Уважаеми Крсимир,
Бях учредител и член на УС на СБП и доопознах г-н Михайлов още по-добре, понеже го познавам отпреди. В теорията на управлението има някои основни принципи, един от тях е: "Силният ръкводител създава силен управленски екип". Това за съжаление не може да се каже за г-н Михайлов. Като им погледнете предложенията за промени в нормативанат уредба, ще разбрерте, че са както се казва "гола вода". Неведнъж от МЗХ им връщат предложения с мотив "потиворечи на нормативната уредба". От УС на СБП се чудят какво не е наред и отново го пращат в МЗХ. МЗХ отново им отговарят "потиворечи на нормативната уредба". Друг оснвен принцип от теорията на управлението гласи: "Доброто управление е разултат на добрите идеи". И тук г-н Михайлов удря на камък. Да знаете някакви негови силни идеи? Аз не знам нито една градивна и значима идея дадена от него. За справка вижте работната група за промени в Закона за пчеларството. Той е член на работната група, но защо е там и какъв принос има. За мен приносът му клони към нула. Той не е дал нито едно предложение. Питам тогава защо е там - само за да гласува ли. Г-н Михайлов е член и на работната група по Тригодишната пчелрска програма. Там са вземани немалко решения в ущърб на пчеларите, а г-н мИхайлов си мълчи и не предприема нищо за да защити пчелрското съсловие. Ето това е новият стар ръководител на "обединените " пчелари. Хората на ръководни позиции трябва да имат широк поглед към проблемите, да знаят как да ги решават с иновативни идеи. Твърдя, че г-н Михайлов страда от остър дефицит на креативност и иновативно мислене. Ръководител с такъв потенциал може само да осигури бяг на място. За неумението му да ръководи съм му казал лично в присъствието на друг пчелар. Така, че сега го казвам и във форума - за сведение. Никой не е длъжен да приема мнеието ми за истина от последна инстанция. Само наблюдавайте и ако имате набито око, здрав разум и безпристрастна оценка, скоро ще се убедите в моите думи.
По отношение на моето мение за изнасянето на кошерите извън населените места, аз се постарех аргументирано да защитя идеята, кошерите да си останат в селищата. На обиколкса в цялата страна преди 2 години по темата "За пчелите и хората" една група посетихме многобройни пчелини. Само два пчелина от посетените от нас бяха с над 50 кошера в населено място. От друга страна ние пчеларите имаме своите интереси, които в известна степен влизат в противоречие с интерсите на хората живеещи в населените места. Според мен е нужно да се търси и намери пресечната точка на приемлив компромис пчелари - граждани непчелари. Да не забравяме, че нашите опоненти също си имат мотиви. Неразумно е да застваме в остра конфронтация с хората от населените места. Затова направих своето предложение, което поради краткото време не можахме да съгласуваме с членове на КБП, а и с други пчелари. Това е наш пропуск. Във форума получихме критични бележки, но не видях конкретни добри предложения за корекция на декларацията, която внесхме в МЗХ. Моля по-скоро дайте приемливо предложение за коригиране на внесената декалрация в МЗХ. Лесно е да се критикува, но който критикува е добре и да дава по-добро предложение, от това, което критикува. Желанието ни от УС на КБП е в максимална степен да защитаваме интерсите на пчеларите и ще положим усилия това да се случи.