Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 637

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Като цяло - НЕ. Но аз предпочитам да се прявя на луд учен и тъй като смятам че има качества с по-голям приоритет от неагресивността, понякога съвсем съзнателно минавам през фаза "зло куче" по пътя към по-добра и по-кротка пчела. Ако някое семейство е изключително в някое свое ценно за мен качество, съм склонен да продължа поколението му, дори и останалите му показатели да са ужасни.

Продуктивността, може би след устойчивостта към вароатоза, се селектира най-трудно, а двете заедно са много рядко срещана комбинация. Неагресивността, от друга страна пък, измежду всички белези се селектира най-лесно и най-бързо. Всичките гени отговорни за различните форми и степени на агресивно поведение до един са все рецесивни. Това е и причината понякога кръстоска между две кротки линии пчели (напр. Карника) да дава агресивно поколение и обратното - две агресивни по отделно линии, кръстосани, да дават изключително кротки пчели.

Една изключително зла пчела от типа "пчела убиец", преследваща жертвите си на 500 м. разтояние се селектира до "пушалка и без було" само в три поколения.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Като цяло - НЕ. Но аз предпочитам да се прявя на луд учен и тъй като смятам че има качества с по-голям приоритет от неагресивността, понякога съвсем съзнателно минавам през фаза "зло куче" по пътя към по-добра и по-кротка пчела. Ако някое семейство е изключително в някое свое ценно за мен качество, съм склонен да продължа поколението му, дори и останалите му показатели да са ужасни.

Продуктивността, може би след устойчивостта към вароатоза, се селектира най-трудно, а двете заедно са много рядко срещана комбинация. Неагресивността, от друга страна пък, измежду всички белези се селектира най-лесно и най-бързо. Всичките гени отговорни за различните форми и степени на агресивно поведение до един са все рецесивни. Това е и причината понякога кръстоска между две кротки линии пчели (напр. Карника) да дава агресивно поколение и обратното - две агресивни по отделно линии, кръстосани, да дават изключително кротки пчели.

Една изключително зла пчела от типа "пчела убиец", преследваща жертвите си на 500 м. разтояние се селектира до "пушалка и без було" само в три поколения.
    Защо тогава не успяват да направят африканската пчела ,,убиец,,толкова миролюблива,а давала много мед не боледува и тн.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Защо тогава не успяват да направят африканската пчела ,,убиец,,толкова миролюблива,а давала много мед не боледува и тн.
    http://beeman.se/za/za-1-nf.htm

Щото трябва някой да почне да я селектира първо. Ти от къде си толкова сигурен че значителна част от Европа вече не работи с африканизирана ( по-специално отчасти A.m. scutellata) пчела, а? И да я видиш, няма да я познаеш.

Между другото в Бразилия от години нямат такива проблеми със агресивни пчели (освен дивите популации живеещи в блатата и в джунглата), но медиите не се интересуват от "пчели убийци" които не жилят.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Скутелаторе знаеш ли, че пчелата scuttelata (на която си се кръстил изпарява половината вода в нектара още по пътя към кошера. Ако и нашите пчели го направят това чудо, ще вдигнем добива с 50% и доста работа ще ти се отвори.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Скутелаторе знаеш ли, че пчелата scuttelata (на която си се кръстил изпарява половината вода в нектара още по пътя към кошера. Ако и нашите пчели го направят това чудо, ще вдигнем добива с 50% и доста работа ще ти се отвори.
    Подобно на дивите единично живеещи пчели ли? Да, на скоро откриха че и европейските медоносни пчели понякога все още проявяват такова поведение ( правят балонче от нектар между мандибулите (челюсти) си за по-скоросно изпарване на влагата)

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Не знам дали е пускана преди, но вчера открих тази БГ поредица, озаглавена ''Насаме с Пчелите'':

линкът е към първата част, останалите 5 може да намерите в профила на потребителя, да не ги изреждам тук.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Едно интересно клипче.
    https://www.youtube.com/watch?v=m9e7KHVPk-Q

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Този клип го видях,и ми се стори интересен. http://vbox7.com/play:f920a50e85&start=12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •