Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6769

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес минах през пчелина и гледам много пчели нападали по снега след облитането на 12ти. По земята и покрива на къщата на всякъде нападали пчели, като гледам грубо по над 1000 пчели от кошер не са могли да се приберат след облитането. Каква може да е пречината?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Най вероятно измръзване-облитане в не подходящо време.А нуждата от облитане(изхождане) може да има различни причини.Най-често причината за облитане при ниски температури се явява некачественни зимни запаси.Но си мисля,че причината е времето-студа.Кацнели на снега,пчелата изтива и не може да се вдигне.Затова при такова измамно време в книжките препоръчват пред кошерите да се посипва-разтила плява.....,за да не кацат пчелите на снега.В книгите пише,че ако се съберат изпадалите пчели и се загреят оживяват,но това не съм го пробвал.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    То 90% от умрелите пчели не са пред кошерите а на северна страна на къщата и непосредствено на северната страна на оградата където не огряваше слънцето.
    Ама днес като видях 30-40 хиляди пчели умрели ми стана гадно. Меда може да не е много качествен защото от влагата може и да има прокиснал. Направих всичко възможно да се оттича водата, но то все валеше.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Най вероятно измръзване-облитане в не подходящо време.А нуждата от облитане(изхождане) може да има различни причини.Най-често причината за облитане при ниски температури се явява некачественни зимни запаси.Но си мисля,че причината е времето-студа.Кацнели на снега,пчелата изтива и не може да се вдигне.Затова при такова измамно време в книжките препоръчват пред кошерите да се посипва-разтила плява.....,за да не кацат пчелите на снега.В книгите пише,че ако се съберат изпадалите пчели и се загреят оживяват,но това не съм го пробвал.
    Вярно е. До 90% от събраните и затоплени, и почерпени с медец пчелички оживяват.При подходящо време сами се справят с прибирането.Ако не е добро времето поставени в някоя от хранилките с пълни гушки с мед имат шанс да ги приемат и в чуждо семейство.Във всички случаи шанса им за живот е по-голям отколкото в снега.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Ник,струва ми се,че си сбъркал цифрата 7кг е твърде малко,имайки предвид,че вчерашния преглед при мен майките са осеменили по 1-2 пити диаметър 6-8см,може би ще ти се наложи по рано от 15.02 с питките

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Имам само 3 пити с мед и много тънки венци, та около 7кг. си е точната цифра. Пило няма (прегледах само 1 кошер).
    Зимата консумират по около 1кг. на месец и за 2 месеца колко да изядат дори да гледат по малко пило, двойно го сложи пак са 4кг.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ник, сложи питката след нова година не чакай средата на февруари.Дручко си е да имаш повечко медови запаси като миналата зима.Сега щеше да вземеш една-две рамки и.... зимата мина.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Миналата зима и аз лежах на това ухо, че пчелите ми бяха зазимени на много мед 15-20 кг, но пролетта се оказа че това количество не е било достатъчно на най силните кошери, които явно през цялата топла зима са отглеждали пило и пролетта умряха от глад - подмора беше страшно много, все едно си напръскал кошера с мухозол в началото на май.....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не разбирам какво общо има голяма смъртност през май със медовите запаси в декември?
    Според мен 7-8 кг са супер точно колкото трябва.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Колеги,в пост 1027 аз споделих с Ник,че 7 кг са малко,не обърнах внимание,че той работи с ЛР кошери,за мен са табу ,не знам само съм чел,но при ДБ знам с годините,че колкото повече по добре/сега не по малко от 12-18кг,зависи от сила на семейството от майката,ако може да се предвиди и климата/,ако остане зад преградата и подхранваш.От години не слагам питки,реща ли да подхранвам,озахарен мед в хранилката и това е

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •