Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1262

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Въобще нямам такива очаквания, но темата е много чувствителна и както виждате всяка дума трябва да се прецизира много особено ако изказва мнение на нова организация опитваща се да покаже, че е различна. Има много хора които принципно ви симпатизират и други които все още се чудят дали конфедерацията е нещо добро на хоризонта. Днес ми звъннаха и от едните и от другите разочаровани точно от края на писмото и го обсъждахме. Утре предполагам, че темата ще е ВИЖ МИХАЙЛОВ Е ТВЪРДО ПРОТИВ. Ганчо и той ще е твърдо против и "какво правим сега"

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Съгласен съм с rosty_sz за края на писмото...

Интересен казус би бил при съществуващи законни животновъдни обекти с маркировка, адрес дали ветеринарите ще ги обявят за незаконни или ще ги пререгистрират примерно - пчелин до пояса в ляво между рапицата и слънчогледа... а тези по програмите какво ще правят, ами изискванията по добрите пчеларски практики, наредба 26....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Интересен казус би бил при съществуващи законни животновъдни обекти с маркировка, адрес дали ветеринарите ще ги обявят за незаконни или ще ги пререгистрират примерно ....

ВЪПРОС:
    Пчелините, според българската нормативна уредба, животновъдни обекти ли се водят или не????? Ако да ( моля ви се, замислете се и ми покажете къде другаде го има ТОВА??????), то тогава оставянето им в населените места би било против закона и съответно ще последват санкции за България от страна на ЕС.

Нямам повече коментар. Българския гений е уникален и недостижим.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Подкрепям Рости и мпчелари.Ако пчелина е изнесен извън населеното място, а селото е по средата на пашата...?При условие,че в кошера има десетки хиляди пчели е достатъчен само ЕДИН КОШЕР за да има десетки и стотици нажилени.Човек трябва да осъзнава,че интересите на големите,мааалко се различават от тези под тях.Никой не иска да дели баницата на все повече хапки.Както писах и преди,когато ме обявиха за враг и провокатор,бизнес модела в България винаги се е развивал по един и същ начин - рано или късно трябва да се одруса клона.Лично съм си патил от това,така че не очаквайте да повярвам в друго.Надявам се,че няма пак да ме категоризирате,но всеки си шета на акъла,както писа един колега.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз лично не виждам интереса на Матеев да се ограничат кошерите в селата. На този етап никой няма интерес от това. Матеев има интереси в майкопроизводството, а да си против това е все едно да си против 4-ти джи-ес-ем оператор. Повече лицензирани майкопроизводители, повече конкуренция, по-високо качество и по-ниски цени.

Едно ограничаване на кошерите в селата евентуално би довело до по-малък пазар на отводки и майки, директно против интересите на Матеев. Така, че аз лично приемам че това е недоразумение или грешка. Знаем, че големите пчелари които и сега са извън селата са генератори на майки и отводки а не потребители.
    Освен това като цяло по проблема мисля, че е само буря в чаша вода. Каквото и да се измисли е толкова лесно преодолимо и няма да има никакъв практически ефект по действителното намаление на кошерите в селата.

П.С. Мен също не ме засяга. Аз място съм си подготвил и без това част от кошерите съвсем скоро ще бъдат изнесени. И до колкото гледам от колеги масовата стратегия е да имат по-малко кошери пръснати из повече села. Масово се купуват запустели къщи и се цепят пчелините на по-малки. Така, че или ще бъдем първата страна в света без кошери в селата или ефекта от ограничението ще е нулев.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Въобще нямам такива очаквания, но темата е много чувствителна и както виждате всяка дума трябва да се прецизира много особено ако изказва мнение на нова организация опитваща се да покаже, че е различна. Има много хора които принципно ви симпатизират и други които все още се чудят дали конфедерацията е нещо добро на хоризонта. Днес ми звъннаха и от едните и от другите разочаровани точно от края на писмото и го обсъждахме. Утре предполагам, че темата ще е ВИЖ МИХАЙЛОВ Е ТВЪРДО ПРОТИВ. Ганчо и той ще е твърдо против и "какво правим сега"
    Тука навлизаме в една много чувствителна територия, при която е много важно КЪДЕ СА РАЗУМНИТЕ ГРАНИЦИ. На всекиго е ясно, че не е редно да се разрешава слагането на 1000 кошера в имот, съседен на една детска градина например. Ако пчеларите сме прекалено нагли да го искаме това, бъдете сигурни че НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧИМ. Повече от ясно е, че по казуса трябва да се преговаря с МЗХ, и при тези преговори трябва да се търси РАЗУМЕН КОМПРОМИС. И намирането на този компромис е изключително важно ИМЕННО СЕГА, когато ДФЗ иска едната крайност, а пчеларите - другата. Искаме или не - ще ни се наложи да го търсим този компромис.

Въпросът всъщност е кой вожд най-добре ще се справи, когато започне пазарлъка с МЗХ. На теория всеки един вожд може да сваля звезди от небето и да казва на пчеларите това, което искат да чуят, но на практика важното е каква ще е неговата позиция там в работната група на МЗХ. Как ще я отстоява, и ще бъде ли достатъчно разумен и бързосъобразяващ, когато наистина дойде времето за пазарлък, или поради пасивност или некадърност ще се провали? Нали знаете, че когато като кон с капаци се запънете и искате ВСИЧКО ИЛИ НИЩО, обикновенно получавате НИЩОТО !!!

Та по въпроса с кошерите в населените места - ако наистина пчеларите искат да получат справедливост, трябва да предложат на МЗХ един РАЗУЗМЕН КОМПРОМИС, който да е подкрепен с ЖЕЛЕЗНИ ДОВОДИ. Ето това е нещото, което ние трябва да обсъдим, и ако трябва - да гласуваме, и чак след това можем да изработим една нова декларация, в която да ги опишем тези неща. Първата декларация беше БЪРЗА, колкото да си кажем че сме против, а втората вече трябва да е РАЗУМНА и ДОБРЕ ОБМИСЛЕНА, в която вече да предложим конкретни промени и да ги подкрепим с разумни доводи.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Съгласно Закона за животновъдството, пчелините се регистрират като животновъдни обекти . Само че пчелините коренно се различват от другите жовотновъдни обекти за крави, прасета, птици и т.н. Последните силно замърсяват околната среда , от тях се носят неприятни миризми и изобщо влошават хигиенните условия. Именно затова за тях има нормативни изисквания за отстояния от населените места. За пчелите, всички знаем, че на са никакви замърсители, не отделят зловонни миризми и затова не е необходимокъм за тях да се прилага същия аршин като за другите видове животни - това по въпроса на скутелатор.
    От друга страна подкрепям написаното то Матеев. Не бива да изпадаме в крайности и да искаме невъзможни неща, защото срещу нашето искане има и немалко мотиви против. Няма да ги разглеждам, за да не давам аргументи на опонентите ни. Погледанто и от пчеларска гледна точка има много мотиви в населените места да няма прекалено много кошери. Ето някои от тях:
    1.Един пчелин от 80 - 100 кошера, за да има достатъчно паша е целесъобразно в радиус от 2 - 2.5 км да няма други пчелини Ако в едно населено място има 2 - 3 пчелина с по 100 кошера, пчелите какво ще пасат - трева ли?
    2. Населите места у нас в по-голямата си част са с население от около 1000 до няколко хиляди човека. Струпването на много кошери от една страна ще доведе до недостиг на нектар, а от друга страна ще доведе до значиртелно по-голяма концентрация на пчели на квадратен меътър и до по-висок риск от ожилвания на граждани и животни. Последното е основният мотив срещу разполагането на кошери в населените места.
    3. Пчеларите с до 50 кошера у нас са 80 % от всички пчелари. Това значи, че ние защитаваме пряко интереса на 80% от нашите пчелари. Останалите пчелари - с повече кошери имат интерес кошерите има да са на полето, където пашата е по-изобилна, а се приема, че те гледат професионално на пчеларството и имат по-добри условия да обслужват кошерите си извън населеното място.
    4.Представяте ли си как би изглеждало едно село с 2000 - 3000 жители и в него няколко пчелина с по стотина кошера. Кой би допуснал това.
    Наистина в някои искания пред държавата трябва да сме умерени и убедителни. Считам, че е много по-добре дребните пчелари с по 10 - 20, до към 50 кошера (които са 80% от всички пчелари) спокойно да си гледат кошерите в населените места. Пчеларите с до 10 кошера са 38% от всички пчелари - точно това са предимно пенасионери и те по никакъв начин няма да могат да гледат кошери извън населените места. Това е и масовият случай на кошери в населените места и именно предимно за тях трябва да се погрижим в настоящия казус.

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Колега Цонев, ако притежавам имот 2+ декара на края на селото, и почти нямам съседи? Това как ще им повлияе?
    Моля не ме обиждай ако мислиш различно! ;)

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Аз говоря по принцип за големите.Освен това в селата,досега не съм срещнал някой да ми се похвали,че си е купил майка или отводка.Говоря за по-старите пчелари.Това което излиза от селата е основно мед и може би прашец.Там са интересите.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Нека дефинираме няколко понятия.

1. Рискова зона I. Това е окръжност около пчелина, в която са 80% от всички ужилвания.
    2. Рискова зона II. Това е окръжност около пчелина, в която са 90% от всички ужилвания.
    3. Рискова зона III. Това е окръжност около пчелина, в която са 95% от всички ужилвания.
    4. Рискова зона IV. Това е окръжност около пчелина, в която са 99% от всички ужилвания.
    5. Плътност на населението съответно в зони I, II, III, IV.
    6. Брой пчелни семейства които са в обсега на зона от I, II, III. IV тип. Това е сечение всъщност от всички кошери в конкретна зона.

Както и да го гледаме други съществени фактори няма.

Имаме рискова зона, имаме и насищане с пчели. Когато се премине една граница вече има някаква логика...

Мен са ме жилили най-много на 50-60 метра от пчелина и то 1-2 пъти. Излиза, че рисковата зона е всъщност съвсем малка.
    Вероятно само 10-20 метра. Тоест дори и 100 кошера ако около тях има едни 10-20 метра, и евентуално някаква ограда/оградата може и да е от значение!/... ще сведе
    броя ужилвания почти до нула. Ако това е така, то сигурно и сега 99% от всички пчелини са в тези условия. Много, често дори няма и комшии в тези радиуси.

Забележете 10-20 метра но не до граница на имот, а от дома на съседа, и то ако там изобщо живее някой.
    Моля не ме обиждай ако мислиш различно! ;)

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •