Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 30 от 41 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 291 до 300 от общо 408
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    За мен варианта е подготвяш силни семейства около 15-20 април и тогава преместваш кошера по надалеч в другия край на пчелина на старото място слагаш една рамка с малко запечатано пило/за да се задържат налетените пчели/и празни пити и оплодена майка и започваш да храниш до паша.Старото преместено семейство около 15-20 май го връщаш до първата направена отводка за да станат 2 кошера на палет и правиш същата процедура кошер,рамка с запечатано пило и майка на старото място и храниш без прекъсване.И най важното имаш учител научи най важното как да си правиш майки защото те са най важното.Тук няма двумайчино семейство няма хамалогия само рамки за градеж ,майки и много захар и труд.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Хайде старият песимист да се обади.Колега ,дори и да се оплоди майката около 5-10 май ,пчели ще се люпят след 21 ден.Какво развитие то този момент?Струва ми се ,че тука пропускаш нещо.Относно разделянето на палета -да така ще стане.Незнам защо колегата Радо се съмнява.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    само рамки за градеж ,майки и много захар и труд.
    ... много пчели, които да градят, а в случая имаме както казваш една рамка с запечатано пило и малко пчели, които ще се върнат на старото място. Ако ще и да ги давиш в сироп за времето от един месец няма да се получи нищо. Но пък защо човек да не си направи експеримент - така се учи.
    Този пост е редактиран от solaris60; 30.12.2014 в 11:22.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    ... много пчели, които да градят, а в случая имаме както казваш една рамка с запечатано пило и малко пчели които ще се върнат на старото място. Ако ще и да ги давиш в сироп за времето от един месец няма да се получи нищо. Но пък защо човек да не си направи експеримент - така се учи.
    Целта на питата с малко запечатано пило е да задържи летящите пчели защото ако няма пило няма да останат летящи пчели ,а ще се разпределят по другите кошери при повече пило рискът е по голям защото ако не се налетят много пчели ще изстине много пило ,а след като се приеме майка може да се даде още пило.Преместването се прави при силно семейство с много летящи пчели.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Незнам защо колегата Радо се съмнява.
    Защото при близко преместване ,а това ще е от средата на палета до края му има няма 30-40 см. пчелите ще намерят своя кошер с своята майка.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    По повод старите /летящи /пчели има изследване ,че живота им се удължава при отводките гол рой защото им се налага да вършат непривична за тях работа /градеж,хранене на ларви /.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Да за разстоянието си прав.Помислих ,че не приемаш този начин за разделяне.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Така и така ги местиш защо не ги натовариш на двумайчни веднага.По силно долу-по слабо горе............
    Това не се бях сетил. В смисъл, че мога да сложа шестте слаби семейсва върху шест от силните - при преместването! А от останалите осем силни - сборни отводки, април месец с запасните майки.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Защото при близко преместване ,а това ще е от средата на палета до края му има няма 30-40 см. пчелите ще намерят своя кошер с своята майка.
    Да, но аз ще ги местя на ново място, което е на 1,6 км. права линия - гугъла. И при самото преместване, ще наредя кошерите по следния начин:
    На всяко пале по един в средата и при деленето стария отива в единия край, а новия в другия - тоест симетрично. Ако е по - правилно първо да сложа кошера в единия край и при деленето да го преместя в другия, а на негово място новия - кажете. Не съм го правил и следвам написаното по книгите, но няма да се учудя, ако на практика се получава друго.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от kacone Виж публикацията
    Да, но аз ще ги местя на ново място, което е на 1,6 км. права линия - гугъла. И при самото преместване, ще наредя кошерите по следния начин:
    На всяко пале по един в средата и при деленето стария отива в единия край, а новия в другия - тоест симетрично. Ако е по - правилно първо да сложа кошера в единия край и при деленето да го преместя в другия, а на негово място новия - кажете. Не съм го правил и следвам написаното по книгите, но няма да се учудя, ако на практика се получава друго.
    Аз говоря за преместване на 10 м. на стария кошер затова казвам в другия край на пчелина, от единия край на палета до другия това не е местене.

Страница 30 от 41 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •