Само да припомня на тези, които не го знаят. В България ветровете създават странични сили до 90 kg/кв.м. по нормативи, но миналата пролет имаше ураган със сила, на места достигаща до 120 kg/кв.м. Един висок кошер с 4 корпуса има площ около 0.5 кв.м. и при повторен такъв ураган ще бъде натоварен със странични сили до 60 kg. Та като правите стойки, трябва да ги тествате по следния начин:
1. Слагате кошер върху стойката
2. Натискате странично в центъра на кошера със сила около 50-60 кг.

Ако не падне, всичко е наред. Ако стойката я разработвате за няколко кошера, тя трябва да издържи сумарните сили от броя на всички кошери. Например при мене стойките са дълги по 3 и по 4 метра, което означава, че на тях може да се наредят 6 или 8 кошера. При това положение те трябва да издържат на странична сила 300 или 400 килограма.

След като видяхте тези цифри предполагам вече се досетихте, че подвижните стойки НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА. Рано или късно ще дойде достатъчно силна буря, щото да ги събори. Единствените стойки, подходящи за целта са тези, при които краката са ЗДРАВО СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. При мене това го постигам с дебели акациеви колове, закопани на 50 сантиметра в земята. При това забележете - кората на коловете не я беля, защото нейните грапавини ми осигуряват здравото свързване с почвата. Тъй като една моя стойка има 6 крака, то тогава всеки един крак може да бъде подложен на сили на измъкване до около 50 килограма. Ами закопавате коловете и след 3-4 месеца, когато земята се е уплътнила около тях, правите опит да ги измъкнете на ръка, дърпайки с всичка сила. Ако не успеете - стойката ще издържи и най-силната буря.

ПС: Още нещо - всички знаете, че кинетичната енергия зависи от квадрата на скороста. Това означава, че МАЛКО ПО-СИЛНА буря ще стовари върху кошерите МНОГО ПО-ГОЛЯМА кинетична енергия. Така че не се оповавайте на разсъждения от типа "абе аз така го направих и 10 години все още не е паднал". И аз имам един навес от бившо ТКЗС, който не е паднал 40 години, но миналата пролет вятъра му вдигна покрива.