Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Желаете ли чл.18 да отпадне?

Гласували
79. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Категорично ДА

47 59.49%
  • По-скоро ДА

16 20.25%
  • По-скоро НЕ

9 11.39%
  • Категорично Не

5 6.33%
  • Не мога да преценя

2 2.53%
  • Не ме вълнува

1 1.27%
Отговори на анкетата
Резултати от 1 до 10 от общо 31

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Най-лошото е ако вносът на майки остане безконтролен и се разреши да бъде безконтролен. Мелези, мелези, и пак мелези, а точно определени хора ще правят ПАРИ.

Ще ни продават майки, годни за по 1-2 години, ако изобщо пчелите ги приемат, след което пак ще отидем при тях за да се спасим от непродуктивните мелези трето поколение. Мелезите от трето поколение се израждат и нямат стопанска изгода за пчеларя. Винаги ще има мелези от трето поколение, защото внесените майки в даден район в България са много по-малко от излюпените месни майки.

Голяма част от закупените майки не се приемат от пчелите, и те правят самосмяна на майката, след около месец, но вече са нанесени генните поражения в семейството, защото новата майка е отгледана от яйце на "супер майката, купена от пазара".
    Въпрос? - КОЛКО вносни майки си закупил и колко от тях пчелите не са приели/сменили в рамките на същата година?

Съображенията които изтъкваш по отношение на метизацията са основателни и аз съм напълно съгласен с тях. Те са били валидни преди 60 години. "НИСКО ПРОДУКТИВНИЯ МЕЛЕЗ", от който ти така се страхуваш, още от времето преди аз да стана пчелар, у нас е по-известен като "местна пчела". Иска ми се да се шегувах.

Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    ......Те (майкопроизводителите) искат да сме до гроб зависими от техните "чистокръвни мелези" внесени от чужбина, и отгледани в България. Те искат да купуваме пчелни майки. Непрекъснато да ги купуваме! Всяка година, ако ни издържи портфейла!....
    Повярвай ми, има си начин как всички пчелари много бързо да се откажат от старите си навици и да бъдат превърнати във напълно зависими от пазара на майки и всяка естествено отгледана майка незабавно да бъде подменяна с купешка

Между другото, нещо не виждам темата за доцента, а щях да напиша нещичко и там. Явно съм попрекалил малко последния път, с което, вместо да предизвиква у мен чувство за виновност, само бих могъл да се гордея.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Между другото, нещо не виждам темата за доцента, а щях да напиша нещичко и там. Явно съм попрекалил малко последния път, с което, вместо да предизвиква у мен чувство за виновност, само бих могъл да се гордея.
    Тя от доста време е "невидима"(за обикновенните потребители)...

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Местна пчела!? Епа такова животно, одавна няма! Ако пчелните майки се оплождат естествено, винаги ще идват от някой рой, в съседство чужди гени!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •