Аз определено съм привърженик на зазимяването с 10 тина кг. Иначе се получава едно голямо разпечатване на пролет, което е доста трудоемко, предразполага често отваряне и държене на кошера отворен докато разпечаташ което си носи и големи топлинни загуби точно по време когато топлината е най-ценна в кошера.
Цеко, ти не хвърля ли по едно око след 10-15.02. Ако са умрели от глад и си поглеждал от време на време, предполагам си щял да предотвратиш последствията.
Динев, за мен 18 кг. мед сега означава 7-8 рамки ЛР в горни корпус пълни от летва до летва и още мед в долния корпус. Това за мен е абсолютно недупостимо, защото кълбото ще е в 1 корпус близо до отворено дъно и ще има още запас преди да реши да мине в 2-ри корпус и се предполага, че това ще трява да стане след 10.01 когато вече е доста студено и може да не успее. При работа с ЛР оставянето на големи запаси могат да навредят много. Колкото до минимума от 8 кг. е принципно правило за активния сезон и не се знае дали не е поредния мит.
Миналия сезон Ник беше оставил големи запаси за зимуване, този сезон експериментира с по-малки и дано сподели към май месец кой вариант му харесва повече. Миналата зима извади късмет и че нямаше същинска зима и "мъртвата зона" не му изигра лоша шега.