Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1262

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    БРАВО.Още не сте минали през съда ,а вече свалихте знамената.Нали щяхме да борим не справедливата нормативна уредба?Каква загриженост ,какво ще пасат моите пчели.Това не били трябвало да бъде мое решение?Интересно ми е под населено място ,какво се разбира: град ,село , вилна зона ,курортно селище или нещо друго.И още правите ли разлика между обикновенно българско село и селски имот в европейска държава?За пояснеие: имах пчелин 8г. в горски фонд ,след като не ми взеха само .....си купих имот за пчелин.Естествено имота е в село.Години градих база.Нека радетелите на евроизискванията ме светнат къде да дяна половината си кошери.Май ще ги паля.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    БРАВО.Още не сте минали през съда ,а вече свалихте знамената.Нали щяхме да борим не справедливата нормативна уредба?Каква загриженост ,какво ще пасат моите пчели.Това не били трябвало да бъде мое решение?Интересно ми е под населено място ,какво се разбира: град ,село , вилна зона ,курортно селище или нещо друго.И още правите ли разлика между обикновенно българско село и селски имот в европейска държава?За пояснеие: имах пчелин 8г. в горски фонд ,след като не ми взеха само .....си купих имот за пчелин.Естествено имота е в село.Години градих база.Нека радетелите на евроизискванията ме светнат къде да дяна половината си кошери.Май ще ги паля.
    Не сме свалили знамената, а се стараем да бъдем реалисти. Не бива да искаме неща, които надминават границата на търпимост и поносимост, защото срещу нашите интереси има много хора , които имат противни аргументи. Да ви напмням ли, че по врема на цъфтежа на рашицата пчелите стават изключително агресивни. Тогава как ще погледнат на нас съседите ни, ако са непрекъснато подложени на ожилвания. Като мислим, не трябва да мислим само за себе си, а и за тези хора, които са ни съседи, блики, приятели. Тогава ще изгонят и по-дребните пчелари от селището.
    Нека темата да се обсъди от по-широк кръг пчелари и ако общото мение е да няма никакво ограничение за броя кошери в един пчелни в населено място, това да стане политика на КБП. Пак напомням не трябва да се отделяме от здравия разум, защото ефектът може да е обратен на нашете желания.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Дебата ще се сведе до това ,кой от каква камбанария гледа.Относно ужилванията ,моето виждане е ,че се преувеличава.Прави се от завистливи и лоши съседи.В моята практика ,няма ужилен член на семейството ми или гости извън обсега на кошерите.По другите дворове как ги жилят не знам.Когато се дават идеи ,нека се разглежда и практическата страна.Всеки не може да си позволи пчелин на полето.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Просто съм потресен. Чета и не вярвам на ушите си.
    1. Колега Цонев колко според вас е бройката кошери които се приемат за "по така" пчеларство и собствениците им могат да си позволят да ги изнесът извън населените места? Сигурен съм че не можета да ми отговорите.

2. Колега Цонев ако вие не мможете да смятате се допитайте до Матеев и той ще ви каже колко декара има в кръг с радиус 2.5 километра и ако този кръг е с акация или липа или рапица или слънчоглед или поне половината не виждам защо трябва да "ядът трева" пчелите.
    3.Колега Цонев аз съм абсолютно сигурен, че нервното поведение на пчелите се поражда не от самия цъфтеж на рапицата, а от препаратите с които се пръска. Кой ще докаже сега истината и защо да е моя отговорност поведението на арендатора.
    Мога да продължавам в същи дух, но мисля че това е достатъчно за сега. Щях да се въздържам от коментари, защото не съм член на конфедерацията, но вашите постове ме вбесиха искрено. Мноооооооого ми паднахте в очите. Ако аз бях в управителния съвет щях а съм бесен, че съм използван от председателя и без мое знание и възможност да си изкажа мнението се пуска писмо до министъра и то по толкова важен въпрос. Къде останаха приказките за демократичните начини за взимане на решенията . И за да приключа с вас ще попитам как смятате да обедините българските пчелари, като още от сега искате да ги разделите на такива, които да могат да ползват всички благини на населените места и други, които да бъдат натирени по горите? И защо въобще ви трябва да се харесвате на министерството с разумен подход и т.н. вие да защитавате интересите на министерството ли сте в тази организация. Разум трябва да има, но наистина свихте байраците рано рано. Защо не погледнете малко прясна истори и ще разберете че всички животновъди са получили максимум половината от това което са поискали и ако поискате половината от това което ви удовлетворява ще получите едно ГОЛЯМО НИЩО. Ако вие не сте търговец или дипломат и не знаете как да се пазарите то поне се консултирайте.
    Матеев яко се изложи този път. Ти поне с толкова бизнес зад гърба трябва да знаеш как се водят преговори. И какви са тези простотии за хиляди кошери до детска градина. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО СЕГАШНИЯ ЗАКОН И ГО НЯМА НИКЪДЕ В СТРАНАТА и ако ще се използват цветни примери то поне да са съществуващи.
    Мноооооооооого съм разочарован, а бях оптимист сега ми е интересно как ще привлечете песимистите?
    Този пост е редактиран от rosty_sz; 15.12.2014 в 13:16.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Матеев само да ти кажа, че ако се опитваш в "бързината случайно" да пробутваш разни твои интереси свързани с ограничаването на кошерите в селата (опитвам се да видя каква полза би имал ти и не я виждам) то всичките ти усилия по тази конфедерация ще отидат по дяволите в един миг.
    Прекалено много бързаш и започват да прозират някои съмнения. Създава се впечатление, че гониш някакъв срок. Дано не съм прав.
    Преди да убеждаваш пчеларите, че многото кошери в селата им пречат трябва тази конфедерация да извоюва някаква "пчеларска" победа (полза за пчеларите) и чак тогава да търси някакви тесни интереси. Приеми го като маркетингов съвет.

П.С. Няма разумен човек, който да мисли че местенето на кошерите ще реши някакъв измислен проблем. Дали кошерите са в селото или на 500 метра от селото все тая. В радиус от 3км. имам 3 села, така че моите пчели лично ходят в още 2-3 села без да са дефакто в тях.
    Ако някой се е замислил за селяните и как да ги отървем от пчелите, по-добър ефект би имало предложението да изсечем всички овошки в селата!
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    1. Колега Цонев колко според вас е бройката кошери които се приемат за "по така" пчеларство и собствениците им могат да си позволят да ги изнесът извън населените места? Сигурен съм че не можета да ми отговорите.
    2. Колега Цонев ако вие не мможете да смятате се допитайте до Матеев и той ще ви каже колко декара има в кръг с диаметър 2.5 километра и ако този кръг е с акация или липа или рапица или слънчоглед или поне половината не виждам защо трябва да "ядът трева" пчелите.
    3.Колега Цонев аз съм абсолютно сигурен, че нервното поведение на пчелите се поражда не от самия цъфтеж на рапицата, а от препаратите с които се пръска. Кой ще докаже сега истината и защо да е моя отговорност поведението на арендатора.
    Мога да продължавам в същи дух, но мисля че това е достатъчно за сега. Щях да се въздържам от коментари, защото не съм член на конфедерацията, но вашите постове ме вбесиха искрено. Мноооооооого ми паднахте в очите. Ако аз бях в управителния съвет щях а съм бесен, че съм използван от председателя и без мое знание и възможност да си изкажа мнението се пуска писмо до министъра и то по толкова важен въпрос. Къде останаха приказките за демократичните начини за взимане на решенията . И за да приключа с вас ще попитам как смятате да обедините българските пчелари, като още от сега искате да ги разделите на такива, които да могат да ползват всички благини на населените места и други, които да бъдат натирени по горите? И защо въобще ви трябва да се харесвате на министерството с разумен подход и т.н. вие да защитавате интересите на министерството ли сте в тази организация. Разум трябва да има, но наистина свихте байраците рано рано. Защо не погледнете малко прясна истори и ще разберете че всички животновъди са получили максимум половината от това което са поискали и ако поискате половината от това което ви удовлетворява ще получите едно ГОЛЯМО НИЩО. Ако вие не сте търговец или дипломат и не знаете как да се пазарите то поне се консултирайте.
    Матеев яко се изложи този път. Ти поне с толкова бизнес зад гърба трябва да знаеш как се водят преговори. И какви са тези простотии за хиляди кошери до детска градина. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО СЕГАШНИЯ ЗАКОН И ГО НЯМА НИКЪДЕ В СТРАНАТА и ако ще се използват цветни примери то поне да са съществуващи.
    Мноооооооооого съм разочарован, а бях оптимист сега ми е интересно как ще привлечете песимистите?
    Готово - съгласен съм с тебе. Следващата декларация ще я напишеш ти. Ще си загубиш 2 седмици от личното време и после ще я публикуваш, а аз лично ще намеря поне една недомислена думичка и ще започна да те разпъвам на кръст, че си най-голямия враг на всички пчелари, и че сектора е провален именно заради тебе.

Има ли и други критикари - хайде покажете се, че има много дълък списък от работа, която трябва да се свърши. Като сте много радетели за пчеларството - хайде захващайте се за работа - ще ви раздам списък от статии и декларации, които трябва да се измислят. И бъдете спокойни - винаги след това ще се намери кой след вас да сере на метеното и да ви обвини във всички земни и небесни грехове заради една пропусната запетайка.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз декларацията съм я написал и съм я подложел на гласуване и съм я пратил на министерството. Пратих я и на вас както и допълнението което беше също гласувано, но беше решено да изчакаме малко.
    И не съм се хванал за една дума, нито за изпусната запетайка, а за точни и ясни намерения исказани в заключителната част. И ако не знаете точно тази част остава най-ярко в съзнанието на четящия и тя трябва да е най-ярка.

И да ви кажа на мен лично ще ми е по-добре да са изнесени пчелините, защото не ме засяга пряко и нямам намерение да откривам пчелини в населено място. Ще отпаднат много пчелари, ще се повиши изкупната цена и цената за опрашване.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Искам да ви кажа, че аз също имам пчелини в рамките на населени места, и че ако ме накарат да ги махам от там, загубите ми ще са десетки хиляди левове. Така че ако трябваше да съм ЕГОИСТ, твърдо щях да ви подкрепя. Аз обаче ИМАМ СЪВЕСТ, и тази съвест ме гризе. И когато вземам собствените си решения, опитвам се да преценя и какво е мнението на другата засегната страна - а именно на комшиите и техните деца, които трябва спокойно да си играят в двора или на улицата около моите пчелини.

Да, аз имам случай, когато мои пчели ЖЕСТОКО НАЖИЛИХА две малки деца. Аз лично ги видях как бягаха УЖАСЕНИ махаха с ръце, и лично ги чух КАК ПИЩЯХА. Причината беше че бях стоварил в двора си над 400 кошера, които известно време живяха там докато им направя външни пчелини и ги разкарам по тях. Двора ми е голям и отстоянието на кошерите от оградата беше поне 50 метра, но въпреки това моите пчели нажилиха децата. Просто пчелите ми бяха бесни, защото извършвахме всякакви манипулации с тях. Товарехме кошери, разтоварвахме, сменяхме дървени кошери със стиропорени, размествахме пити, скъсявахме ДБ пити на ЛР и т.н. Представете си 400 кошера по 50 000 пчели или общо 20 милиона бесни и разсърдени пчели. Да, на пчеларите ми им беше лесно, защото ходеха със "скафандри", но какво да кажат невинните деца и възрастни, които минаваха по улицата покрай моя имот?

Та именно моята СЪВЕСТ ме накара да разчистя кошерите си от населените места и да ги преместя във пчелини по полето или в гората. И това ми струваше десетки хиляди левове загуба, защото изоставих няколко готово направени пчелини. Просто сам си поставих ограничително условие, че най-близката къща с живеещи хора трябва да е поне на 100 метра разстояние. Реших си го и започнах да го спазвам. Въпреки това все още имам няколко пчелина, които са далеко от всякакви жилищни имоти, но по плана на земеразделянето се намират в чертите на населени места, и ако променят закона, преместването им ще ми струва много скъпо. Аз лично съм си го сметнал, че направата на едни пчелин ми струва около 10-15 хиляди лева - това е цената на земята, първоначалното почистване, направата на ограда, стойки, залесяване, закарване на фургон и инсталирането на охранителна техника.

Та искам да ме разберете, че като пчелар съм на ваша страна, но като човек не искам да бъда ЕГОИСТ. Искам да има някаква СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ членове на нашето общество, и за доброто на всички останали съм склонен на РАЗУМЕН КОМПРОМИС, което естествено означава НЯКАКВИ ЖЕРТВИ ОТ МОЯ СТРАНА. Трябва да има някакви отстояния на кошера от оградата, както и трябва да има някакъв лимит на бройката на кошерите, концентрирани в един имот, ако до него има други жилищни имоти.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Знаете ли какво ми хрумна, което наистина изглежда СПРАВЕДЛИВО И ЧЕСТНО за всички - ха-ха. Нека да не ограничаваме пчеларите в бройката на кошерите и да не ги тормозим с някакви отстояния от огради и детски градини. Нека да въведем едно единствено изискване:

Забранява се на пчеларите в населените места да използват пчеларски костюми.

Длъжни са да работят по къси гащета и риза с къс ръкав. Ръкавици и очила също са забранени. Ако при тези условия пчеларите са в състояние да гледат 10, 100 или 1000 кошера - ами нека да го направят, и така ще покажат на всички свои комшии колко безопасен е пчеларския занаят.

Ако обаче пчеларя се облече в пчеларски костюм, с това той вече ДОКАЗВА, ЧЕ ПЧЕЛИТЕ МУ СА ОПАСНИ. Ами при това положение ще му се наложи ДА ЗАБРАВИ ЕГОИЗМА СИ, и да започне поне малко от малко да се съобразява с интересите и на останалите членове на това общество. Ще се наложи да има лимит на бройката на кошерите, както и отстояния от оградата. И тогава това НАИСТИНА ЩЕ БЪДЕ СПРАВЕДЛИВО !!!

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Някъде из форумите се пишеше, че "песимиста" е "добре информирания оптимист" или нещо подобно. Мисля, че не време и място да се говори за пчели и населени места, най-малкото, че сега пчелите са в покой и не пречат на никого. Когато дойде рапицата има да пишем за... пръскането. Имам два пчелина в населено пустеещо село и край мен дворовете са необитаеми и на никого не преча, но преди години имаше съседка на 100м. на която пчелите и пиели всичката "скъпа" вода на кучето и му ядели храната от паничката, че се сърдеше. Не знам как е в Добруджа, където е явно проблема с пренаселването на кошери, но в страната пчеларите сами ще се регулират- пренаселеността ще им намали добивите и по-практичните ще се изнесат сами. И при мен капацитет е 250, но виждам, че при 150 се нападат и се "саморегулират". Купих си земя за пчелин извън регулация- и пишман фермерите взеха да идват и да спорят-какъв пчелин в полето, ние как ще пръскаме!? Така, че не е проблема с пчелите в селата, а проблема ще възникне ако кошерите отидат в полето- мое мнение!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •