Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 34 от 41 ПърваПърва ... 243233343536 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 331 до 340 от общо 408
    Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Клиповете на този автор са интересни и ако на практика се получи ще имаме доста работа през новата 2015.
    Пожелавам на всички такива успехи!https://www.youtube.com/watch?v=_x0W...yer_detailpage

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от volen777 Виж публикацията
    Според мен много зависи дали ще се получат работоте като писаното по книгите и от самите породи пчели. Един работи с едни пчели и след много опити стига до определен вариант на работа да ама друг прочел неговия вариян и го пробва ама с каква порода пчели? И после тя работата нестанала. При мен почти е невъзможно да обединя 2 майки разделени само с ХР, почти винаги пчелити си избират едната даже и да е двойна ХР. Сега пробвам и със снелгрова дъска и пак има изненади примерно им размена входовете и летящите пак намират входа на горното семейство. Това с местенето от средата на палета в крайщата не е гаранция, че летящата пчела ще се раздели 50 на 50. Според мен напъно нормално е в един пчелин за една година бройките на кошерите да се удвоят и да се извади мед, но ако държиш на бройката значи трябва се пробва.
    Напълно си прав. Моите пчели не знам каква точно порода са но със сигурност са местни(семейството ми гледа пчели още от 1947г). Никога до сега не съм купувал майки, отводки. И аз имам няколко кошера, които до сега не съм успял да ги направя двусемейни, двумайчини но те са много малък процент.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Ще се постарая, гледам си сложил в скоби(началото). Аз лично избягвам да сменям майки(правя отводки) август. Защо?
    Ами свързано е с "биологичната крива" на развитието на пчелното семейство, а тя тогава рязко спада. Какво имам предвид, по това време пашата намалява или спира в зависимост от района. Дори и да има късна паша то по това време основната дейност(инстиктивна)е събиране на нектар. Пчелите започват да "унищожават" търтеите и се приготвят за зимата. А ние пчеларите ги караме да се разножават(отводки, смяна майки и т.н)

Аз разчитам на "биологичната крива".Известно е ,че след юни,майката намалява яйцеснасянето от,което следва по едри яйца(колкото и незабележимо и неоценимо да е това от нас). През юли кошера е бъкан с млада пчела и намаляващо открито пило.Освен това насищането с търтей юли и началото на август е в пика си-демек висока конкуренция.Да,през август пчелите организират "терор" над търтеите,но най-напред с "гейовете".И така: майка изведена от едро яйце "обслужвано" от много млади пчели+"конкуренцията" при търтеите = качественна майка.
    Воден от тия мисли,след 15-20 юли аз отнемам майката на някои семейства,като рамката на,която открия майката,поставям в средата на гнездото,а самата майка +рамка с пило +медопрашецова я изваждам като отводка до кошера от койт съм я извел.2-3 дена преди изваждането на майката подхранвам сем.със захарен сироп 1/1+търтиево млечице.Подхранването продължава до една седмица след изваждането на майката.
    Направило ми е впечатление,че поне 80% от майките започват осеменване след 40 дни от изваждането на старата майка-демек в последната десетдневка на август.Сем. остава без открито пило за повече от 20 дена.Въпреки не интензивния летеж сем. успяват да съберат(доволно) мед за центрофугиране и за тях.Освен"почивката"от гледане на пило,се прекъсва и размножаването на акара.
    Обикновенно през 2 години вкарвам-копувам чужди майки на които НЕ чистя търтиевото пило.......Опа доидоха ми гости..

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Нещо подобно правя вече 2 години макар и малко по-рано към 5 юли точно преди слънчогледа. И мисля да го продължа с известни опити за усъвършенстване. Интересно, че и при мен процента на оплождане е също около 80%. Миналата есен (вече) акара удари септември и тази техника нямаше никакъв ефект срещу акара.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Аз разчитам на "биологичната крива".Известно е ,че след юни,майката намалява яйцеснасянето от,което следва по едри яйца(колкото и незабележимо и неоценимо да е това от нас). През юли кошера е бъкан с млада пчела и намаляващо открито пило.Освен това насищането с търтей юли и началото на август е в пика си-демек висока конкуренция.Да,през август пчелите организират "терор" над търтеите,но най-напред с "гейовете".И така: майка изведена от едро яйце "обслужвано" от много млади пчели+"конкуренцията" при търтеите = качественна майка.
    Воден от тия мисли,след 15-20 юли аз отнемам майката на някои семейства,като рамката на,която открия майката,поставям в средата на гнездото,а самата майка +рамка с пило +медопрашецова я изваждам като отводка до кошера от койт съм я извел.2-3 дена преди изваждането на майката подхранвам сем.със захарен сироп 1/1+търтиево млечице.Подхранването продължава до една седмица след изваждането на майката.
    Направило ми е впечатление,че поне 80% от майките започват осеменване след 40 дни от изваждането на старата майка-демек в последната десетдневка на август.Сем. остава без открито пило за повече от 20 дена.Въпреки не интензивния летеж сем. успяват да съберат(доволно) мед за центрофугиране и за тях.Освен"почивката"от гледане на пило,се прекъсва и размножаването на акара.
    Обикновенно през 2 години вкарвам-копувам чужди майки на които НЕ чистя търтиевото пило.......Опа доидоха ми гости..
    Ангеле, и аз правя късни отводки както си описал, но направена 15-20 юли с поставяне на 14-15 дневен маточник то майката излиза и се опложда още юли месец. Аз на тези им викам "юлски" отводки и определено има доста по-голям процент загубени майки. Определено помагат и за борбата с кърлежа.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Колеги а какво мислите, трябва ли да имаме (поддържаме) бащини семейства на пчелините се и ако да, то по какъв начин. Като слагаме строителни рамки на най добрите и продуктивни семейства като не изрязваме търтеевото пило а го оставим да се люпи, а да кажем на останалите го изрязваме. Процента на успеваемост тези търтеи да оплодят майските майки били бил по голям и по този начин да водим някакъв вид селекция ?

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Цитат Първоначално публикувано от Gavazov Виж публикацията
    Колеги а какво мислите, трябва ли да имаме (поддържаме) бащини семейства на пчелините се и ако да, то по какъв начин. Като слагаме строителни рамки на най добрите и продуктивни семейства като не изрязваме търтеевото пило а го оставим да се люпи, а да кажем на останалите го изрязваме. Процента на успеваемост тези търтеи да оплодят майските майки били бил по голям и по този начин да водим някакъв вид селекция ?
    Здравей колега.По принцип се прави по начина, който си описал.Избират се няколко бащини семейства, които отговарят на критерия ти и им пускаш строителни рамки (или стари пити с неправилно изградени килийки). Гледаш самото излюпване на търтеите да става 15 дни преди почването на производство на майки.Желателно е в региона да няма други пчелини, за да си сигурен, на 100%, че генетичния материал ще е от твоите семейства. Най сигурния метод е изкуственото осеменяване, но майките често излизат повторно да се съешават.Но като цяло това е начина на селекция и би било много хубаво всички пчелари да постъпват по този начин, защото както знаете 50% от генетичния материал се предава от търтея, което означава, че даже и да произведем качествени майки, може да не получим качествата, които искаме от нея, само защото търтеят може да не предаде исканите от нас генетични белези.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    Желателно е в региона да няма други пчелини, за да си сигурен, на 100%, че генетичния материал ще е от твоите семейства.
    А гората на кой план я поставяш? Знаеш ли там какви диви момчета има? (за търтеи става дума) Като изтребители са.

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А гората на кой план я поставяш? Знаеш ли там какви диви момчета има? (за търтеи става дума) Като изтребители са.
    Аз лично нямам наблюдения върху дивите пчели в горите, понеже нямам пчелин в големи гори(единия ми пчелин е в акациева гора от около 200 декара). По принцип съм привърженик на това да не се бъркаме в работата на природата и може в гората дивите пчели да са по-устойчиви като цяло, защото там няма пчелари, които да се мъчат да спасяват пчелни семейства, които по принцип без намеса на човека биха загинали.Би ли споделил(ако имаш пчелин в гората, където има диви пчели) какви са генетичните им качества?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Понеже покрай отговорите възникват нови въпроси, ето тука, пост намбър уан на Сузи, има някои данни и идеи.

http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=73
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 34 от 41 ПърваПърва ... 243233343536 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •