Въпрос: Кои са основните краткосрочни и дългосрочни цели на конфедерацията?
Оставам с впечатлението че конфедерацията има по скоро "политически" цели. Постоянно влизаме в разсъждения кой как и какви протоколи, управителни съвети, председатели, министерството, работни групи и т.н. Мое скромно мнение, че огромна част от БГ пчеларите въобще не се чувстват удобно в тези разсъждения, да не кажа почти не се интересуват от тях и си казват " това не е за мен"
Втори въпрос: Много силни ли бяха аргументите за отпадане на варианта да се сдружат пчеларите чийто доходи са само от пчеларството " индустриални" или нещо подобно пчелари и тяхното сдружение да стане част от конфедерацията?
За мен лично биха били удоволствие срещите с такива хора. Проблемите на тези хора са по различни от тези за които пчеларството е хоби. След като се опознаят тези хора могат да се обединяват и да пазаруват на по-изгодни условия. Примерно: всяка година се купуват основи. Няма никакъв проблем да се направи списък със заявка и 15 човека да поръчат 30 000 основи. При производителя се поставя условие, че след като се изпълни поръчката представител ще отиде ще маркира кашоните и ще вземе проби. Количеството ще бъде заплатено и извозено след като се убедим, че параметрите в пробата са в допуска. Могат да се измислят още много неща свързани с храни оборудване и т.н. Не виждам и кой производител не би искал да направи едно кратко представяне на стоката си пред тези "индустриални" пчелари. Могат да се правят събирания през не активния сезон всеки месец по един уикенд в различни точки на страната и на тези събирания производители да си представят продуктите, пчеларите да обсъждат наболели проблеми, да има активна обмяна на опит та ако ще и тя да е на по чашка вечер в ресторанта и т.н. Аз лично с удоволствие бих пропътувал няколко стотин километра за да се срещам с тези хора, но не и с бай Гошо собственик на десет кошера.