Чл. 18. (1) В Република България се отглеждат само местни отродия пчели и/или вътрелинейните им и междулинейните кръстоски.
(2) Селекцията и репродукцията в пчеларството се извършва от развъдни асоциации, получили разрешение по чл. 29, ал. 1 от Закона за животновъдството.
(3) Развъдните асоциации по ал. 2 извършват дейностите си под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
Ето пълния текст на последната версия на Закона за Пчеларството: ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАР.rar
Самият акт на изкуственото осеменяване би могъл да се извършва и от някой, които е доближавал кошер на не по-малко от 100 м. през живота си.
Оценяването на повечето икономически показатели на семествата, с най-голяма адекватност би могъл да го направи само този, който е до тях и ги обслужва през годината (изключение са показателите за SMR, устойчивост на нозематоза, време за развитие на пилото и разни там морфометрични признаци).
Останалото е работа на научните работници.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Желая да закупя от г-н Матеев пчелни майки: бъкфаст-2бр и карника-2 бр.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))