На моите им лепя пети от ламарина, на една стойка петата беше паднала и кошера веднага се наклони на една страна - крака потъна. Като стана въпрос за пети да ви кажа, че според мен те са най скъпия елемент от стойката. Това лято купих лист ламарина 2 мм за около 50 лева, след това дадох 90 лева в една работилница да ми я нарежат с гилотина на 6 см ивици, мислех да ги карам да я правят направо на правоъгълници, но бързо се отказах.
Нали се писа във форума, че за пчелите (майките особено) е най-добре да живеят в кошери разположени до обекти, които лесно и бързо разпознават, което изключва реденето им в редици?
Аз правя единични стойки от метален профил 40х40 и 30х50 и накрая ги боядисвам прахово. Повърхността е много гладка, което има едно важно предимство - не се катерят мравки и буболечки. Единствената възможност на тези гадини да достигнат кошера е ако той е разположен под дърво и те падат отгоре. Това се случва, естествено, но количеството на неприятелите се намаля значително и реално след поставянето на стойките си реших този проблем. Ето една картинка какво представляват:
Христо Йорданов
Добро решение.Мога да предложа усъвършенстване.Вместо петичките от долу , които ще искат и твърда повърхност още една рамка на височина 10 см от земята.Крачетата се забиват в земята , а рамката ограничава потъването.Стойката става като бетонирана и шанс за обръщане няма.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Моите са на подобен принцип,защото мястото ми е с наклон,нещо като на чертежа от снимката.Първо забивам стойката и я нивелирам,после слагам парче винкел и капвам с електрожена.
Значи, според мен, много важен момент е боядисването. Но не с четка, а прахово или с пистолет, за да се получи максимално гладко и устойчиво покритие!
По същата причина не е добре да се ползват стари ръждясали винкели, профили и пр. При работа с праховото, боята, която не полепва по детайла, пада на пода и някои от бояджиите я събират, а не я хвърлят.
Тя може да се използва повторно без проблем и тогава цената на покритието пада. Друга особеност е, че заварките е добре да не са "капки", а да се правят изцяло.
Наистина винкелите в краищата ще задържат влага и това е още един аспект, върху който може да се помисли и подобри.
Христо Йорданов
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))