Първоначално публикувано от
scutellator
Като цяло - НЕ. Но аз предпочитам да се прявя на луд учен и тъй като смятам че има качества с по-голям приоритет от неагресивността, понякога съвсем съзнателно минавам през фаза "зло куче" по пътя към по-добра и по-кротка пчела. Ако някое семейство е изключително в някое свое ценно за мен качество, съм склонен да продължа поколението му, дори и останалите му показатели да са ужасни.
Продуктивността, може би след устойчивостта към вароатоза, се селектира най-трудно, а двете заедно са много рядко срещана комбинация. Неагресивността, от друга страна пък, измежду всички белези се селектира най-лесно и най-бързо. Всичките гени отговорни за различните форми и степени на агресивно поведение до един са все рецесивни. Това е и причината понякога кръстоска между две кротки линии пчели (напр. Карника) да дава агресивно поколение и обратното - две агресивни по отделно линии, кръстосани, да дават изключително кротки пчели.
Една изключително зла пчела от типа "пчела убиец", преследваща жертвите си на 500 м. разтояние се селектира до "пушалка и без було" само в три поколения.