Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
.....Иначе и аз бих искал да попитам. По рецептата от клипчето на г-н Желев с варенето на захарния сироп с лимонена киселина, след добавяне на меда няма ли опасност от образуване на ХМФ. И ако медът се добави при температура 50 градуса, избягва ли се тази опасност?
ХМФ се образува от фруктозата. В захарния сироп няма фруктоза, така че спокойно можем да го нагряваме до над 100 градуса и да го врим и кипим колкото си искаме минути. Проблемът идва с добавянето на меда (в него има фруктоза), но ние бихме могли да изчакаме захарния сироп да се охлади до 40 градуса и чак тогава да добавим мед в него. Вярно е, че разбъркването ще е по-трудно, защото сместа ще е доста гъста, но за сметка на това няма да произведем допълнително количество ХМФ. Колкото си има в меда, толкова и ще си остане.

Това е на теория. На практика - ами ще пробвам след няколко дена. Така или иначе времето на питките скоро ще дойде. Готов съм да изпробвам няколко рецепти от форума и от интернет и после да ги изследвам за ХМФ.