Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 56 от 239 ПърваПърва ... 646545556575866106156 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 551 до 560 от общо 2387
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Да, видях ги лично в магазина му.
    Случайно опашка от "майко-производители" да се редят за тях, не видя ли?
    Сетих се. Те са "майко-производители".Бащиците вятъра ги довява.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    При цена на търтеевите основи на 2 евро, аз не виждам причина защо да ги ползвам. За да имам достатъчно търтееви рамки през сезона е достатъчно просто да им оставя всяка десета рамка в корпуса без основа (колко хубаво би било ако и на останалите рамки не трябваше да се губи време в поставяне на основи).
    Търтеевата рамка има още една много важна функция - тя е нужна за да не развалят и преправят пчелите останалите пити, а аз обичам пити изцяло правилно изградени с работнически килийки. Тъй във всяко едно семейство, във всеки корпус, поне една от 10-те рамки е търтеева.
    Проблема с отглеждането на търтеи не е да имаш свободни търтееви килийки, а да накараш майката да снесе неоплодени яйца в тях и семейството да се грижи за тях. Когато сезона напредне и нивата на витолонгенин в семейството се понижат, вече пчелите не са в настроение да отглеждат търтеи (търтеите са функция на инстинкта за разможаване).

Има още една основателна причина да не ползвам строителна рамка като антивароатозно средство - тя е механически метод, а механическите способи за постигане на определен резултат, просто не са част от моята философия на пчеларстване.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Дони, ти си живо олицетворение на поговорката:
    Накарай мързеливия на работа та да те научи на акъл.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Механичните операции за постигането на определен резултат в пчеларството са икономически неефективни и неоправдани и като такива НЯМАТ МЯСТО в съвременното продуктивно пчеларство. Съжалявам, че не споделям схващанията ви за правене на разроеви отводки и връщането им във главното семейство по време на пашата, демарирането, профилкатични прегледи на всяко семейство през 6 дена и чистене на маточници, двусемейно, многосемейсно, моногомайчино отглеждане, употребата на помощни семейства, ротация на корпуси "според учебника", направата на медовици и какво ли още не. Нищо против манифактурата, но в днешно време във заводите същата работа я вършат машини и само няколко човека.

И вместо да ръководя и контролирам механично като кукловод всяко едно семейство да си изпълнява всичко така като е написано в учебника, предпочитам да насоча усилията и времето си да го накарам да постига крайния резултат без или с минимална моя помощ. Повечето от времето го прекарвам по нуклеусите, а не при основните семейства.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Юрий, ми това му е основната философия на Дони
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

По принцип, носиш на майтап, но сега май не го разбра.
    Иначе напълно споделям повечето от вижданията ти по отношение отглеждането на пчели. Понеже не продавам отводки, ротирам корпуси за да бракувам пити. Много рядко ми се налага да храня и то само ако семейството гладува. Не третирам и посещавам пчелина веднъж месечно, тъй че сам може да прецениш колко прегледи правя. И въпреки това за 18 години пчеларстване, нямам нито един излязъл рой до сега. Ама човек, като е решил че едва ли не, всеки ден трябва да ги проверява какво правят, как да го убедиш да не го прави.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Дони откри нова ера в пчеларството, въпрос на философия и начин на работа. Дони, ти работиш на друго ниво.
    Ако беше така и пчелите щяха в заводи да ги вкарат и директно да плюят мед в бурканите и цветя да им рисуват по стените, някой беше писал това по-рано.
    А и нямаше да го има разборния кошер, щяхме още на тръвни да си караме.
    Което може да се механизира , вече е направено, като разпечатване, центрофугиране и наливане в буркани.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колега Гогол,хубаво е да прочетеш статията на Скутелатор относно синтетичните акарициди и след това да помислиш върху това което написа съвсем скоро - а то е,че не е добре за зимните пчели да бъдат третирани с химикали.Аз честно казано не се бях замислял за това и съм благодарен за насоките които той дава.Де факто - хубаво е акара да бъде съборен преди да са се излюпили зимните пчели,като се отчита и факта,че в самото пило,също не трябва да има инвазия.Това по груби сметки означава,че основното третиране трябва да започва края на юли.Колегата Скутелатор смекчава ефекта,като прилага постоянно третиране с ОК(предполагам и други техники) с което не се допуска инвазия и реално основното третиране при него сваля значително по-малко акари като бройка,отколкото при пчелар който не е третирал през активния сезон.Едно уточнение - Скутелатор не продава мед!В първия случай риска за болести и скъсена продължителност на живота е намален,а във втория,дори и при добро третиране(събаряне) голяма част от зимните пчели са били инфектирани още като ларви.
    Относно тимола,досега не съм чел за резистентност,но това не значи,че не съществува.Ако някой има информация ще съм благодарен да я прочета.
    ако искате да щадите п4елите не говорете за химия и кисени!Изолатора на украинеца Хмара е факт от 2008г.А термокамерата много по-отдавна!

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колега Гогол,хубаво е да прочетеш статията на Скутелатор относно синтетичните акарициди и след това да помислиш върху това което написа съвсем скоро - а то е,че не е добре за зимните пчели да бъдат третирани с химикали.Аз честно казано не се бях замислял за това и съм благодарен за насоките които той дава.Де факто - хубаво е акара да бъде съборен преди да са се излюпили зимните пчели,като се отчита и факта,че в самото пило,също не трябва да има инвазия.Това по груби сметки означава,че основното третиране трябва да започва края на юли.Колегата Скутелатор смекчава ефекта,като прилага постоянно третиране с ОК(предполагам и други техники) с което не се допуска инвазия и реално основното третиране при него сваля значително по-малко акари като бройка,отколкото при пчелар който не е третирал през активния сезон.Едно уточнение - Скутелатор не продава мед!В първия случай риска за болести и скъсена продължителност на живота е намален,а във втория,дори и при добро третиране(събаряне) голяма част от зимните пчели са били инфектирани още като ларви.
    Относно тимола,досега не съм чел за резистентност,но това не значи,че не съществува.Ако някой има информация ще съм благодарен да я прочета.
    ако искате да щадите п4елите не говорете за химия и кисени!Изолатора на украинеца Хмара е факт от 2008г.А термокамерата много по-отдавна!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    По принцип, носиш на майтап, но сега май не го разбра.
    Иначе напълно споделям повечето от вижданията ти по отношение отглеждането на пчели. Понеже не продавам отводки, ротирам корпуси за да бракувам пити. Много рядко ми се налага да храня и то само ако семейството гладува. Не третирам и посещавам пчелина веднъж месечно, тъй че сам може да прецениш колко прегледи правя. И въпреки това за 18 години пчеларстване, нямам нито един излязъл рой до сега. Ама човек, като е решил че едва ли не, всеки ден трябва да ги проверява какво правят, как да го убедиш да не го прави.
    Юрка, Юрка, от 100 години се познаваме във форумите и още не си разбрал, че такъв момент в пчеларството няма. НЯМАМ ИЗЛЯЗЪЛ НИТО ЕДИН РОЙ. Ти от София как разбра, че не се е роил? За този месец докато ти не си го погледнал, при добри условия кошера ще се рои, ще се оплоди новата майка и ти докато дойдеш за да го видиш майката ще е нахвърляла пило по целия кошер. И ще цъкаш с език, и ще си викаш - този виж как добре върви. Примерно.

Страница 56 от 239 ПърваПърва ... 646545556575866106156 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •