Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 60 от 127 ПърваПърва ... 1050585960616270110 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 591 до 600 от общо 1262
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Писмото не е гласувано от никого и не е утвърждавано от никого. Просто много бързахме, защото и без това се забавихме с почти 2 седмици. Освен това все още не е готов сайта, заключването на темите и подготовката за обсъждане и гласуваме само от членовете на конфедерацията. Ако бях изчакал всичко това да стане и чак тогава да го бях пуснал за обсъждане, щяхме да загубим още време (отиде нова година). Просто към днешна дата нямаме готовност всичко това да започне да функционира така, както сме го замислили. Също така ти видя какво стана, когато пусках няколко пъти за обсъждане различните верси на проекто-устава - стана едно нищо. Никой не реагира, никой не направи дори и една забележка.

Според мене в момента нищо сериозно не се е случило. Тепърва ще пишем, обсъждаме и гласуваме стотици писма. Дори и това можем да го пуснем отново, ако нещо в текста не ви харесва. Нали не очакваш само с 2-3 писма МЗХ да ни заобича, и да ни изпълни всички искания. Тепърва ще има много писма с много и различни доводи.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Въобще нямам такива очаквания, но темата е много чувствителна и както виждате всяка дума трябва да се прецизира много особено ако изказва мнение на нова организация опитваща се да покаже, че е различна. Има много хора които принципно ви симпатизират и други които все още се чудят дали конфедерацията е нещо добро на хоризонта. Днес ми звъннаха и от едните и от другите разочаровани точно от края на писмото и го обсъждахме. Утре предполагам, че темата ще е ВИЖ МИХАЙЛОВ Е ТВЪРДО ПРОТИВ. Ганчо и той ще е твърдо против и "какво правим сега"

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Съгласен съм с rosty_sz за края на писмото...

Интересен казус би бил при съществуващи законни животновъдни обекти с маркировка, адрес дали ветеринарите ще ги обявят за незаконни или ще ги пререгистрират примерно - пчелин до пояса в ляво между рапицата и слънчогледа... а тези по програмите какво ще правят, ами изискванията по добрите пчеларски практики, наредба 26....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Интересен казус би бил при съществуващи законни животновъдни обекти с маркировка, адрес дали ветеринарите ще ги обявят за незаконни или ще ги пререгистрират примерно ....

ВЪПРОС:
    Пчелините, според българската нормативна уредба, животновъдни обекти ли се водят или не????? Ако да ( моля ви се, замислете се и ми покажете къде другаде го има ТОВА??????), то тогава оставянето им в населените места би било против закона и съответно ще последват санкции за България от страна на ЕС.

Нямам повече коментар. Българския гений е уникален и недостижим.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Въобще нямам такива очаквания, но темата е много чувствителна и както виждате всяка дума трябва да се прецизира много особено ако изказва мнение на нова организация опитваща се да покаже, че е различна. Има много хора които принципно ви симпатизират и други които все още се чудят дали конфедерацията е нещо добро на хоризонта. Днес ми звъннаха и от едните и от другите разочаровани точно от края на писмото и го обсъждахме. Утре предполагам, че темата ще е ВИЖ МИХАЙЛОВ Е ТВЪРДО ПРОТИВ. Ганчо и той ще е твърдо против и "какво правим сега"
    Тука навлизаме в една много чувствителна територия, при която е много важно КЪДЕ СА РАЗУМНИТЕ ГРАНИЦИ. На всекиго е ясно, че не е редно да се разрешава слагането на 1000 кошера в имот, съседен на една детска градина например. Ако пчеларите сме прекалено нагли да го искаме това, бъдете сигурни че НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧИМ. Повече от ясно е, че по казуса трябва да се преговаря с МЗХ, и при тези преговори трябва да се търси РАЗУМЕН КОМПРОМИС. И намирането на този компромис е изключително важно ИМЕННО СЕГА, когато ДФЗ иска едната крайност, а пчеларите - другата. Искаме или не - ще ни се наложи да го търсим този компромис.

Въпросът всъщност е кой вожд най-добре ще се справи, когато започне пазарлъка с МЗХ. На теория всеки един вожд може да сваля звезди от небето и да казва на пчеларите това, което искат да чуят, но на практика важното е каква ще е неговата позиция там в работната група на МЗХ. Как ще я отстоява, и ще бъде ли достатъчно разумен и бързосъобразяващ, когато наистина дойде времето за пазарлък, или поради пасивност или некадърност ще се провали? Нали знаете, че когато като кон с капаци се запънете и искате ВСИЧКО ИЛИ НИЩО, обикновенно получавате НИЩОТО !!!

Та по въпроса с кошерите в населените места - ако наистина пчеларите искат да получат справедливост, трябва да предложат на МЗХ един РАЗУЗМЕН КОМПРОМИС, който да е подкрепен с ЖЕЛЕЗНИ ДОВОДИ. Ето това е нещото, което ние трябва да обсъдим, и ако трябва - да гласуваме, и чак след това можем да изработим една нова декларация, в която да ги опишем тези неща. Първата декларация беше БЪРЗА, колкото да си кажем че сме против, а втората вече трябва да е РАЗУМНА и ДОБРЕ ОБМИСЛЕНА, в която вече да предложим конкретни промени и да ги подкрепим с разумни доводи.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Съгласно Закона за животновъдството, пчелините се регистрират като животновъдни обекти . Само че пчелините коренно се различват от другите жовотновъдни обекти за крави, прасета, птици и т.н. Последните силно замърсяват околната среда , от тях се носят неприятни миризми и изобщо влошават хигиенните условия. Именно затова за тях има нормативни изисквания за отстояния от населените места. За пчелите, всички знаем, че на са никакви замърсители, не отделят зловонни миризми и затова не е необходимокъм за тях да се прилага същия аршин като за другите видове животни - това по въпроса на скутелатор.
    От друга страна подкрепям написаното то Матеев. Не бива да изпадаме в крайности и да искаме невъзможни неща, защото срещу нашето искане има и немалко мотиви против. Няма да ги разглеждам, за да не давам аргументи на опонентите ни. Погледанто и от пчеларска гледна точка има много мотиви в населените места да няма прекалено много кошери. Ето някои от тях:
    1.Един пчелин от 80 - 100 кошера, за да има достатъчно паша е целесъобразно в радиус от 2 - 2.5 км да няма други пчелини Ако в едно населено място има 2 - 3 пчелина с по 100 кошера, пчелите какво ще пасат - трева ли?
    2. Населите места у нас в по-голямата си част са с население от около 1000 до няколко хиляди човека. Струпването на много кошери от една страна ще доведе до недостиг на нектар, а от друга страна ще доведе до значиртелно по-голяма концентрация на пчели на квадратен меътър и до по-висок риск от ожилвания на граждани и животни. Последното е основният мотив срещу разполагането на кошери в населените места.
    3. Пчеларите с до 50 кошера у нас са 80 % от всички пчелари. Това значи, че ние защитаваме пряко интереса на 80% от нашите пчелари. Останалите пчелари - с повече кошери имат интерес кошерите има да са на полето, където пашата е по-изобилна, а се приема, че те гледат професионално на пчеларството и имат по-добри условия да обслужват кошерите си извън населеното място.
    4.Представяте ли си как би изглеждало едно село с 2000 - 3000 жители и в него няколко пчелина с по стотина кошера. Кой би допуснал това.
    Наистина в някои искания пред държавата трябва да сме умерени и убедителни. Считам, че е много по-добре дребните пчелари с по 10 - 20, до към 50 кошера (които са 80% от всички пчелари) спокойно да си гледат кошерите в населените места. Пчеларите с до 10 кошера са 38% от всички пчелари - точно това са предимно пенасионери и те по никакъв начин няма да могат да гледат кошери извън населените места. Това е и масовият случай на кошери в населените места и именно предимно за тях трябва да се погрижим в настоящия казус.

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Колега Цонев, ако притежавам имот 2+ декара на края на селото, и почти нямам съседи? Това как ще им повлияе?
    Моля не ме обиждай ако мислиш различно! ;)

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    БРАВО.Още не сте минали през съда ,а вече свалихте знамената.Нали щяхме да борим не справедливата нормативна уредба?Каква загриженост ,какво ще пасат моите пчели.Това не били трябвало да бъде мое решение?Интересно ми е под населено място ,какво се разбира: град ,село , вилна зона ,курортно селище или нещо друго.И още правите ли разлика между обикновенно българско село и селски имот в европейска държава?За пояснеие: имах пчелин 8г. в горски фонд ,след като не ми взеха само .....си купих имот за пчелин.Естествено имота е в село.Години градих база.Нека радетелите на евроизискванията ме светнат къде да дяна половината си кошери.Май ще ги паля.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    БРАВО.Още не сте минали през съда ,а вече свалихте знамената.Нали щяхме да борим не справедливата нормативна уредба?Каква загриженост ,какво ще пасат моите пчели.Това не били трябвало да бъде мое решение?Интересно ми е под населено място ,какво се разбира: град ,село , вилна зона ,курортно селище или нещо друго.И още правите ли разлика между обикновенно българско село и селски имот в европейска държава?За пояснеие: имах пчелин 8г. в горски фонд ,след като не ми взеха само .....си купих имот за пчелин.Естествено имота е в село.Години градих база.Нека радетелите на евроизискванията ме светнат къде да дяна половината си кошери.Май ще ги паля.
    Не сме свалили знамената, а се стараем да бъдем реалисти. Не бива да искаме неща, които надминават границата на търпимост и поносимост, защото срещу нашите интереси има много хора , които имат противни аргументи. Да ви напмням ли, че по врема на цъфтежа на рашицата пчелите стават изключително агресивни. Тогава как ще погледнат на нас съседите ни, ако са непрекъснато подложени на ожилвания. Като мислим, не трябва да мислим само за себе си, а и за тези хора, които са ни съседи, блики, приятели. Тогава ще изгонят и по-дребните пчелари от селището.
    Нека темата да се обсъди от по-широк кръг пчелари и ако общото мение е да няма никакво ограничение за броя кошери в един пчелни в населено място, това да стане политика на КБП. Пак напомням не трябва да се отделяме от здравия разум, защото ефектът може да е обратен на нашете желания.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Дебата ще се сведе до това ,кой от каква камбанария гледа.Относно ужилванията ,моето виждане е ,че се преувеличава.Прави се от завистливи и лоши съседи.В моята практика ,няма ужилен член на семейството ми или гости извън обсега на кошерите.По другите дворове как ги жилят не знам.Когато се дават идеи ,нека се разглежда и практическата страна.Всеки не може да си позволи пчелин на полето.

Страница 60 от 127 ПърваПърва ... 1050585960616270110 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •